Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Κραχ ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα ΠΦΥ



Τραγική η κατάσταση του ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα από την έλλειψη ρευστότητας


Αγαπητοί συνάδελφοι, 

οι ώρες είναι πολύ κρίσιμες για τη χώρα και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με σοβαρότητα και ψυχραιμία.  

Οι πολυεθνικές εταιρείες ήδη έχουν ξεκινήσει και ζητούν προκαταβολές τιμολογίων, επιδεινώνοντας την ήδη ναρκοθετημένη από τον ΕΟΠΥΥ, ρευστότητα των εργαστηριακών μονάδων. 

Όλοι οι συνάδελφοι εργαστηριακοί, βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση, πνιγμένοι κυριολεκτικά στα χρέη που επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ. Πολλοί ιατροί κλινικοί και εργαστηριακοί ιατροί επικοινωνούν με το επιτακτικό αίτημα για την άμεση λήψη κεντρικών οδηγιών επίσχεσης από τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, λόγω της επίσημης λήξης της στις 30/06, της οξείας έλλειψης ρευστότητας και της αβεβαιότητας στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων από το ταμείο. 

Αύριο το μεσημέρι, προγραμματίζεται συνάντηση του ΠΙΣ και των Προέδρων  ή εκπροσώπων όλων των Επαγγελματικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών.

Επειδή προβλέπονται μαζικά λουκέτα και κατάρρευση της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προτείνεται μία άμεση πρακτική οδηγία συνταγογράφησης από κλινικούς ιατρούς και εκτέλεσης παραπεμπτικών ΕΟΠΥΥ από τον εργαστηριακό τομέα, μόνο των βασικών και επειγουσών εξετάσεων, μέχρι νεωτέρας. 

Στους πολίτες, ζητούμε την κατανόησή τους και τους εξηγούμε ότι ενεργούμε κάτω από έκτακτες συνθήκες εξυπηρέτησής τους μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Άννα Μαστοράκου

Πρόεδρος ΙΣΠατρών
Μέλος ΔΣ ΠΙΣ

7 σχόλια:

  1. Δηλαδή αν μας κάνουν κι άλλη παράταση και οι κλινικοί δεν σεβαστούν την οδηγία για τις επείγουσες εξετάσεις , τα εργαστήρια θα συνεχίσουν να δέχονται ΕΟΠΥΥ ; Θα πρέπει να μας προστατέψετε με απόλυτο τρόπο και να μην τους αφήσετε μα κάνουν κοινωνική πολιτική στις πλάτες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση ζητά τε μονον μετρητά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μη ζητάτε τίποτα αλλά να δίνετε και κάτι εσείς συνάδελφοι στους ασθενείς. Ακολουθήστε το παράδειγμα των μελών των ΔΣ του ΙΣΑ και του ΙΣΘ, που εξετάζουν δωρεάν στα γιατρεία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά δεν πρόκειται να γίνουν. Άλλο να ασκούμε το λειτούργημα μας με σεβασμό στον ασθενή και άλλο να επιβαρυνόμαστε το κόστος των εξετάσεων τους. Τα παιδιά μας πώς θα τα ταισουμε;

      Διαγραφή
    2. Ας μου στείλει τα αντιδραστήρια και τα υλικά το ΔΣ του ΙΣΑ και του ΙΣΘ και να κάνω κι άλλες φιλανθρωπίες (γιατί ήδη κάνουμε) αγαπητέ μου χωρίς να το διατυμπανίζω.Επειδή όμως ακόμα βασίζομαι (-ομουν τώρα πάει) στη σύνταξη των γονιών μου για να καλύπτω τους προμηθευτές και τα τρέχοντα έξοδα ,να μου επιτρέψετε να σας θυμίσω ότι και με υπαιτιότητα των ΔΣ είμαστε στα όρια της χρεοκωπίας

      Διαγραφή
  4. Θα ελεγα οτι ειναι μια αριστη ευκαιρία να αναδειχθούν οι δυνατότητες των κρατικων φορέων ΠΕΔΥ καθως και μια καλη στιγμή να κανουμε τις διακοπές μας ή και μια επίσχεση. ισως κάποιοι αντιληφθούν και το ρόλο των ιδιωτών εργαστηριακών.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα αλλά σκεφτείτε τι έχουμε ν'ακούσουμε

      Διαγραφή