Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Έρχονται μετρητά με το σταγονόμετρο από τον ΕΟΠΥΥ!

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ποιοι θα πληρωθούν και πόσα

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε αργό βασανιστήριο μετατρέπεται κάθε μήνα η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς στα ταμεία του οργανισμού φθάνουν τα ευρώ με το …σταγονόμετρο.

Πιθανότατα την Πέμπτη ή το αργότερο τη Δευτέρα αναμένεται να δούνε οι φαρμακοποιοί χρήματα στους λογαριασμούς τους για τον μήνα Ιανουάριο αλλά μόνο τα μισά. Το ταμείον είναι μείον στον ΕΟΠΥΥ και μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί μόνο τα 80 εκατ. ενώ απαιτούνται τα διπλά μόνο για τους φαρμακοποιούς.

Ήδη πάντως έχουν σταλεί τα σχετικά εντάλματα στον επίτροπο και τα χρήματα θα εκταμιευθούν.

Η καταβολή μόνο του 50% των οφειλών πάντως προκαλεί την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών οι οποίοι συνεδριάζουν και πάλι με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς με το φάρμακο (φαρμακοβιομηχάνους, φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς) για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Όσο για τους υπόλοιπους, γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρείες και άλλοι, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν για να πάρουν έστω και λίγα. Και αυτό διότι τα χρήματα για τον Φεβρουάριο που αναμένουν προς ώρας δεν έχουν εξασφαλιστεί.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναμένει από την κρατική χρηματοδότηση να εισπράξει 57 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Είχαν ήδη δοθεί 30 εκατ. ως προκαταβολή για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις. Αλλά βέβαια ο φαύλος κύκλος δε σταματά εδώ καθώς μόλις μπει ο Μάιος θα πρέπει να δοθούν άλλα 43 εκατ. από την κρατική επιχορήγηση στον οργανισμό. Τα χρήματα είναι μάλλον δύσκολο να βρεθούν δεδομένης της οικονομικής στενότητας γι αυτό και είναι άγνωστο πότε θα εξοφληθούν οι πάροχοι.

1 σχόλιο: