ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ ΝΥΝ (Π.Ε.Δ.Υ.)
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ 4 ΑΘΗΝΑ 17/3/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Ώρα μηδέν
Κλείσαμε ήδη ένα χρόνο από την μεταρρύθμιση του ΠΕΔΥ. Ο αρχικός στόχος της εν λόγο μεταρρύθμισης δεν ήταν άλλος από το να διαλύσει , να αποδομήσει και να απαξιώσει πλήρως την δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μπορεί να ακούγεται κυνικό είναι όμως η σκληρή πραγματικότητα , η εξόντωση της Δημόσιας ΠΦΥ ήταν <<άκρως πετυχημένη>>. Η σημερινή εικόνα των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ και ΚΥ είναι απογοητευτική . Η πολιτικής που εφαρμόστηκε είχε ως απώτερο στόχο την εκχώρηση υπηρεσιών υγείας στους μεγαλοεπιχειρηματίες . Η παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην ΠΦΥ έχει οδηγήσει την κατάσταση ώστε σήμερα να επικρατεί το απόλυτο χάος . Το μάρμαρο σε κάθε περίπτωση το πληρώνει ο πολίτης που καθημερινά εξαναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε στοιχειώδης παροχές υγείας, αφού το δημόσιο σύστημα βρίσκεται σε κώμα.
Η σημερινές τοποθετήσεις του Υπουργείου, παρά το γεγονός ότι διαβεβαιώνουν ότι θα πράξουν τα απαραίτητα για να ενισχύσουν την δημόσια ΠΦΥ, δεν πείθουν ότι έχουν ένα έτοιμο σχέδιο ανασυγκρότησης των μονάδων του ΠΕΔΥ. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι απόψεις που πληροφορούμαστε ότι υπάρχει η σκέψη της Διοικητικής υπαγωγής των μονάδων ΠΕΔΥ και ΚΥ στα Νοσοκομεία . Με άλλα λόγια <<περσινά ξινά σταφύλια>> μία δοκιμασμένη συνταγή στο παρελθόν με δυσμενή και τραγικά αποτελέσματα για την ΠΦΥ η οποία οδήγησε σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών .Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έχει ανάγκη ενός αποτελεσματικού διοικητικού μοντέλου , με δύο διακριτούς πυλώνες Νοσοκομειακής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα εξασφαλίζεται η λειτουργικότητα των δομών ΠΦΥ αλλά και το διοικητικό ανεξάρτητο από την Δευτεροβάθμια φροντίδα. Ένα διοικητικό μοντέλο όπου θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με διασύνδεση όλων των βαθμίδων , που θα στοχεύει στο σχεδιασμό για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Υγείας κληρονόμησε μια ΠΦΥ που δεν έχει την παραμικρή σύμβαση για προμήθειες υλικών και αντιδραστηρίων . Η αχίλλειος πτέρνα και η σημαντικότερη αιτία που σήμερα τα δημόσια διαγνωστικά εργαστήρια υπολειτουργούν ή είναι κλειστά, είναι η έλλειψη προμηθειών, που προκλητικά, εσκεμμένα και μεθοδευμένα επιβλήθηκε, προκειμένου να παραδοθεί ο πακτωλός χρημάτων από τις δημόσιες δαπάνες υγείας και τους ασφαλιστικούς πόρους στους μεγαλοεργολάβους της υγείας. Τα τμήματα προμηθειών των ΔΥΠΕ είναι υποστελεχωμένα και αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο όγκο αιτημάτων των μονάδων ΠΕΔΥ και ΚΥ που ξαφνικά πέρασαν στην δικαιοδοσία τους . Η παράδοση της δημόσιας υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές ήττες που υπέστη το πολιτικό σύστημα. Η εναλλαγή πολιτικών και κυβερνήσεων στην εξουσία δεν πρέπει να λειτουργεί ως άλλοθι για παραγραφή των ευθυνών τους . Ίσως θα άξιζε δεν νομίζεται να διερευνηθεί πως φτάσαμε στο σημείο μηδέν και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τους αναλογούν.
Στρατηγική στόχευση του υπουργείου θα πρέπει είναι η άμεση εκκίνηση των χρονοβόρων διαδικασιών για συμβάσεις προμηθειών ( κεντρικά ανά ΔΥΠΕ ) που θα λύσουν μακροχρόνια το πρόβλημα. Η επαναλειτουργία των Δημόσιων Εργαστηρίων του ΠΕΔΥ θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων από τις δημόσιες δαπάνες , οι οποίοι μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν προσλήψεις και επενδύσεις στη Δημόσια Υγεία. Η αποκέντρωση υπηρεσιών από τις ΔΥΠΕ προς τα ΠΕΔΥ θα βοηθούσε να εξομαλυνθεί η κατάσταση , ώστε, να απεμπλακούν τα τμήματα προμηθειών από τον μεγάλο όγκο αιτημάτων προκειμένου να επικεντρωθούν στην προκήρυξη και υλοποίηση διαγωνισμών. Είναι αστειότητα για την προμήθεια χαρτιού Α4 , τη προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ να απευθύνονται όλες οι μονάδες στην κεντρική υπηρεσία των ΔΥΠΕ.
Επιπρόσθετα, είναι προκλητικό να δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για μισθώματα ενώ την ίδια στιγμή ιδιόκτητα κτήρια παραμένουν άδεια. Ακόμη και για μονάδες κλειστές χωρίς προσωπικό ένα χρόνο τώρα, πληρώνονται τεράστια ποσά για ενοίκια !!! Για όλες αυτές τις σκανδαλώδεις καταστάσεις κάποιοι ευθύνονται και το Υπουργείο οφείλει άμεσα να παρέμβει ώστε να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι που θα είναι χρήσιμοι για την ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας.
Υπάρχουν ωστόσο μια σειρά από παρεμβατικές ενέργειες, που μπορεί να πράξει το Υπουργείο άμεσα προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος των ΠΕΔΥ , όπως η λειτουργία όλων των σταθμών προστασίας μάνας και παιδιού, προγράμματα προαγωγής και αγωγής υγείας, φροντίδα , νοσηλεία και αιμοληψίες κατ΄ οίκον (κοινοτική νοσηλευτική), διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας όπου είναι εφικτό των μονάδων ΠΕΔΥ . Ενέργειες που δεν στοιχίζουν τίποτα και μπορούν άμεσα να είναι υλοποιήσιμες .
Πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα ο θεμέλιος λίθος, εάν θέλουμε κάποτε αυτός ο τόπος να αποκτήσει Δημόσια ΠΦΥ. Εμείς οι εργαζόμενοι στην ΠΦΥ, αν και βιώσαμε όλα τα στάδια της απαξίωσης της δημόσιας υγείας, κατέχουμε την απαραίτητη εμπειρία και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με τις ιδέες και τις προτάσεις μας, για την ανοικοδόμηση ενός ισχυρού σε γερά θεμέλια δημόσιου συστήματος που έχει ανάγκη η κοινωνία. Αρκεί βέβαια , οι πόρτες του Υπουργείου να είναι ανοιχτές. και οι προθέσεις του προς την σωστή κατεύθυνση.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
ΤΗΣ ΠΟΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΙΤΩΡΑΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΕΝΙΑΤΑ ΕΛΕΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου