Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τα «φέσια» του ΕΟΠΥΥ… ανοιχτή πληγή για την Υγεία

Οικονομική ασφυξία σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία και ιδιωτικά ιατρεία

http://www.e-typos.com/

Ιατρικές εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια πραγματοποιεί το 90% των ασφαλισμένων

Οικονομική… ασφυξία επικρατεί σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, ιδιώτες γιατρούς, όλους δηλαδή τους παρόχους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Τα χρέη του Οργανισμού έχουν χτυπήσει «κόκκινο», ενώ άμεση είναι η επίπτωση προς τους ασφαλισμένους. Ηδη σε πολλές περιπτώσεις έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη τους ενώ ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για έλλειψη φαρμάκων ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν εξοφλήσει τις οφειλές προς τους φαρμακοποιούς. 

Κρατική ενίσχυση

Την ίδια στιγμή «φεσωμένος» είναι και ο ίδιος ο Οργανισμός που δεν λαμβάνει τακτικά ούτε την κρατική επιχορήγηση. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει πως ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρωθεί κανονικά για τον μήνα Μάρτιο (περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ), από τον ΕΟΠΥΥ τονίζουν ότι έχουν λάβει προκαταβολή ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Δραματική περιγράφεται η κατάσταση από τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων. Οι συσσωρευμένες οφειλές έχουν βάλει «μέσα» τους επιχειρηματίες οι οποίοι πλέον δηλώνουν ξεκάθαρα πως σε λίγο πολλά διαγνωστικά θα βάλουν «λουκέτο». Ηδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ), Γιώργο Βουγιούκα, αρκετά κέντρα σταματούν από τη μέση του μήνα να δέχονται παραπεμπτικά, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να ψάχνει άλλο διαγνωστικό ή να πληρώνει εξ ολοκλήρου την εξέταση από την τσέπη του. «Για το 2014 είχαμε προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ για εξετάσεις. Εμείς όμως φτάσαμε τα 600 εκατομμύρια ευρώ, γιατί αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες. Ετσι λοιπόν, τα μισά χρήματα τα επιβαρυνθήκαμε, εφόσον νομίμως το κράτος μάς τα κόβει μέσω του clawback», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Βουγιούκας.

Χωρίς εναλλακτικές

Πάντως ακόμη και όταν πραγματοποιούν κανονικά εξετάσεις τα διαγνωστικά κέντρα, ο ασφαλισμένος πληρώνει έτσι και αλλιώς συμμετοχή 15%, καθώς οι δωρεάν εξετάσεις έχουν γίνει πλέον πολυτέλεια στην Ελλάδα. «Στα εργαστηριακά τμήματα του ΠΕΔΥ, τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ δηλαδή δεν πηγαίνει σχεδόν κανείς, καθώς τα περισσότερα δεν έχουν εργαστηριακούς γιατρούς, ενώ άλλα δεν έχουν καν αντιδραστήρια. Επίσης, στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων οι αναμονές στα ραντεβού φτάνουν και τους τρεις μήνες», προσθέτει ο κ. Βουγιούκας.

Ετσι, το 90% –σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα– των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούνται από τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια.

Μόνο προκαταβολή για το μήνα Ιανουάριο έχουν πληρωθεί και οι ιδιωτικές κλινικές. Τους υπόλοιπους μήνες δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρη Σαραφιανό. Το αποτέλεσμα του «φεσώματος» είναι να μην καταβάλλεται τακτικά η μισθοδοσία του προσωπικού καθώς και οι προμηθευτές. «Στην καλύτερη περίπτωση το προσωπικό είναι απλήρωτο 4-5 μήνες, ενώ υπάρχουν και κλινικές όπου είναι μέσα 12 μήνες», τονίζει στον «ΕΤΚ» ο κ. Σαραφιανός. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2009 έχουν κλείσει 30 κλινικές.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις 170 κλινικές της χώρας μας αγγίζουν συνολικά (από το 2012) τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Οι κλινικές αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα, υγειονομικό υλικό, υλικά επεμβάσεων, φίλτρα αιμοκαθάρσεων, οξυγόνο.

Η οικονομική αιμορραγία του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού των ασθενών από τις ιδιωτικές κλινικές. «Δεν είμαστε καθόλου βιώσιμοι. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα επιβαρύνουμε αναγκαστικά τον ασφαλισμένο στην αναβάθμιση θέσης του. Εάν δηλαδή δεν θέλει να νοσηλευτεί σε τετράκλινο δωμάτιο που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ», λέει ο κ. Σαραφιανός.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κλινικάρχες, όπως άλλωστε και όλοι οι πάροχοι υγείας, βάλλονται από τους μειωμένους προϋπολογισμούς. Παραδείγματος χάριν, για ένα Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) – μια επέμβαση π.χ. σε ιδιωτική κλινική – κόστους 1.000 ευρώ, οι κλινικές καταλήγουν να παίρνουν μόνο τα 210 ευρώ. 

Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι ψυχιατρικές κλινικές, με πολλές εξ αυτών να είναι στα πρόθυρα λουκέτου με κίνδυνο να μείνουν στο… δρόμο οι ψυχικά πάσχοντες.

Κίνδυνος έλλειψης

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι φαρμακοποιοί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη έλλειψη φαρμάκων σε περίπτωση μη εξόφλησής τους από τον ΕΟΠΥΥ (τον μήνα Φεβρουάριο).

Οι Σύνδεσμοι όλων των επιχειρήσεων στον χώρο του φαρμάκου εκφράζουν την αγωνία τους για την περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορέσει να προχωρήσει σε εξόφληση των παρόχων μέχρι τα τέλη του Απριλίου και ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι φορείς διακίνησης του φαρμάκου πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη στα μέσα της εβδομάδας, την οποία θα επαναλάβουν και την εβδομάδα που έπεται.

Οι φορείς του φαρμάκου φοβούνται πως εάν δεν εξοφληθούν από τον ΕΟΠΥΥ το αποτέλεσμα θα είναι τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων και εκτεταμένες πτωχεύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής με πρώτα θύματα τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. «Το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν θα μπορούν να τηρήσουν τα αποθέματα ασφαλείας για την ελληνική αγορά».

Οικονομική… θηλιά αποτελούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και για τους ιδιώτες γιατρούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργο Πατούλη, τον τελευταίο χρόνο έληξαν τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον 500 – 600 ιδιώτες γιατροί, λόγω της αργοπορίας να πληρώνει αλλά και του «κουρέματος» σε επισκέψεις και ιατρικές πράξεις. Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ έχει να πληρώσει τους συμβεβλημένους γιατρούς από τον Δεκέμβρη και τους οφείλει 210 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως είναι φυσικό, λόγω του μικρού αριθμού των γιατρών που είναι πλέον συμβεβλημένοι, ο ασφαλισμένος αναγκάζεται να πληρώσει κανονικά την επίσκεψη. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένους νομούς της Ελλάδας δεν υπάρχουν για όλες τις ειδικότητες συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ. 

Οι οφειλές σε νούμερα

300 εκατομμύρια ευρώ οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ τα ασφαλιστικά ταμεία

43 εκατομμύρια ευρώ είναι η μηνιαία τακτική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ
600 εκατομμύρια ευρώ οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές

170 ιδιωτικές κλινικές υπάρχουν στην Ελλάδα

200 εκατομμύρια ευρώ οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα για το 2014

500 – 600 ιδιώτες γιατροί έχουν λύσει τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου