Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Διπλό «έμφραγμα» στον ΕΟΠΥΥ από κινητοποιήσεις γιατρών

Μετά τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπ. Υγείας
Παναγιώτα Καρλατήρα - http://www.protothema.gr

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ διαμαρτύρονται για την αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις και οι συμεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν την καταβολή των αμοιβών των επισκέψεων του περασμένου ΙανουαρίουΜε «έμφραγμα» απειλείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την υγεία των πολιτών, ασφαλισμένων ή μη. Οι γιατροί των μονάδων υγείας Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ προχωρούν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας. 

Σχετικές αποφάσεις έλαβε χθες η γενική συνέλευση του Συλλόγου Αττικής (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ), η οποία εξουσιοδότησε την Ομοσπονδία του κλάδου να αποφασίσει κινητοποιήσεις. Οι γιατροί των δομών του ΠΕΔΥ αντιδρούν σε νομοσχέδιο που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για δημόσια διαβούλευση, με το οποίο αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις τους και ζητούν να καταργηθεί ο νόμος 4238, όπως προεκλογικά δήλωναν κυβερνητικά στελέχη.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, καλούνται ως το τέλος του έτους να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο όσοι υπηρετούν σήμερα με δικαστικές αποφάσεις και να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απολυθούν. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά ζητεί από τους γιατρούς να είναι είτε ιδιώτες είτε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να λειτουργεί ουσιαστικά η Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. 

Η γενική συνέλευση αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση τα εξής:
Να δώσει την δυνατότητα επανόδου, όλων των απολυμένων γιατρών.
Να δώσει την δυνατότητα επανόδου των γιατρών που υπηρετούσαν με συμβάσεις έργου επί πολλά έτη στο ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ.
Να κριθούν όσοι υπηρετούν σήμερα και να πληρωθούν άμεσα όσοι έχουν επανέλθει με δικαστικές αποφάσεις.
Να δοθούν προσωποπαγείς θέσεις σε όλους τους γιατρούς, διατηρώντας την εργασιακή τους σχέση και επίσης το δικαίωμα της επανεπιλογής της εργασιακής σχέσης σε όσους επέλεξαν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Επίσχεση παροχής υπηρεσίων για τα δεδουλευμένα 

Σε επίσχεση παροχής των υπηρεσίων υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καλεί τους γιατρούς-μέλη της η Ένωση Ιατρών-ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ), από την 1η Ιουνίου, και μέχρι της καταθέσεως της αμοιβής των επισκέψεων του περασμένου Ιανουαρίου οι οποίες έχουν καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμες. 

«Οι αντοχές των ιατρών του ΕΟΠΥΥ τελείωσαν απέναντι στις ατέρμονες προσχηματικές υποσχέσεις του Οργανισμού, που καθιστούν αδύνατη την επαγγελματική δραστηριότητα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, η οποία προαπαιτεί τακτικές πληρωμές κάθε μήνα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού, ζητώντας προκαταβολικά την κατανόηση των ασφαλισμένων για την ταλαιπωρία τους. 

Εμπλοκή με την πληρωμή 

Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, αρκετοί ιατροί δεν θα πληρωθούν τις επισκέψεις του Ιανουαρίου λόγω διαδικαστικού προβλήματος. Ωστόσο, «καλοπροαίρετα, υπό την υπόσχεση εμπροθέσμου αμοιβής, οι συμβεβλημένοι ιατροί συνεχίζουν να εκδίδουν σε μηνιαία βάση τιμολόγια για δεδουλευμένες αμοιβές, με άγνωστη ημερομηνία αποπληρωμής» αναφέρει η ένωση, προσθέτοντας με σαρκαστική διάθεση ενόψει και της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού ότι «δυστυχώς η μόνη γνωστή ημερομηνία για τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι πότε και πόσο θα πληρώσουν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σε ποσά της τάξεως του 60%, που εκμηδενίζουν το εισόδημα από τη σύμβασή τους». 

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τα μέλη της ότι δρομολογεί νομικές ενέργειες «απέναντι στην αυθαίρετη και άδικη συμπεριφορά του Οργανισμού και του ΥΥΚΑ κατά τον τρόπο ελέγχου και εκκαθάρισης των παραστατικών» και θα συνδράμει καθ’ οιονδήποτε τρόπον όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς μελη της. 

Καλεί τους γιατρούς, σε περίπτωση κουρέματος κατά την εκκαθάριση ή έκδοση πιστωτικού τιμολογίου προς τον Οργανισμό να συνοδεύεται από τη «ρητή επιφύλαξη του ενδιαφερομένου, παντός δικαιώματος του για προσφυγή σε επιτροπή ενστάσεων και διεκδίκηση του μη αποδεκτού -από τον ΕΟΠΥΥ-, ποσού δαπάνης», καθώς προέρχεται από αναγωγική στατιστική εκτίμηση και όχι από πραγματική εκκαθάριση.

1 σχόλιο:

  1. Πολλά λόγια όμως.
    Όλο τελείωσαν και τελείωσαν.
    Βλέπω όμως ότι η ανοχή συνεχίζεται.
    Έτσι έλεγε και ο σύλλογος ότι θα διαγράψει τα μέλη που θα ψηφίσουν (τους βουλευτές) το ασφαλιστικό.
    Χρειάζεται ακλόνητη στάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή