Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Μπασκόζος: Προς αίτημα χρηματοδότησης στην Ε.Ε. για περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών

Ο κ. Μπασκόζος επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας και τόνισε την αναγκαιότητα για άμεσες ενέργειες.

IATRONET
Στόχο για κατάρτιση προγράμματος για υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών χωρίς έγγραφα που θα πλαισιώσει αίτημα της Ελλάδας στην Ε.Ε. για χρηματοδότηση, από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Ταμεία, έβαλε η αρμόδια ομάδα συντονισμού που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας, υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο.

Η Ομάδα Συντονισμού και Εποπτείας των δράσεων που αφορούν την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, πραγματοποίησε 2η Συνεδρίαση, την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουνίου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Μπασκόζος, επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας και τόνισε την αναγκαιότητα για άμεσες ενέργειες προκειμένου να παρασχεθεί υγειονομική κάλυψη για τους ευάλωτους πληθυσμούς, αλλά και να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας.

Επίσης, κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να επιδείξουν την απαιτούμενη συνέπεια στο έργο που έχουν αναλάβει, με προτεραιότητα τη δημιουργία ιατρικού πρωτοκόλλου, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στις εντεινόμενες υγειονομικές ανάγκες λόγω των αυξημένων εισροών κατά τη θερινή περίοδο.

Τέλος, τόνισε τη σημασία μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες των Υπουργείων και των Φορέων, ώστε να συνδράμουν όλοι στη δημιουργία και την υποβολή ενός αναλυτικού προγράμματος που θα πλαισιώσει το αίτημα της Ελλάδας για στήριξη της Ε.Ε με άμεση χρηματοδότηση από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) και μέλος της ομάδας εργασίας, κ. Α. Γιαννόπουλος, ενημέρωσε για τις δράσεις που έχει ήδη αναλάβει ο Φορέας, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που έχουν προκύψει. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν οι εξής δράσεις:

Έχει ήδη αποσταλεί στη Μυτιλήνη, από το Σάββατο 20 Ιουνίου, μία Κινητή Μονάδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, πλήρως εξοπλισμένη με ιατροφαρμακευτικό υλικό, στελεχωμένη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να συνδράμει στο έργο της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Μια δεύτερη Κινητή Μονάδα έχει προγραμματιστεί να σταλεί στην Κω. Σημαντική θα είναι η συμβολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις συγκεκριμένες δράσεις.

Ο ιατρικός έλεγχος που τίθεται ως προϋπόθεση για τη μεταφορά των ασυνόδευτων ανήλικων από το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα σε δομές φιλοξενίας, διενεργήθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος επί τόπου, επιτυγχάνοντας την επίσπευση της απελευθέρωσής τους.

Τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης τόσο στην Αμυγδαλέζα όσο και στον Ταύρο καλύπτονται πλέον σε ημερήσια βάση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ έχει τοποθετηθεί επιπλέον από ένας Ψυχίατρος σε καθεμία από τις προαναφερθείσες δομές.

Προγραμματίζεται η Αγωγή Υγείας της κοινότητας με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού.

Εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών για την παροχή ιατρικής φροντίδας στις πύλες εισόδου των προσφύγων. Η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ αναζητά τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις.

2 σχόλια:

  1. Μερικά από τα καταγεγραμμένα προβλήματα σε τίτλους ειδήσεων :
    1.Καταγγελία ΙΣΑ: Κλειστές οι πόρτες των νοσοκομείων στους ανασφάλιστους .
    2.Έλεγχοι σε όλο το ΕΣΥ από τους «Ράμπο» του ΣΕΥΥΠ με μότο «καμία ανοχή» .
    3. Οδηγός Επιβίωσης για τους ασθενέστερους πολίτες από το ΣτΠ
    Οι προσφερόμενες κυβερνητικές λύσεις, πάλι σε τίτλους ειδήσεων :
    1. Ξανθός: Το πόρισμα για την Δημόσια Υγεία, θα περιλαμβάνει και θέματα ισότητας των φύλων
    2. Μπασκόζος: Προς αίτημα χρηματοδότησης στην Ε.Ε. για περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών
    Κανένα σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήματα και ιθαγένεια για τους λαθρομετανάστες ασφαλώς και έχει το...ελλαδικό κράτος !
    Γιατί να ζητήσει χρήματα από την ΕΕ;
    Ανοίξαμε,σας περιμένουμε,θα σας περιθάλψουμε αν χρειαστεί,και ασφαλώς θα σας ''ελληνοποιήσουμε''...για να μας ψηφίσετε με την σειρά σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή