Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

«Αναβρασμός» στις διοικήσεις των Ταμείων



Της Αργυρώς Μαυρούλη

Μόνο μετά από έγκριση του διοικητικού τους συμβουλίου τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρούν στη μεταφορά των διαθεσίμων του σε κρατικά ρέπος.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Στρατούλη, συζητήθηκε η συμφέρουσα επένδυση, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για τοποθέτηση των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος με επιτόκιο της τάξεως των 2,75% και δυνατότητα ρευστοποίησης του ποσού δύο μέρες μετά την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στην κεντρική τράπεζα.

Συγκεκριμένα μετά τις τελευταίες εξελίξεις το «Enikonomia» σας παρουσιάζει τα δεδομένα στους φορείς που εποπτεύει στο υπουργείο:

ΟΑΕΔ

-Έχει ήδη μεταφέρει 120 εκατ. ευρώ σε κρατικά ρεπος.

- Την Τρίτη, στο Δ.Σ., η διοίκηση ενημέρωσε ότι θα μεταφερθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο αντέδρασαν κάποια μέλη για το γεγονός ότι δεν έγινε ψηφοφορία και το θέμα θα παραπεμφθεί στη νομική υπηρεσία του Οργανισμού. Εάν κριθεί αναγκαίο, θα ξανατεθεί σε νέο Δ.Σ. την ερχόμενη Τρίτη. Σημειώνεται ότι συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ και επομένως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό.

ΟΑΕΕ

-Το Δ.Σ. συνεδρίασε την Τρίτη και αποφάσισε ότι τα ρευστά διαθέσιμα του ταμείου θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτήν τη στιγμή, διαθέτει περίπου 135 εκατ. ευρώ τα οποία όμως θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των συντάξεων στις 30 Απριλίου. Ήδη κινήθηκε η διαδικασία για να ανοίξει καταθετικός λογαριασμός στην Κεντρική τράπεζα. Πιθανότατα εντός του Μαΐου να κατατεθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων βέβαια κάποια θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις.

ΙΚΑ

- Συνεδριάζει σήμερα. Δεν υπάρχει θέμα στην ημερήσια διάταξη. Αντίθετα, όπως κάθε μήνα, θα συζητηθεί η έγκριση μετατροπής σε ρέπος ομολόγων συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί να υπάρξει ολιγοήμερη ταμειακή διευκόλυνση, με τη μορφή εσωτερικού δανείου, από τα ταμεία του Δημοσίου και των δημοτικών υπαλλήλων. Πιο συγκεκριμένα ζητείται από το ταμείο του Δημοσίου να συνδράμει με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 40 εκατ. θα ζητηθούν από το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων, που υπάγεται στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ιδρύματος έχει ταχθεί υπέρ της μεταφοράς και εφόσον υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφέρει κεφάλαια 100 - 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ τον Μάιο.

ΟΓΑ

Συνεδριάζει σήμερα. Το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 100 - 130 εκατ. ευρώ από το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας. Αναμένεται έγκριση της διοικούσας επιτροπής, η οποία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι δεσμευτική για το Δ.Σ. του ταμείου. Δεν αποκλείεται σε επόμενο Δ.Σ. να αποφασιστεί η μεταφορά 50 εκατ. ευρώ στην ΤτE.

ΕΤΑΤ

Συνεδριάζει σήμερα. Η εισήγηση είναι να μεταφερθούν 150 εκατ. ευρώ στην ΤτE. Οι σύλλογοι εργαζομένων έχουν αποστείλει εξώδικο, ζητώντας να μη χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του ταμείου.

ΕΤΑΑ

Δεν έχει τεθεί θέμα στο Δ.Σ. του ταμείου. Αντιδρούν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Το ταμεία έχει 700 εκατ. ευρώ, κυρίως στους κλάδους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και του πρώην ΤΣΑΥ. Υπάρχουν συζητήσεις για τοποθέτηση στην ΤτE περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο άμεσο μέλλον.

ΕΤΑΤ

Το υπερεπικουρικό των μισθωτών δεν διαθέτει ρευστά διαθέσιμα και κατά συνέπεια δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΑΚΑΓΕ

Ο κεντρικός λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ) διαθέτει περίπου 3,1 δισ. ευρώ, κατατεθειμένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ και δεν επιτρέπεται να ανοίξει τουλάχιστον έως το 2019.

Οι δύο μικρότεροι λογαριασμοί, οι οποίοι χρηματοδοτούν τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και βάσει τροπολογίας που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, θα εξακολουθούν να καλύπτουν ελλείμματα, διαθέτουν περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα των δύο λογαριασμών, που είναι κατατεθειμένα στην ΤτE, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ήδη μετατραπεί σε ρέπος, προκειμένου να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου