Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Γκάφα της κυβέρνησης με το ιατρικό οξυγόνο…


Ορθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει χέρι στην προμήθεια οξυγόνου ιατρικής χρήσης. Όπως όλα δείχνουν υπάρχει τεράστια σπατάλη, που μπορεί να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. Όμως, οι διαδικασίες που έχει επιλέξει και προωθεί φανερώνουν ότι είτε είναι άσχετοι είτε επιδεικνύουν ύποπτη σπουδή…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σήμερα, το ετήσιο κόστος προμήθειας οξυγόνου ιατρικής χρήσης για όλα τα νοσοκομεία – λέει η κυβέρνηση – ότι ανέρχεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ. Αμφισβητώ ότι το ποσό αυτό είναι ακριβές, καθώς έγκυρες πηγές μου λένε ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 εκατ. Όμως, αλλού είναι το θέμα…

Επίσης, σήμερα, τα νοσοκομεία της χώρας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αγοράζουν υγρό οξυγόνο, με κόστος, σύμφωνα με την τιμή που αναγράφεται στο Παρατηρητήριο Τιμών, δηλαδή, 0,69 ευρώ ανά κυβικό. Χωρίς να υπολογίζονται σε αυτήν τα μεταφορικά που μπορεί να ανεβάσουν σημαντικά το κόστος.

Πέρσι, λοιπόν, το νοσοκομείο Καλαμάτας έγινε το πρώτο, το οποίο αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ, εγκατέστησε μονάδα παραγωγής οξυγόνου. Το έργο στοίχισε περίπου 500.000 ευρώ και χάρη σε αυτό, το νοσοκομείο θα εξοικονομεί ετησίως 400.000 ευρώ!

Επί Π. Κουρουμπλή, λοιπόν, συστάθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μελετήσει το θέμα, ώστε να αξιοποιηθεί το παράδειγμα της Καλαμάτας. Μάλιστα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε πριν από περίπου ένα μήνα το υπουργείο Υγείας για το ΕΣΠΑ, ο Παύλος Πολάκης εξήγγειλε ότι σύντομα θα προχωρήσει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή, «χτυπώντας τα συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο…».

Έχουν όμως πράγματι έτσι τα πράγματα; Πράγματι πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) ενέκρινε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης μονάδων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης στα δημόσια νοσοκομεία. Όχι όμως σε όλα. Ούτε στα μεγάλα. Αλλά κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.

Το πιο σημαντικό είναι το εξής: Μελετώντας τις προδιαγραφές του έργου, που προωθεί η ΕΠΥ, διαπίστωσα ότι σχεδιάζουν ένα τελείως διαφορετικό έργο. Η τεχνική προδιαγραφή της ΕΠΥ αναφέρεται σε χρονομίσθωση για 8 έτη, με προαίρεση για ένα (1) επιπλέον έτος, αφού όπως ρητά αναφέρει η σύμβαση θα λήγει μετά την λήξη της οκταετίας.

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι επιδιώκεται η άντληση κοινοτικών πόρων από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Όμως η χρονομίσθωση για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής οξυγόνου είναι γνωστό ότι δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ασχετοσύνη ή σκόπιμο παραπέτασμα καπνού;

Επίσης, άλλη είναι η εγκατάσταση που απαιτείται για να μπορεί ένα νοσοκομείο να προμηθεύσει άλλα νοσοκομεία, κοντινές μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας με δωρεάν ιατρικό οξυγόνο, που παράγεται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς απαγορεύεται από σχετικό νόμο και απαιτεί άλλους ελέγχους από τον ΕΟΦ και άλλες εγκαταστάσεις!

Πρέπει λοιπόν να ξέρουν οι υπεύθυνοι τι ακριβώς έχουν προδιαγράψει, τι ακριβώς εγκρίνουν και τι ακριβώς περιμένουν από την τεχνική προδιαγραφή και την υλοποίηση της στην πράξη. Αναρωτιέμαι: Μήπως, κάποιοι έχουν παραπληροφορήσει σκοπίμως τον κ. Πολάκη;

Και έρχομαι στην πιο σοβαρή πτυχή του ζητήματος. Όπως ανέφερα νωρίτερα, σήμερα, όλα σχεδόν τα νοσοκομεία προμηθεύονται οξυγόνο με τιμή Παρατηρητηρίου 0,69 ευρώ ανά κυβικό.

Όπως γράφτηκε στο Τύπο, μεγάλο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας μείωσε την τιμή του κυβικού στο οξυγόνο ιατρικής χρήσης σχεδόν στο μισό (0,35 ευρώ), μόνο και μόνο επειδή στην προκήρυξη της σχετικής προμήθειας δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να επιλέξει τη μέθοδο του leasing (χρονομίσθωση).

Εύλογα προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα: Αφού επετεύχθη αυτή η τιμή γιατί δεν ενημερώθηκε άμεσα το παρατηρητήριο τιμών; Γιατί αυτό έχει να ενημερωθεί από 10-6-2013 και έχει σαν τιμή 0,69; Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Οι υπάλληλοι του νοσοκομείου ή της ΕΠΥ;

Αν πράγματι, η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει πόρους δεν χρειάζεται να κάνει μονάδες παραγωγής οξυγόνου στα νοσοκομεία. Που για να κάνει κάτι τέτοιο θέλει χρόνο και χρήματα. Αρκεί απλώς να ενημερώσει το Παρατηρητήριο Τιμών… Χωρίς τυμπανοκρουσίες, προδιαγραφές και χρονοβόρους διαγωνισμούς!

Αν πάλι σώνει και καλά η κυβέρνηση θέλει το δημόσιο να παράγει το ίδιο το οξυγόνο, υπάρχει και άλλη λύση. Υπάρχει δημόσια βιομηχανία, που ήδη παράγει αέριο οξυγόνο υψηλής καθαρότητας και μπορεί με κάποιες αναβαθμίσεις στις εγκαταστάσεις του να παράγει για τα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής και των νησιών!

Αυτή η δυνατότητα μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, αφού και άμεσα μπορεί να γίνει και να εξυπηρετήσει αρκετά νοσοκομεία και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Ή σώνει και καλά για να δείχνουμε ότι… «χτυπάμε τα συμφέροντα», θα πρέπει να πηγαίνουμε πάντα σε λύσεις ακριβές και φαραωνικές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου