Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Πρέπει να ενωθούμε!

Πρέπει να ενωθούμε!


Ο σύνδεσμος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δημιουργείται από την ανάγκη να ενωθούν οι φωνές όλων των εργαστηρικών ιατρών της Ελλάδος καθώς οι εξελίξεις στον κλάδο μας κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι, το δε μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Ειναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα και έγκαιρα κάποια μέτρα απαραίτητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του εργαστηριακού γιατρού.

Η δημιουργία του από ανθρώπους που δεν εμπλέκονται στα κοινά μέχρι σήμερα και δεν αποβλέπουν σε κανένα προσωπικό, πολιτικό ή άλλο όφελος, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα όμως αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσουμε.

Είναι μονόδρομος η δημιουργία ενός συνδέσμου που να προασπίζει αποτελεσματικά τα συμφέροντα του εργαστηριακού γιατρού, συμβεβλημένου και μη, που να εκφράζει τον εργαστηριακό γιατρό μακριά από προσωπικά συμφέροντα, φιλοδοξίες, επιδιώξεις μικροομάδων ή μεγάλων συμφερόντων οικονομικών και άλλων, έξω από κόμματα και παρατάξεις, χωρίς τις ξεπερασμένες παλαιοσυνδικαλιστικές φιλοδοξίες, με μόνο σκοπό την ανάδειξη και την προστασία του ρόλου του ως επιστήμονα, λειτουργό της υγείας, επαγγελματία και ενεργό πολίτη.

Σκοπός του συνδέσμου είναι να εκπροσωπεί όσο το δυνατόν περισσότερους εργαστηριακούς ιατρούς, γι’ αυτο πρόκειται να ακολουθηθούν απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες (όπως η ηλεκτρονική ψήφος) που θα διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από όλα τα μέλη και όχι από μικρή μερίδα αυτων.
Από γενέσεως του ΕOΠΥΥ έχουν γίνει πολλά λάθη τακτικής που μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε σήμερα, να δουλεύουμε με μειωμένες κατά ±20% τιμές του 1991, απλήρωτες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το 2011, απλήρωτο το 10% του 2012, 2013, cb, rb 40-45% για το 2013, αγνώστου ύψους κούρεμα των εξετάσεων που εκτελέσαμε το 2014 και το σημαντικότερο...απουσία ενός σταθερού εργασιακού περιβάλλοντος , αιφνιδιασμούς και εκ των υστέρων περικοπές αφού όλες οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν αναδρομικά.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι συνεπείς και έντιμοι υποχρεωνόμαστε να δουλεύουμε με τιμές κάτω του κόστους και συνεργαζόμαστε 3 χρόνια με τον ΕΟΠΥΥ χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση στα χέρια μας, γεγονός που υποδηλώνει την πλήρη απαξίωση του κλάδου μας απο μέρους της πολιτείας.

Το πολυσυζητημένο μέτρο του πλαφόν που με δεδομένο τον ισχνό, κλειστό προϋπολογισμό αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να αποζημιώνεται κάθε εξέταση που εκτελείται, είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, ενώ το 2014 τελειώνει και μπαίνοντας το 2015 θα αναρωτιόμαστε για μία ακόμη φορά ποιοί είναι οι όροι συνεργασίας μας με τον ΕΟΠΥΥ.

Έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας τις μισές διαγνωστικές εξετάσεις του ελληνικού λαού και αντί να ακούσουμε ένα “ευχαριστώ” αντιμετωπιζόμαστε όλοι σαν κλέφτες και δεχόμαστε αγόγγυστα όλα αυτά τα άδικα μέτρα.

Η ατονία και η νωθρότητα των αντιδράσεων των υπαρχόντων συλλόγων είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν αποδεκτά όλα τα άδικα μέτρα που επέβαλλε έως σήμερα η πολιτεία δημιουργώντας αίσθημα αδικίας και αγανάκτησης (μείωση ασφαλιστικών τιμών, rb,cb,ΙΕΕ,ISO,καθυστέρηση εξόφλησης οφειλών).Οι υπάρχοντες σύλλογοι με χαμηλή μαζικότητα και συμμετοχή εκλέγουν διοικήσεις που αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να εκφράσουν τις αγωνίες και τα συμφέροντα των εργαστηριακών ιατρών.

Είμαστε όλοι γιατροί με πολλά χρόνια σπουδών και θα έπρεπε να έχουμε το δικαίωμα της ιατρικής επίσκεψης αλλά και το δικαίωμα συνταγογράφησης κάποιας συμπληρωματικής εξέτασης εφόσον το θεωρούμε ιατρικά σκόπιμο (όπως οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί) ή συνταγογράφησης προληπτικών εξετάσεων, έστω και χωρίς γνωστή προηγούμενη παθολογία" (όπως Παπανικολάου τέστ, μαστογραφία κλπ), πάγιο αίτημα που δυστυχώς έχει μπεί στο χρονοντούλαπο και δεν το διεκδικεί πια κανένας.

Επειδή οι στρεβλώσεις στο χώρο μας έχουν συσσωρευτεί σε επικίνδυνο βαθμό απειλώντας την επιβίωση μας και όλοι εμείς οι εργαστηριακοί γιατροί που εργαζόμαστε ατομικά και μοχθούμε καθημερινά στα εργαστήρια που χτίσαμε και συντηρούμε με κόπο και αίμα χωρίς την ομπρέλα κάποιας αλυσίδας ή μεγάλου ομίλου αισθανόμαστε μόνοι και αδύναμοι να αντιδράσουμε ο καθένας χωριστά, πρέπει επιτέλους να ενωθούμε!

Το δύσκολο εγχείρημα που λέγεται ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, χρειάζεται την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή από τους εργαστηριακούς γιατρούς όλων των ειδικοτήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, χρειάζεται ανθρώπους με πίστη στο έργο τους, διάθεση ,ιδέες και προτάσεις με σκοπό να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, μας χρειάζεται ΟΛΟΥΣ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
(ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣ-ΙΑ)

3 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ.ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΤΡΕΞΑΝ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΣΕ ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΗΝ "ΤΑΡΙΦΑ" ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.ΑΛΛΟΤΕ ΜΕ 26 ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 35 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΒΑΛΕ....ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΔΙΚΟ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΣΑΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΦΩΝΗ,ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΡΟΥΜΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΤΗΛ.ΕΝA MAIL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Web: synergasia-med.gr ή synergasia.org
    email: info@synergasia-med.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή