Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Το ΙΚΑ αδυνατεί να πληρώσει παροχές σε είδος

Στο «περίμενε» χιλιάδες ασφαλισμένοι που πλήρωσαν από την τσέπη τους φάρμακα και εξετάσεις

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Αδυνατεί να πιστώσει τις παροχές ασθενείας σε είδος στους λογαριασμούς των δικαιούχων το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε η διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ προς τα υποκαταστήματά του. Η αδυναμία οφείλεται, σύμφωνα με το ΙΚΑ, στο ότι δεν έχουν δοθεί οι σχετικές πιστώσεις από τον ΕΟΠΥΥ.


Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει: «Λόγω έλλειψης πιστώσεων στους κωδικούς των παροχών ασθενείας σε είδος (ΕΟΠΥΥ), σας ενημερώνουμε ότι στο εξής οι ημερομηνίες πίστωσης των παροχών αυτών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, θα σας γνωστοποιηθούν εφόσον μεταβιβαστούν οι σχετικές πιστώσεις από τον ΕΟΠΥΥ». Σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι που απαιτείται, για να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι και τον Αύγουστο για το σύνολο των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ, είναι περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.

Οι παροχές ασθένειας σε είδος είναι ιατρική, φαρμακευτική, οδοντιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, παρακλινικές εξετάσεις, νοσήλια στο εξωτερικό, προθέσεις και διάφορα βοηθήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχουν πληρώσει από την τσέπη τους φάρμακα ή εξετάσεις, περιμένοντας να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ για αυτές τις παροχές σε είδος, θα πρέπει να περιμένουν πότε θα εισπράξει ο Οργανισμός, προκειμένου να αποδώσει στο ΙΚΑ τα οφειλόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες πρακτικές δρουν εκβιαστικά προς τους ασφαλισμένους να αποδεχτούν τις νέες αυξήσεις που ήδη επιβάλλονται σε μισθούς και συντάξεις για τον κλάδο Υγείας και επί της ουσίας να επωμιστούν αυτοί το επιπλέον κόστος για παροχές που θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου