Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Γιάννης Νάτσης στο ygeia360.gr: Οι ανήθικες τιμές των φαρμάκων οδηγούν τους ασθενείς στον κοινωνικό κανιβαλισμό!

Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr

Οι αστρονομικά και ανήθικα υψηλές τιμές των φαρμάκων στην χώρα μας και διεθνώς οδηγούν ολόκληρες ομάδες ασθενών σε καταστάσεις κοινωνικού καννιβαλισμού, προκειμένου να εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους την άνετη πρόσβαση στην αναγκαία και πολύτιμη φαρμακευτική θεραπεία. Αυτό τονίζει το Σάββατο 2 Ιανουαρίου στο ygeia360.gr ο υπεύθυνος της Πολιτικής για τα Φάρμακα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δημοσίας Υγείας (EPHA), Γιάννης Νάτσης, ο οποίος καλεί τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν επιτέλους στον μηχανισμό της από κοινού διαπραγμάτευσης με την φαρμακοβιομηχανία για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

- Υπάρχουν εργαλεία για μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, για να πάει σε διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων με μία γιγαντιαία πολυεθνική εταιρεία, προκειμένου οι ασθενείς να έχουν άνετη πρόσβαση στην φαρμακευτική θεραπείας τους ; Νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από την κοινή διαπραγμάτευση ομάδας χωρών – πολυεθνική.

Το θέμα, όμως, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Το πρόβλημα των δυνατοτήτων να πληρώσουμε για τα φάρμακά μας έχει μπει στην επικαιρότητα στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν δεν μας απασχολούσε αυτό το πρόβλημα, γιατί είμασταν πλούσιοι. Είχαμε λεφτά.

- Δηλαδή, το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα το αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες;

Το αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες χώρες. Δεν το αντιμετωπίζουν μόνον οι συνήθεις ύποπτοι στην Νότιο Ευρώπη ή στην γειτονιά μας στα Βαλκάνια, το αντιμετωπίζουν σε πολύ πιο έντονο βαθμό οι χώρες τις ανατολικής Ευρώπης, αλλά και χώρες όπως η Γαλλία και η Δανία. Τους προβληματίζει το γεγονός ότι για το επιχειρηματικό μοντέλο της φαρμακοβιομηχανίας ο ουρανός είναι το όριο για τις τιμές των φαρμάκων... Ανησυχούν πολύ.

- Είμαστε, όμως, μακριά από έναν μηχανισμό διαπραγμάτευσης των τιμών...

Είμαστε μακριά, γιατί έχουμε, από την μία πλευρά, τις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες έχουν συνηθίσει και τους αρέσει ο κανόνας «διαίρει και βασίλευε» και τις συμφέρει το σύστημα ένας με έναν το οποίο ισχύει σήμερα για τις διαπραγματεύσεις στον καθορισμό των τιμών σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Από την άλλη πλευρά, και τα κράτη πιστεύουν ότι αυτά είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής για τον εαυτό τους και δεβνβ επιθυμούν να εκχωρήσουν το δικό τους πλεονέκτημα της μυστικής διαπραγμάτευσης με την φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να το μοιραστούν από κοινού με άλλες χώρες. Ναι, αλλά οι χώρες πιέζονται από την τσέπη τους!

- Η Ελλάδα είναι ακόμη πιο πίσω! Δεν διαθέτει μηχανισμό διαπραγμάτευσης...

Κατ' αρχάς, πρέπει να πούμε καθαρά ότι στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα προσβασιμότητας για τους ασθενείς στην φαρμακευτική τους θεραπεία! Το πιο ανησυχητικό για μένα στην χώρα μας είναι το γεγονός ότι παρατηρούνται ήδη κάποια φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού. Αρχίζουν να αναπτύσσονται ανταγωνισμοί μεταξύ ομάδων ασθενών ως προς την πρόσβασή τους στην φαρμακευτική θεραπεία. Και, μάλιστα, επειδή το σύστημα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αστρονομικές και ανήθικες, κατά τη γνώμη μου, τιμές των φαρμάκων, τα κράτη επιλέγουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών προκειμένου να παράσχουν το νέο, καινοτόμο και δραστικό φάρμακο, επειδή δεν δύναναται να το παράσχουν σε όλους όσοι το έχουν απόλυτη ανάγκη. Αυτό είχει καταστεί πλεον ο κανόνας! Διαλέγεις, δηλαδή, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει! Πραγματικά, πρέπει να φτάσεις να υποφέρεις στον μεγιστο δυνατό βαθμό για να δικαιούσαι να λάβεις το καινοτόμο φάρμακο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου