Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR
Η συζήτηση γύρω από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Υγείας και ιδιαίτερα των δημόσιων νοσοκομείων και τις δυνατότητες να συμβάλλουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων έχει για τα καλά φουντώσει. Το ερώτημα που παραμένει, όμως, αναπάντητο είναι πόσα τελικά μπορεί να διαθέσει η Υγεία. Σε αυτή την ερώτηση επιχειρούμε να δώσουμε απάντηση.
Σταυρόλεξο για γερούς λύτες αποδεικνύεται ο υπολογισμός των ποσών που θα μεταφερθούν τελικά από τα ταμειακά διαθέσιμα της Υγείας στην ΤτΕ Ελλάδος και αυτό γιατί κανείς δεν μοιάζει να ξέρει ακριβώς τι περιέχει «το πορτοφόλι» των φορέων του χώρου.
Εκτιμήσεις, υπολογισμοί και πολλά «εξαρτάται» προσφέρουν ως απάντηση στελέχη της Δημόσιας Υγείας, αφού τα σχετικά στοιχεία αποτελούν δυσεπίλυτο γρίφο ακόμα και τις οικονομικές υπηρεσίες των φορέων, λόγω των συνεχών μεταβολών και των εμποδίων στη χρηματοδότηση, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.
Στελέχη του ΕΣΥ, όμως, επιχείρησαν αυτόν τον υπολογισμό. Έτσι εκτιμάται πως τα ταμειακά διαθέσιμα των 120 νοσοκομείων της χώρας κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ, των 7 υγειονομικών περιφερειών μόλις 15 με 20, ενώ συνολικά, προσθέτοντας και τους υπόλοιπους φορείς γενικής διακυβέρνησης το ποσό μπορεί να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται, όμως, για ρεαλιστικά ποσά και πόσα από αυτά δεν πρέπει να κατευθυνθούν στις δαπάνες 15νθημερου των φορέων και άρα μπορούν να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος;
Στελέχη του Υπουργείου Υγείας, δεν είναι τόσο αισιόδοξα για διαθέσιμα ποσά.
Στα τέλη του 2014, τα δημόσια νοσοκομεία διέθεταν περίπου 200 εκατ. ευρώ, με τις οφειλές τους όμως να αγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ. Με την είσοδο του 2015, τα δημόσια νοσοκομεία προχώρησαν και σε αγορές , 90 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και 125 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και επειδή τα ποσά που είχαν διαθέσιμα στα ταμεία τους ήταν επαρκή, η κρατική χρηματοδότηση τους ήταν μόλις 43 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, δεν έμειναν σε αυτές τις πρώτες αγορές. Οι διοικήσεις συνέχισαν κανονικά τις ενταλματοποιήσεις οφειλών για εξωσυμβατικές προμήθειες (αφού οι διαγωνισμοί από την ΕΠΥ είχαν σχεδόν παγώσει), οι οποίες και αναμένεται να νομιμοποιηθούν με τροπολογία την ερχόμενη εβδομάδα και άρα θα πρέπει, αφού υπογραφούν από τον παρέδρο, να πληρωθούν εντός 15 ημερών.
Τώρα τι χρήματα θα μείνουν για να κατευθυνθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος μένει να φανεί, μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή ταμειακών διαθέσιμων και υποχρεώσεων 15νθημέρου από τις οικονομικές υπηρεσίες των φορέων.
Αλλά, αν συνυπολογίσουμε πως και για άλλους φορείς αρμοδιότητας του Υπ. Υγείας, «το ταμείο είναι μείον», μάλλον η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει να σωθεί από το χώρο της Υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου