CAPITAL.GR.
Καζάνι που βράζει θυμίζει τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα ο χώρος της Υγείας μετά και την απόφαση για μεταφορά των αποθεματικών των δημόσιων νοσοκομείων στην ΤτΕ. Τα νοσοκομεία από την άλλη διαμηνύουν πως στα περισσότερα από αυτά τα διαθέσιμα επαρκούν οριακά για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, ενώ από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να διαθέτει μόλις 70 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του μήνα, όταν οι οφειλές του προς τους παρόχους Υγείας για το Φεβρουάριο ξεπερνούν τα 200 εκατ. Οι συγκεκριμένες πληρωμές μάλιστα καθίστανται ληξιπρόθεσμες για τον Οργανισμό μετά τις 30 Απριλίου.
Οι διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να γνωστοποιήσουν μέχρι σήμερα στις υγειονομικές περιφέρειες όπου υπάγονται τόσο τα ταμειακά τους διαθέσιμα, όσο και τις ανάγκες δαπανών για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, ενώ τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας αναμένεται να έχει συνολική εικόνα για το ύψος των αποθεματικών του ΕΣΥ. Δεδομένου όμως ότι πολλά νοσοκομεία βρίσκονται ήδη “στο κόκκινο” από πλευράς ρευστότητας, με τις εφημερίες των γιατρών να παραμένουν απλήρωτες από το Δεκέμβριο και την τακτική κρατική επιχορήγηση να έχει σταματήσει από το Φεβρουάριο, τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν ουσιαστικά εξανεμιστεί.
Για ισχυρό πλήγμα σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου κάνουν πρώτα λόγο οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι καλούν τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με αποκλειστικό θέμα την έλλειψη ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις πληρωμές των φαρμακείων. Οι εκπρόσωποι των φορέων εκφράζουν την αγωνία τους για την περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορέσει να προχωρήσει σε εξόφληση των παρόχων μέχρι τα τέλη του Απρίλιου. Το αποτέλεσμα θα είναι, όπως επισημαίνουν, ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες θα πλήξουν πρώτα τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν θα μπορούν να τηρήσουν τα αποθέματα ασφαλείας για την ελληνική αγορά. Οι φαρμακοποιοί ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, αλλά και άμεση συνάντηση μαζί του, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μη εξόφλησης των παρόχων.
Στο άδειασμα των ταμείων των νοσοκομείων αντιδρούν και οι εργαζόμενοι, τονίζοντας πως ακόμη και τα ορθολογικά οργανωμένα ιατρεία και πολυϊατρεία δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ήδη υφίστανται ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, καθώς η χρηματοδότηση από την πολιτεία αργεί επικίνδυνα. Οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, όπως λένε, μειώθηκαν κατά 60% την περίοδο 2010 – 2014 και στον προϋπολογισμό του 2015 είναι μειωμένες κατά 290 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου