Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Φαρμακοποιοί: Επί ποδός πολέμου ακόμη και μέσα στην ραστώνη - Στοστόχαστρο ΕΟΠΥΥ & ιδιοκτησιακό


Το ενδεχόμενο της άρσης πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ ακόμη και εντός του Αυγούστου εξετάζουν σοβαρά οι φαρμακοποιοί.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Και αυτό διότι ο κλάδος μέσα από το θεσμικό του όργανο (τον ΠΦΣ) εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση των πληρωμών και το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί –όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος– έχουν βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για τον Οργανισμό.
Οι φαρμακοποιοί πληρώθηκαν (τον Αύγουστο) με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ για τον μήνα Απρίλιο, έλαβαν δηλαδή τα μισά χρήματα (150 εκατ. ευρώ είναι το πλήρες ποσό για κάθε μήνα) και το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλη ένταση στον κλάδο.

Όπως ανέφερε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, «με κανέναν τρόπο οι φαρμακοποιοί δεν θα ανεχθούν τον εμπαιγμό και την δήθεν εξόφλησή τους με ένα υποτυπώδες ποσοστό, την ώρα που οι Έλληνες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι ουσιαστικά απολαμβάνουν τα δικαιώματα της ασφάλισης και της σύνταξης ενώ τα φαρμακεία χρεοκοπούν. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζητά την πλήρη εξόφληση των φαρμακείων. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλάσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποφασίσει την άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ μέσα στον Αύγουστο.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους 11.000 φαρμακοποιούς που στήριξαν και στηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση με το υστέρημά τους. Είναι στο χέρι τους να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».
Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τα 35 μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στην Συμφωνία κυβέρνησης Δανειστών και η οποία θα σηματοδοτήσει το τρίτο Μνημόνιο, όπως έγινε γνωστό χθες, επανέρχεται η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όχι όμως η διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα Σούπερ Μάρκετ. Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται στο προσκήνιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς (θα μπορούν δηλαδή και μη φαρμακοποιοί να λειτουργήσουν φαρμακεία), μέτρο για το οποίο αντιδρούν σφοδρότατα οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι για ακόμη μία φορά να πάνε μακριά το θέμα αυτό και, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του ΠΦΣ, το μέτρο θα το προσβάλουν, καθώς υπάρχει απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει η ιδιοκτησία των φαρμακείων να ανήκει μόνο σε φαρμακοποιούς. Όπως όλα δείχνουν, το τέλος του θέρους θα είναι θερμό για τον κλάδο των φαρμακοποιών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου