Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Τα γενόσημα του Καναδά δείχνουν τον δρόμο!



ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - PROTAGON

Επειδή πολλές φορές κάνουμε λόγο για το ανεπαρκές όριο της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015, δηλαδή για τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και για τις συνεχείς... μειώσεις στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων, οι οποίες πάντα αποδεικνύονται ως ανεπαρκείς και καθόλου γενναίες, καλό θα ήταν να παραθέσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και χρήσιμη πληροφορία για μια πτυχή της φαρμακευτικής πολιτικής του μακρινού μας Καναδά.

Ο Φαρμακευτικός Σύνδεσμος Γενοσήμων Φαρμάκων του Καναδά (Canadian Generic Pharmaceutical Association-CGPA) έφθασε το 2014 σε συμφωνία για τρία χρόνια με τις περιφερειακές διευθύνσεις της χώρας, προκειμένου οι τιμές των 18 πιο «δημοφιλών» και υψηλού όγκου κατανάλωσης συνταγογραφουμένων γενοσήμων να μειωθούν πολύ δραστικά στο... 18% των τιμών των αντιστοίχων πρωτοτύπων φαρμακευτικών σκευασμάτων!

Η προβλεπόμενη εξοικονόμηση πόρων για την τριετία προβλέπεται να φθάσει τα... 3,8 δισ. δολάρια Καναδά!

Για λόγους σύγκρισης, δεν έχουμε παρά να σκεφθούμε ότι η σχετική συζήτηση στη χώρα μας περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον στο ερώτημα εάν οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων θα πρέπει να μειώνονται αυτομάτως στο... 60% ή στο 80% των τιμών των αντιστοίχων πρωτοτύπων φαρμακευτικών σκευασμάτων!

Πολύ μακριά μας ο Καναδάς, πράγματι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου