Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ανενεργά τα περισσότερα Αιμοδυναμικά Εργαστήρια στο ΕΣΥ - Κίνδυνος για τους εμφραγματίες



Σοβαρό πρόβλημα στα Αιμοδυναμικά Εργαστήρια του ΕΣΥ έχει δημιουργηθεί προσφάτως, καθώς τα περισσότερα από αυτά, είτε λειτουργούν υποστελεχωμένα, είτε εμφανίζουν μηχανικές βλάβες και άρα είναι σχεδόν ανενεργά.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι νοσοκομεία που βρίσκονται ακόμη και σε εφημερία, να διώχνουν περιστατικά με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου τα οποία χρήζουν είτε στεφανιογραφίας, είτε αγγειοπλαστικής. Να διώχνουν δηλαδή ασθενείς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την ώρα που έχουν ανάγκη την μέγιστη στήριξη από το νοσοκομείο και την ειδική μονάδα εμφραγμάτων.

Όπως αναφέρει δε χαρακτηριστικά ο καρδιολόγος και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλίας Σιώρας, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι η στεφανιαία νόσος θερίζει και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην τόσο σοβαρή αυτή κατάσταση, ειδικά όταν ένα νοσοκομείο βρίσκεται σε εφημερία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του onMed, Αιμοδυναμικά Εργαστήρια διαθέτουν σχεδόν τα περισσότερα και μεγαλύτερα νοσκομεία της Αττκής καθώς και τα πανεπιστημιακά της επαρχίας. Ειδικότερα, στο Σισμανόγλειο είναι εγκατεστημένα 2 Αιμοδυναμικά Εργαστήρια, που για ενάμισυ μήνα ήταν εκτός λειτουργίας ενώ μόλις τώρα άρχισε σταδιακά να λειτουργεί το ένα.
Στο Κρατικό Νίκαιας δεν λειτουργεί το μοναδικό Εργαστήριο. Στον Ευαγγελισμό υπάρχουν δύο αλλά λειτουργεί μόνο το ένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Αττικόν και στο Ιπποκράτειο, λειτουργεί μόνο το ένα και το δεύτερο εμφανίζει βλάβη. Αντίθετα, στο Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο λειτουργεί όπως και υπομονάδα Εμφραγμάτων.

Όπως αναφέρει ο διοικητής του Γεννηματάς κ. Χρήστος Τσάμης «η Υπομονάδα Εμφραγμάτων μπορεί να είναι πράγματι υποστελεχωμένη, ωστόσο λειτουργεί και σας το λέω όχι μόνο ως διοικητής, αλλά και ως γιατρός, ότι δεν έχουμε διώξει κανέναν ασθενή».

Η υπολειτουργία πολλών Αιμοδυναμικών Εργαστηρίων, οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, τονίζει ο κ. Ηλίας Σιώρας αλλά και στην παλαιότητα των μηχανημάτων, ενώ το κόστος συντήρησής τους είναι πολύ υψηλό. Η κατάσταση δε είναι ακόμη πιο δραματική, όταν συναντάμε ανασφάλιστους, ή αδύναμους συμπολίτες μας, επισημαίνει.

Η στεφανιαία νόσος, συνεχίζει ο κ. Σιώρας, δεν γνωρίζει ούτε χρώμα, ούτε ηλικίες, ούτε φύλο, ενώ και η κρίση έχει ως συνέπεια να αυξηθούν τα περιστατικά. Είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα, καταλήγει το μέλος της ΕΙΝΑΠ, προκειμένου αφενός να τρέξουν οι προσλήψεις και αφετέρου, να αντικατασταθούν τα παλιά μηχανήματα, ή να συντηρηθούν, προτού θρηνήσουμε θύματα. 

1 σχόλιο:

  1. Βέβαια, όσοι νέοι ιατροί θέλουν να εξειδικευτούν στο αιμοδυναμικό ''τρώνε πόρτα'' ενώ δεν υπάρχει επίσημη αντίστοιχη εξειδίκευση στην ελλάδα, γιατί άραγε ? να τα λέμε και αυτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή