Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Παν. Κουρουμπλής: Εντός του Μαίου το σ.ν. για το φάρμακο με μείωση της συμμετοχής στην δαπάνη



Mέσα στο Μάιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο της νέας φαρμακευτική πολιτικής, ενώ την Δευτερα ή Τρίτη, θα δημοσιευθούν οι επιτροπές διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών το Σάββατο.

Παράλληλα ο υπουργός, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα καθαρό, αποτελεσματικό, λειτουργικό και διαφανές σύστημα Υγείας, που θα είναι προσπελάσιμο και χωρίς διακρίσεις, ενώ κατέστησε σαφές για ακόμη μία φορά, πως για να στηριχθεί αυτό «θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες».

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι άνοιξε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, που προκειμένου να μην φορολογηθούν παρουσιάζουν κέρδη από 0,5 έως 1%, τη στιγμή που οι ελληνικές φαρμακευτικές παρουσιάζουν κέρδη 15%.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα κέρδη που θα εξασφαλιστούν από τη φορολόγηση των πολυεθνικών φαρμακευτικών, θα συμβάλλουν στη μείωση της συμμετοχής των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ «θα στηριχθεί η παραγωγή του ποιοτικού ελληνικού γενόσημου φαρμάκου, διότι στην Ελλάδα υπάρχουν και αξιόλογα ερευνητικά κέντρα όπου γίνεται έρευνα και η τεχνογνωσία».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουρουμπλής, αφού υπογράμμισε ότι θα «διαπραγματευτούμε με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές ως ίσος προς ίσο και θα απαιτήσουμε τα φάρμακα που καταναλώνονται στην Ελλάδα να παράγονται στη χώρα μας σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες. Έτσι, μαζί με την παραγωγή φαρμάκων θα εξασφαλίσουμε και θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους», σημείωσε: «Θέλουμε να δημιουργούμε και να μην ραδιουργούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου