Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Και οι φαρμακαποθήκες μάτωσαν στα χρόνια του Μνημονίου- απώλειες 1,5 δισ ευρώ στην 5ετία



Περίπου 13 με 14 φαρμακαποθήκες έχουν βάλει λουκέτο στα χρόνια του Μνημονίου σε ένα σύνολο 180 φαρμακαποθηκών στην χώρα, ενώ ο κλάδος έχασε τα τελευταία πεντε χρόνια κεφάλαια ύψους 1,5 δισ ευρώ. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ψάλτη το πρωί του Σαββάτου ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε μετά από ερώτημα στην αναγκαιότητα ύπαρξης των φαρμακαποθηκών ενώ συμπλήρωσε πως πολλοί είναι οι λόγοι που αυτές έχουν περιέλθει σε δεινή θέση.

Μερικοί από αυτούς είναι η μεγάλη μείωση των περιθωρίων κέρδους κατά 45%, με αποτέλεσμα από 7,5% που ήταν το 2010, να έχει πέσει πλέον στο 4,5%. Οι έξι αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών φαρμάκων είχαν ως αποτέλεσμα το στοκ των αποθηκών να υποτιμηθεί και αυτό οδήγησε την περασμένη 5ετία σε απώλειες κεφαλαίων 1,5 δις.

Ο εκπρόσωπος των φαρμακαποθηκών τόνισε την αναγκαιότητα να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί στην ώρα τους γιατί αν αυτό δε συμβεί αυτό θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την αγορά φαρμάκου.

Να σημειωθεί, όπως τονίστηκε, ότι η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας είναι μόλις 185 ευρώ, 45% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Έτσι η χώρα μας καταλαμβάνει την 21η θέση από τις 28 της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου