Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Γερμανία:’κατέκτησε’ την πρώτη θέση υπογονιμότητας παγκοσμίως


Γερμανία:’κατέκτησε’ την πρώτη θέση υπογονιμότητας παγκοσμίως

Στα χαμηλότερα επίπεδα παγκοσμίως έχει πέσει το ποσοστό γεννήσεων στη Γερμανία το οποίο είναι μικρότερο και από την Ιαπωνία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη , η οποία σημειώνει ότι το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία στη χώρα αναφορικά με την πορεία και την εξέλιξη της οικονομίας μακροπρόθεσμα. 

Της Αρετής Διαμάντη 

Την πρώτη θέση στην υπογονιμότητα έχει κατακτήσει η Γερμανία αφού κατά μέσο όρο 8,2 παιδιά γεννήθηκαν ανά 1000 κατοίκους κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη της γερμανικής εταιρείας ορκωτών ελεγκτών BDO και του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών στο Αμβούργο( HWWI ). Αντίστοιχα στην Ιαπωνία γεννήθηκαν 8,4 παιδιά ανά 1000 κατοίκους κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η πτώση των γεννήσεων στη Γερμανία θα μειώσει και το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας στη χώρα – μεταξύ 20 και 65 ετών – αφού σύμφωνα με τα στοιχεία από 61 % θα «πέσει» σε 54 % μέχρι το 2030. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές η Γερμανία έχει πέσει κάτω από την Ιαπωνία έχοντας όχι μόνο το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο με τους μελετητές να προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα έχει η συρρίκνωση του πληθυσμού ειδικά στον εργασιακό τομέα. Όπως υποστηρίζεται στη μελέτη η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό θα έχει καθοριστική σημασία για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Στη Γερμανία , κατά μέσο όρο 8,2 παιδιά γεννήθηκαν ανά 1000 κατοίκους κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη της γερμανικής εταιρείας ορκωτών ελεγκτών BDO και του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών στο Αμβούργο( HWWI ). Αντίστοιχα στην Ιαπωνία γεννήθηκαν 8,4 παιδιά ανά 1000 κατοίκους κατά την ίδια χρονική περίοδο. 

Στην Ευρώπη , η Πορτογαλία και η Ιταλία ήρθαν στη δεύτερη και τρίτη θέση με μέσο όρο 9,0 και 9,3 παιδιά, αντίστοιχα. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν κατά μέσο όρο 12,7 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους ενώ τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων σημειώθηκαν στην Αφρική με τον Νίγηρα στην κορυφή της λίστας με 50 γεννήσεις ανά 1.000 ανθρώπους. 

Η πτώση των γεννήσεων στη Γερμανία θα μειώσει και το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας στη χώρα – μεταξύ 20 και 65 ετών – αφού σύμφωνα με τα στοιχεία από 61 % θα «πέσει» σε 54 % μέχρι το 2030. 

Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές που παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι από τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων «χωρίς ισχυρές αγορές εργασίας, η Γερμανία δεν μπορεί να διατηρήσει την οικονομική ακμή της μακροπρόθεσμα”. 

Ωστόσο οι ειδικοί διαφωνούν για τους λόγους που υπάρχει χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στη Γερμανία, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Αυτό που υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες γυναίκες στην εργασία προκειμένου να αποφευχθούν οικονομικά προβλήματα, παρά το γεγονός όπως καταλήγουν η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ κάνει σημαντικές προσπάθειες να επενδύσει στην υποστήριξη φροντίδας των παιδιών.

2 σχόλια:

  1. Πριν αρκετα χρονια ειχε ειπωθει οτι το Ισλαμ θα καταφερει τελικα να υποταξει τον Δυτικο κοσμο.Η υπογεννητικοτητα,σε συδυασμο με την εισροη μεταναστων κατα πλειοψηφια μουσουλμανων,θα το κανει πραγματικοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή