Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Σε οριακή κατάσταση οι υγειονομικές μονάδες της Κεφαλονιάς



Λόγω ελλείψεων προσωπικού

Αθήνα

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού κατέγραψε το κλιμάκιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που επισκέφθηκε το τριήμερο τις υγειονομικές μονάδες της Κεφαλονιάς. Τόσο τα νοσοκομεία, όσο και τα Κέντρα Υγείας του νησιού στερούνται ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού ενόψει της θερινής περιόδου. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διοικητή των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου, Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο, η λειτουργία του Παθολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Αργοστολίου καλύπτεται από έναν επιμελητή Β' και μία αποσπασμένη γιατρό από το Κέντρο Υγείας Ιθάκης, λόγω συνταξιοδότησης και αποχώρησης για διαφόρους λόγους των τριών εκ των τεσσάρων παθολόγων. 

Επίσης, εκκρεμεί ο διορισμός ενός αναισθησιολόγου και δεν λειτουργούν, λόγω ελλιπούς στελέχωσης, τέσσερις κλίνες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες υπάρχουν με πλήρη υποδομή σε καινούργια πτέρυγα που έχει δημιουργηθεί μετά από δωρεά. 

Ο κ. Ζαφειρόπουλος επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης μόνιμης θέσης επιμελητή Β', καρδιολόγου καθώς και ανάκλησης της κατάργησης της τρίτης θέσης νεφρολόγου, στην οποία μπορεί να διορισθεί επικουρικός νεφρολόγος μέχρι την πλήρωση της θέσης από μόνιμο ιατρό. 

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, δυναμικότητας 20 κλινών, γίνεται σε δύο βάρδιες και οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες, λόγω των αυξημένων αναγκών ειδικά τη θερινή περίοδο. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει άλλη μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης στο νησί. 

Άμεση είναι και η ανάγκη για την κάλυψη του Παιδιατρικού Τμήματος από επικουρικό παιδίατρο, προκήρυξη της κενής θέσης του παιδιάτρου και πρόσληψη παραϊατρικού προσωπικού στις κενές θέσεις.

Κατά τον κ. Ζαφειρόπουλο και το τμήμα Αιμοδοσίας χρειάζεται ενίσχυση με προκήρυξη θέσης βιοπαθολογίας ή αιματολογίας και επανασύσταση της Β' θέσης γιατρού αιμοδοσίας. Κενή παραμένει και η οργανική θέση φαρμακοποιού, απαραίτητη είναι η επανασύσταση θέσης δερματολόγου, ενώ στο φυσικοθεραπευτήριο απαιτούνται δύο νέες θέσεις φυσικοθεραπευτών. 

Τέλος, το νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχεται στο 1/3 των μονίμων και χρειάζεται άμεση πρόσληψη τουλάχιστον επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού και προκήρυξη μονίμων θέσεων. Και για τα ΤΕΠ, καθίσταται απαραίτητη η στελέχωση τους, όπως προβλέπεται σε αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς εξέδωσε ομόφωνη απόφαση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η προσωρινή μετακίνηση, ενός εκ των τριών παθολόγων από το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο Ληξουρίου, προς το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου, επαναφορά της Γενικής Ιατρού του Κέντρου Υγείας Ιθάκης, στη θέση της, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί το τμήμα την τουριστική περίοδο, καθώς και μετακίνηση ενός Γενικού Ιατρού από το Κ.Υ. Σάμης προς ενίσχυση των παθολογικών κλινικών των δύο νοσοκομείων.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου