Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Τι φέρνει το 2016 στους φορολογούμενους. Ανατροπές στη φορολογία ακινήτων και εισοδήματος

HuffPost Greece | 


Χρονιά ανατροπών το 2016 για τη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων φαίνεται πως θα είναι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης το 2016, η οποία εξετάζει αλλαγές στη κλίμακα και τους συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα, φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, νέος φόρος ακινήτων με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ενεργοποίηση του περιουσιολογίου. 

Αναλυτικότερα η νέα χρονιά, όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της Ημερησίας, φέρνει έξι αλλαγές:

Νέα φορολογική κλίμακα: Αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος για τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Στόχος, η επιστροφή σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα με την οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα. Η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας πρόκειται να προκαλέσει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, καθώς οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές πρόκειται να επιβαρυνθούν.

Ενοίκια: Εξετάζεται η θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων με στόχο πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ και το νέο σύστημα θα έχει περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια προκειμένου η φορολόγηση να ξεκινά από χαμηλότερα (π.χ. 5%) και να κορυφώνεται σε πολύ υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με σήμερα (π.χ. 40%).

Φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων – Περιουσιολόγιο: Στις αρχές του νέου έτους θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για τη φορολόγηση και νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος και το νέο Περιουσιολόγιο. Στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων, εκτιμάται πως θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια. Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιληφθούν ακόμη και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη δικαιοσύνη αλλά και να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα. Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου. Όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από «το στρώμα» στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο.

Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Από μηδενική βάση επανεξετάζονται οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στο προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως. Μόνο στη φορολογία κεφαλαίου (ακινήτων κ.λπ.) οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν 426 εκ. ευρώ και ευνοούνται 1,1 εκ φορολογούμενοι. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα αφορολόγητα όρια στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών.

Νέος φόρος ακινήτων - αντικειμενικές αξίες: Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να είναι μειωμένες σε μέσα επίπεδα έως και 45% στην Αττική και έως 39% στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε ελάχιστες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να αυξηθούν, καθώς παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις τιμές της αγοράς παρά την κρίση. Ακόμη και με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει τα ίδια έσοδα δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εισπραχθούν μέσω του ΕΝΦΙΑ, κάτι που σημαίνει ότι για να αντισταθμιστεί η μείωση των αντικειμενικών ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων θα επιβαρυνθούν περισσότερο σε σχέση με σήμερα.

Πλαστικο χρήμα. Από τις αρχές του νέου έτους η εφορία θα αναγνωρίζει πλέον μόνο δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής. Αυτο σημαίνει ότι με κάρτες ή με τραπεζική συναλλαγή θα πρέπει να γίνονται οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και οποιαδήποτε αγορά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Απο το μέτρο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 να συνδεθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απευθείας με το σύστημα Τaxis καταρχήν πιλοτικά για ορισμένους κλάδους, ύποπτους για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και στη συνέχεια, εντός του έτους, για όλους τους κλάδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου