Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ένωση Παιδιάτρων: Αίτημα κατάρτισης προγράμματος διατροφικής ενημέρωσης παιδιών από πιστοποιημένους φορείς

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής 
Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Αλκμάνος 15, Αθήνα 11528
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797


Email Επιστημονικής Επιτροπής: epep@eelpaidatt.gr

​Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας​

​Mε έκπληξη διαβάσαμε σε δημοσίευμα, ότι:

«Η αποδοχή τους προγράμματος της εταιρίας ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε να διανείμει δωρεάν μπανάνες, ήταν μεγάλη, καθώς αγκαλιάστηκε από ένα μεγάλο ποσοστό σχολείων, δασκάλων, γονέων και φυσικά των ίδιων των παιδιών.»

Τη δήλωση αυτή έκανε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ύστερα από σχετική ερώτηση Βουλευτών, ενώ υπογράμμισε τα εξής:

-Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας των φρούτων στις ηλικίες 6-12 ετών, όπου αυτά είναι πλέον απαραίτητα και ωφέλιμα.

-Μέσω του προγράμματος γίνεται παράλληλα διανομή εντύπων ψυχαγωγικού και ενημερωτικού περιεχομένου.

Το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ενημερώνει ότι:

Α. H εταιρία ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε., με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προς τους Έλληνες Καταναλωτές , προτίθεται να υλοποιήσει για τέταρτη συνεχή χρονιά κατά το σχολικό έτους 2014-2015, ένα πρόγραμμα διατροφής στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

Β. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη της υψηλής διατροφικής; αξίας των φρούτων στ«; ηλικίες 6-12 ετών, όπου αυτά είναι πλέον απαραίτητα και ωφέλιμα.

Γ. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε με επιτυχία τκ; προηγούμενες σχολικές χρονιές στις σχολικές; Μονάδες Π. Ε της χώρας.

Δ. Μέσω του προγράμματος θα γίνεται παράλληλα, δωρεάν διανομή φρούτων (μπανάνα) στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.

Ε. Τα φρούτα που θα διανεμηθούν στους μαθητές; δεν πρέπει να φέρουν σε κανένα σημείο τους το εμπορικό σήμα της εν λόγω εταιρίας. Αποστολή φρούτων σε οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση

Ζ. Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε ότι, η ανωτέρω εταιρία, ευαισθητοποιημένη από τις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές Συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο, προτίθεται να προβεί στην αποστολή φρούτων σε οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, προκειμένου να συμβάλει στην κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών.

Η. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι καθώς; και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων όπως μεριμνήσουν για την ενημέρωση των μαθητών στο πλαίσιο του μαθήματος; της; Ευέλικτης Ζώνης; για τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης; φρούτων και κατ” επέκταση, στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, με στόχο την υιοθέτηση της υγιεινής; διατροφής.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην αξία των φρούτων στην διατροφή ούτε και σε προγράμματα που στόχο έχουν να βοηθήσουν την υγεία των παιδιών της χώρας και τις αδύναμες οικονομικά ομάδες. Τουναντίον, πιστεύουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητα.

Δεν μπορούμε όμως να μην διαμαρτυρηθούμε όταν η φροντίδα της διατροφικής ενημέρωσης στην χώρα μας γίνεται ανεύθυνα, από τον κάθε ένα που διατείνεται ότι σκοπός του είναι να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας των παιδιών, χωρίς όμως να έχει την επιστημονική κατάρτιση και πιστοποίηση για κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να μην διαμαρτυρηθούμε όταν δημόσια περνάει το μήνυμα ότι υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν να τραφούν και οι διατροφικές ανάγκες τους θα καλυφθούν με φρούτα, την στιγμή που το καθημερινό διατροφολόγιο των παιδιών οφείλει να περιέχει κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και άλλες απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. 

Κυρίως όμως διαμαρτυρόμαστε γιατί η πολιτεία με τους επιστημονικούς φορείς που έχει στην διάθεσή της, ποτέ δεν φρόντισε, και συνεχίζει να μην φροντίζει, να ενημερωθούν σωστά και συστηματικά οι γονείς και τα παιδιά όλης της χώρας μας, για το τόσο σημαντικό για την υγεία κεφάλαιο της διατροφής. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι μέσα από μελέτες έχει αποδειχτεί ότι η διατροφή των παιδιών και κυρίως στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την μελλοντική τους υγεία. Περιττό να αναφέρουμε ότι η παχυσαρκία στα παιδιά της χώρας μας αγγίζει το 50% και το μεταβολικό σύνδρομο έχει κατέβει σε μικρότερες ηλικίες. 

Η Ένωσή μας έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί και ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας την υλοποίηση ενός συντονισμένου και πρακτικού οδηγού διατροφής για όλη την χώρα. Πρόσφατα μας απάντησαν ότι το Ινστιτούτο πρόληψης έχει δημιουργήσει με την βοήθεια προγράμματος ΕΣΠΑ οδηγούς διατροφής για τις διαφορετικές ηλικίες του πληθυσμού μας. 

Δεν θέλουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο την πολύτιμη συνεισφορά των οδηγών αυτών, ούτε και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αν και για κάποια έχουμε τις επιφυλάξεις μας με τον τρόπο που λειτουργούν, αλλά δεν αποτελούν σε πρακτικό επίπεδο ένα εύχρηστο και γρήγορο εργαλείο για τον Έλληνα γονιό. 

Η Ένωσή μας έχει εξασφαλίσει το γραπτό δικαίωμα από το Υπουργείο Υγείας της Βόρειας Αμερικής ενός εξαιρετικού τέτοιου εργαλείου, που πολύ πρόσφατα το είχαμε προσφέρει στο Υπουργείο Υγείας και μας το απέρριψαν (λες και εμείς ως χώρα σχεδιάζουμε καλύτερα από τον Καναδά), με την δικαιολογία ότι υπάρχουν οι διατροφικοί οδηγοί του Ινστιτούτου πρόληψης. Ο μοναδικός λόγος που τους δικαιολογήσαμε ήταν ότι προφανώς δεν κατάλαβαν την έκταση, τις πολύ σημαντικές λεπτομέρειες και την πρακτικότητα ενός τέτοιου εργαλείου που τους προσφέραμε και ότι δεν έχουν μάθει να λειτουργούν ως χώρα σε αυτό το επίπεδο.

Κε Υπουργέ,

Η διατροφή και η υγεία των παιδιών της χώρας μας είναι ένα μεγαλύτερο και πολύ πιο ευαίσθητο θέμα από αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά, έτσι ώστε να αφήνεται στο έλεος της ενημέρωσης του καθένα, που δεν έχει ούτε την επιστημονική γνώση αλλά ούτε και πιστοποποιείται από κάποιον επιστημονικό φορέα για αυτό. Για εμάς τους Παιδιάτρους οι πληροφορίες γύρω από την διατροφή και η ενημέρωση γονιών και παιδιών είναι τμήμα από την καθημερινότητα στην δουλειά μας. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν ήταν μέσα στις προθέσεις σας η αποσπασματική και χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια ενημέρωσης των γονιών και των παιδιών από μια εταιρεία εισαγωγής τροφίμων, γύρω από το πολύ σημαντικό αυτό θέμα της διατροφής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πραγματικά ως νέα Κυβέρνηση και νέος Υπουργός Παιδείας ενδιαφέρεστε να αλλάξετε το κατεστημένο που δεν λειτουργεί σωστά μέχρι τώρα, και ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει τα παιδιά και οι γονείς τους να τραφούν και να ενημερωθούν σωστά για την διατροφή. 

Εμείς προσφερόμαστε ως Ένωση να συνεργαστούμε με την διεύθυνση του Υπουργείου σας και να σας βοηθήσουμε αφιλοκερδώς προς την κατεύθυνση αυτή με καινοτόμες ιδέες και με στόχο την ουσία. 

Για τον λόγο αυτό ζητούμε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε την πρότασή μας. 

Με τιμή 

Ο Πρόεδρος     Η Αντιπρόεδρος      Ο Γραμματέας

Κ. Νταλούκας   Α. Σακαλίδου          Δ. Φούσκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου