Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Πάτρα: Πολλαπλά περιστατικά νοσηλευτών με ΣΚΠ

- Virus.com.gr

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ), εξαιτίας της καταγραφής ολοένα και περισσότερων περιστατικών Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) σε συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας patrastimes.gr, τον τελευταίο μήνα μόνο καταγράφηκαν 4 περιστατικά σε νέους νοσηλευτές. Σε επίπεδο έτους, αντίστοιχα, γίνεται λόγος για 11 εργαζόμενους που έχουν «χτυπηθεί» από τη νόσο (φήμες αναφέρουν ότι τα περιστατικά είναι περισσότερα από 17), με τους αριθμούς να αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου μήνα το μήνα.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους θεωρούν πως δεν υπάρχει λογική εξήγηση για την καταγραφή τόσων πολλών περιστατικών, με αποτέλεσμα να γίνονται διάφορα σενάρια σχετικά με την τοξικότητα υλικών και ουσιών με τις οποίες έρχεται σε επαφή καθημερινά το προσωπικό. Ο λόγος είναι πως η ΣΚΠ αποτελεί μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία εκτιμάται ότι προκαλείται πιθανώς από λοιμώξεις που συμβαίνουν κατά την πορεία της ζωής (κυρίως ιογενείς) σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Ωστόσο, η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη στους επιστήμονες.

Διαφορετική εξήγηση αναφορικά με τα κρούσματα που καταγράφονται μεταξύ του προσωπικού, δίνουν στο μεταξύ παράγοντες του νοσοκομείου, μιλώντας στο patrastimes.gr. Όπως λένε, η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης ΣΚΠ μέσα στην «κοινωνία» του ΠΠΝΠ, αποτελεί απλά αποτύπωση του τι ακριβώς συμβαίνει με τη συγκεκριμένη ασθένεια σε όλη την Πάτρα, την Αχαΐα, τη Δυτική Ελλάδα και όλη τη χώρα, όπου από το 1984 και μετά η εκδήλωσή της παίρνει τη μορφή μάστιγας. Αυτό που λένε, δηλαδή, είναι ότι το πλήθος των περιστατικών στους εργαζόμενους του νοσοκομείου δεν ξεπερνά στατιστικά το πλήθος στο γενικό πληθυσμό.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το βέβαιο είναι πως το θέμα χρήζει διερεύνησης.

Ιατρική της Εργασίας: Μια… «ξεχασμένη» ειδικότητα

Γεγονός πάντως είναι πως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έρχονται σε συνεχή και χρόνια επαφή με μολυσματικές ασθένειες, τοξικές ουσίες και άλλους παράγοντες κινδύνου, χωρίς να είναι στο σύνολό τους ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ελάχιστα νοσοκομεία στη χώρα διαθέτουν Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας για την προστασία των υπαλλήλων τους κι ακόμη λιγότερα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο μας – ο Ευαγγελισμός – είναι παντελώς «γυμνός», καθώς δεν έχει καν σύμβαση με Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ), με αποτέλεσμα χιλιάδες εκατοντάδες εργαζόμενοι να είναι πλήρως απροστάτευτοι. Αντίστοιχα, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι θέσεις ειδικευομένων για τη συγκεκριμένη ειδικότητα είναι μόλις μερικές δεκάδες σε όλη τη χώρα και πως οι υπηρετούντες ιατροί Εργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα δεν ξεπερνούν τους 30 πανελλαδικά.

Πληροφορίες του Virus, αναφέρουν πάντως ότι το ΠΓΝΠ διαθέτει τόσο Γιατρό Εργασίας όσο και Τεχνικό Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου