Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-Β.ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-Β.ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΔΥ(ΕΟΠΥΥ)
ΠΡΩΗΝ ΣΕΥΠΙΚΑ

ΤΗΛ: 2310228406 ΦΑΞ: 2310228970 Website: www.seypika-thes.gr

ΑΓΓΕΛΑΚΗ 37 5ος ΟΡΟΦΟΣ e-mail: info@seypika-thes.gr

ΤΚ:54621 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρ. Πρωτ. 80 Θεσσαλονίκη, 04.01.2016

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα Δευτέρα 4/1/16 το προεδρείο της Ομοσπονδίας (Ψυχάρης, Παρασκευόπουλος, Αποστολόπουλος, Προβατάς, Κεμενές) επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Υγείας. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Α Ξανθό, στον οποίο τέθηκαν τα εξής θέματα:

1. Ερωτήθηκε πότε θα υποβληθεί στη Βουλή εκ νέου το αναβληθέν σχέδιο νόμου "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις." που περιέχει τις δυο τροπολογίες που αφορούν τους γιατρούς-οδοντιάτρους ΠΑΑ δηλαδή την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας στο ΙΚΑ, την δεκαπενταετία για τη θέση του διευθυντή και την οκταετία (άνω των 7 ετών σύμφωνα με τον νόμο) για τη θέση του επιμελητή Α. Ο Υπουργός μας απάντησε ότι ενδεχομένως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και έως την Παρασκευή 8/1/16 θα μας αναφέρει την ακριβή ημερομηνία. Θέσαμε στον Υπουργό το θέμα της αναδρομικότητας διότι όπως του εξηγήσαμε η χρονική διαφορά έκδοσης του πρώτου ΦΕΚ με το τελευταίο (4η ΥΠΕ) είναι 7 μήνες και για το λόγο αυτό προτείναμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε η αναδρομική πληρωμή των συναδέλφων να γίνει από την έκδοση του πρώτου ΦΕΚ (12/2014). Ο Υπουργός επίσης μας ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μπορούν να συμπεριληφθούν άλλα θέματα του ΠΕΔΥ όπως του ζητησαμε.

2. Σχετικά με τη δίκη των γιατρών της 6ης ΥΠΕ, η οποία αναβλήθηκε για τις 15/1/16 και στην οποία είχε ζητηθεί η άρση των ασφαλιστικών μέτρων των γιατρών που είχαν δικαστικές αποφάσεις, προτείναμε στον Υπουργό να αποσύρει το αίτημα αυτό όπως έγινε και στο ανάλογο αίτημα της 3ης και 4ης ΥΠΕ για λόγους δικαίου και επίσης για να αποδείξει το υπουργείο τη διάθεση που έχει έναντι των γιατρών που έχουν προσφύγει. Ο Υπουργός επιφυλάχθηκε.

3. Ενημερώσαμε επίσης τον Υπουργό ότι επίκεινται δικαστικές αποφάσεις τελικών δικών και αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απολύσεις υπηρετούντων γιατρών με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ. Για το λόγο αυτό προτείναμε να δοθεί άμεσα πολιτική λύση για το θέμα των γιατρών που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις. Υπενθυμίσαμε στον Υπουργό ότι ειδικά στην 3η και 4η ΥΠΕ υπάρχουν γιατροί που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις και έχουν απολυθεί αναδρομικά με όλους τους κίνδυνους που αυτό συνεπάγεται . Επίσης τονίσαμε πως στις προγραμματικές δηλώσεις τόσο
του ίδιου όσο και του Αναπλ. Υπ.Υγείας. κ Π.Πολάκη, είχαν οι ίδιοι αναφέρει ότι θα προτείνουν λύσεις για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων που οδηγήθηκαν στην απόλυση στην 1η φάση του ΠΕΔΥ.

Ειδικά για τους απολυμένους συναδέλφους προτείναμε οτι ακόμα και αν υπάρχει εμπλοκή με τους “θεσμούς” όσον αφορά τις νέες προσλήψεις να βρεθεί ενδιάμεση μεταβατική λύση ώστε να παρακαμφθεί το πρόβλημα αυτό.

4. Ερωτήθηκε επίσης ο Υπουργός για το πότε θα υποβληθεί το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που θα αφορά στα υπόλοιπα θέματα του ΠΕΔΥ και μας απάντησε ότι πιθανώς τον Μάρτιο. Του εξηγήσαμε ότι ο Μάρτιος είναι αρκετά μακριά και ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης των μονάδων υγείας όπως του είχαμε αναφέρει προηγουμένως. Ο Υπουργός ανταπάντησε ότι σε νομοσχέδιο για την ψυχική υγειά που θα καταθέσει το Υπουργείο τον 2/2016 ίσως να ενταχθούν και τα παραπανώ θέματα. Αναφέραμε στον Υπουργό ότι πρέπει να παρθεί μια τολμηρή πολιτική απόφαση επίλυσης των θεμάτων μας διότι η κυβέρνηση ενώ έχει καταπατήσει σχεδόν όλες τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει φαίνεται να εμμένει στις κόκκινες γραμμές σχετικά με το ΠΕΔΥ.

Πρέπει να τονίσουμε ότι παρόλο που ο υπουργός φαινόταν να έχει θετική διάθεση σε σχέση με τα θέματα μας το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε σαφείς λύσεις των χρονιζόντων προβλημάτων του ΠΕΔΥ και φαίνεται είτε ότι κωλυσιεργεί είτε ότι δεν έχει σαφή εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι με την ΠΦΥ.

Στη συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας στην οποία έγινε εκ νέου ψηφοφορία για το προεδρείο μετά από τη νέα δικαστική παράταση της θητείας της. Από τα αποτελέσματα προέκυψε το ίδιο προεδρείο δηλαδή πρόεδρος Π.Ψυχάρης, αντιπρόεδρος Σ.Παρασκευόπουλος, Γ.Γραμματέας Α. Αποστολόπουλος, Αναπλ. Γ.γραμ. Δ. Κεμενές και ταμίας Σπ. Προβάτας.

Έγινε ενημέρωση της Ολομέλειας για την επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας.

Η Ολομέλεια βρίσκεται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που προκύπτουν και σύντομα θα πραγματοποιηθούν νέες επισκέψεις του προεδρείου ανά την Ελλάδα, ξεκινώντας από τα νησιά του Αιγαίου για ενημέρωση και οργάνωση των κατά τόπους συλλόγων.

Ενημερώνουμε επίσης τους συνάδελφους σχετικά με τις πληρωμές των απεργιών, πως θα έχουμε νέα επαφή με τις ΥΠΕ ώστε οι πληρωμές να γίνουν ποσοστιαία με κρατήσεις από τον μισθό τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σάββας Παρασκευόπουλος     Νικολέττα Μανιάτη

Χειρουργός Ουρολόγος          Χειρουργός

2 σχόλια:

  1. εγω δεν καταλαβα.προεδρε πηγες για τα θεματα των ΠΑΑ η για να γυρισουν πισω τα παλληκαρια και να εχουν διπλους μισθους?παντως και για τους 2 συγχρονως ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επειδη ανωνυμε ειμαι στην 1 υπε καλα να παθουμε.ολοι θα πληρωθουν σαν ΕΣΥ εκτος απο εμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή