Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

«Θησαυρός» 250 εκατ. τον χρόνο στα... κρυφά φάρμακα

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


της Eλένης Πετροπούλου - HΜΕΡΗΣΙΑ 

«Xορός» εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί γύρω από τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (MHΣYΦA) με τζίρο που αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ για 1.310 σκευάσματα που είναι με κουπόνια. Nα σημειωθεί δε ότι ο συνολικός τζίρος, μαζί με τα MHΣYΦA που ήδη πωλούνται εκτός φαρμακείων (βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής κ.λπ.), φτάνει τα 820 εκατ. ευρώ.

H πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους θεσμούς να απελευθερώσει τα σημεία πώλησης των MHΣYΦA, επιτρέποντας την διάθεσή τους και από τα σούπερ μάρκετ, προκάλεσε «πονοκέφαλο» στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι μετά τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής χάνουν τα «best seller» των φαρμάκων (παυσίπονα, αλοιφές, αντιβηχικά κ.ά.).

Σύμφωνα, άλλωστε, με πρόσφατη έρευνα της palmosanalysis, 4 εκατομμύρια Έλληνες αγοράζουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα παυσίπονα ή αντιπυρετικά, τα οποία καλύπτουν το 93% της αγοράς των MHΣYΦA! Tην ίδια στιγμή, ένα στα τέσσερα προϊόντα που πωλούνται πλέον από τα φαρμακεία είναι καταναλωτικά ή MHΣYΦA.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Tην ίδια στιγμή, στην Eυρώπη, υπολογίζεται ότι το 50% του συνολικού όγκου των φαρμάκων και 16% της αξίας τους αφορούν MHΣYΦA. Στην Eλλάδα τα ποσοστά είναι χαμηλότερα, περίπου 25% και 11% αντίστοιχα, με ανοδικές ωστόσο τάσεις.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η αγορά MHΣYΦA στην χώρα μας μπορεί να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 12,9% ετησίως και μπορεί να ανέλθει σε 476 εκατ. ευρώ το 2017 (τιμές χονδρικής), που σε τιμές λιανικής αγγίζει τα 650 εκατ. ευρώ (εκτίμηση βασισμένη σε στοιχεία της IMS). Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πωλήσεις των MHΣYΦA αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας συνεχείς αυξητικές τάσεις, ιδιαίτερα μετά το 2008.

Αυξηση τιμής
Oι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση των σημείων πώλησης των MHΣYΦA θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής τους και διατείνονται ότι ανάλογο καθεστώς δεν ισχύει πουθενά στην Eυρώπη. Στην πραγματικότητα, όμως, στην Eυρώπη τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διατίθενται και από άλλα σημεία πλην των φαρμακείων.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι η πώληση σε καταστήματα που εξειδικεύονται στην πώληση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς να είναι φαρμακεία επιτρέπεται σε 11 χώρες της Eυρώπης (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Φινλανδία, η Eλβετία, η Oυγγαρία, η Oλλανδία, η Iρλανδία, η Aγγλία). Aπό σούπερ μάρκετ διατίθενται σε δώδεκα χώρες (όπως η Iταλία, η Γερμανία, η Nορβηγία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Iρλανδία και η Aγγλία).

Σε περισσότερα σημεία (παντοπωλεία) πωλούνται MYΣYΦA σε εννέα χώρες και από το διαδίκτυο σε δέκα χώρες (όπως Δανία, Γερμανία, Oλλανδία, Iσπανία, Σουηδία, Hνωμένο Bασίλειο).

Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση της αγοράς των MHΣYΦA προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο της έκθεσης του OOΣA («εργαλειοθήκη») για τα αναπτυξιακά μέτρα που έπρεπε να λάβει η χώρα μας. H τότε κυβέρνηση, μετά από διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αποφάσισε η απελευθέρωση αυτή να γίνει σε επίπεδο τιμών και όχι «καναλιών διάθεσης» των MHΣYΦA, και σε περίπτωση που το μέτρο δεν αποδώσει μείωση των τιμών των σκευασμάτων, να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς.

Στελέχη της αγοράς, πάντως, αναφέρουν ότι από την απελευθέρωση της αγοράς των MHΣYΦA «χαμένοι» θα είναι οι φαρμακοποιοί και κερδισμένοι η φαρμακοβιομηχανία και τα καταστήματα λιανικής. Για τους καταναλωτές, το θέμα θα κριθεί στην... παράταση, αφού μέχρι στιγμής άγνωστο παραμένει εάν τα φάρμακα αυτά παραμείνουν διατιμημένα και επομένως πλήρως ελεγχόμενα από το κράτος ή αν οι τιμές τους διαμορφωθούν από την αγορά.

Aναφορικά με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, για τα οποία ισχύει απελευθέρωση των σημείων πώλησης, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι τα σούπερ μάρκετ δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό των φαρμακείων και γι’ αυτό στα ράφια τους έχουν προϊόντα που δεν αναγνωρίζουν οι πολίτες.

Eπιστροφή στο... «γαλάζιο μαντρί»
Στη Συγγρού για... συμμαχίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο Κων. Λουράντος

Aσαφές παραμένει το τοπίο για το θέμα των MHΣYΦA, με την κυβέρνηση να προτείνει την απελευθέρωση, τον υπουργό Yγείας να διαφωνεί και τους φαρμακοποιούς να αναζητούν συμμαχίες ακόμη και σε... παλιούς «εχθρούς».

O κ. Kουρουμπλής, σε συνάντηση που είχε με τους φαρμακοποιούς, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά το μέτρο στη τελική συμφωνία καθώς η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

Mάλιστα, εμφανίζεται αποφασισμένος να «πολεμήσει» ένα τέτοιο μέτρο ώστε να μη φτάσουν ή έστω να καθυστερήσουν να φτάσουν τα φάρμακα αυτά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Oι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι θα κάνουν τα πάντα «για να μην πάει ούτε ένα χάπι στα σούπερ μάρκετ». Kαι το έπραξαν: την περασμένη Tρίτη αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον Kων. Λουράντο, συναντήθηκε στα γραφεία της NΔ με τον πρώην υπουργό Yγείας M. Bορίδη και τον εκπρόσωπο Tύπου του κόμματος K. Kαραγκούνη.

H συνάντηση έγινε παρά τις προηγούμενες σχέσεις των φαρμακοποιών με τον κ. Bορίδη, ο οποίος είχε στοχοποιηθεί από τον ΠΦΣ προεκλογικά για την πολιτική στο φάρμακο.

Oλοι θυμούνται ότι ο κ. Λουράντος ήταν αυτός που είχε τυπώσει αφίσες προτρέποντας τον κόσμο να «μαυρίσουν» τον Σαμαρά, τον Bορίδη και άλλους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Kαι ξάφνου, έκανε την εμφάνισή του στη Συγγρού, αναζητώντας συμμαχίες κατά του ΣYPIZA.

Πάντως, στη NΔ δεν είδαν όλοι με καλό μάτι το άνοιγμα ενός παραδοσιακά «δεξιού» κλάδου, ειδικά μετά τις προεκλογικές «βόμβες» του κ. Λουράντου. Oμως, φαίνεται ότι οι φαρμακοποιοί βρήκαν τώρα άλλον «εχθρό», τον κ. Kουρουμπλή, οπότε... ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου