Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στα δημόσια νοσοκομεία και με αριστερή κυβέρνηση



Με μισθούς 300 ή 400 ευρώ, χιλιάδες εργάτες σηκώνουν μεγάλο μέρος της δουλειάς στα δημόσια νοσοκομεία και παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, την ώρα που ο εργολάβος πληρώνεται κανονικά...
 IATRONET


Απλήρωτοι και εξαθλιωμένοι παραμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί από εργολάβους διαφόρων εργασιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόκειται για προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης, τραπεζοκόμους, βοηθούς μαγείρους, εργάτες και τεχνικούς, οι οποίοι λαμβάνουν τους χαμηλούς μισθούς τους με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Όπως επισημαίνει το σωματείο εργαζομένων, στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” οι εργολαβικοί εργάτες έχουν να πληρωθούν δύο μήνες.

Το αιτιολογικό είναι ότι δεν υπογράφει τη σχετική δαπάνη ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο εργολάβος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας “νίπτουν τας χείρας των”.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αντικαθιστώντας τους εργολάβους με προσωπικό που έχει απασχοληθεί σε αυτούς. Αντί να υπογράψει, δηλαδή, συμβάσεις με τους εργολάβους, υπογράφει με το προσωπικό που έχει εργαστεί για αυτούς σε μονάδες του ΕΣΥ.

Ακόμη και αυτή η επιλογή, όμως, έχει αποδειχθεί προβληματική. Ακόμη και σε νοσοκομεία όπου έχουν υπογραφεί ατομικές συμβάσεις, όπως το “Δρομοκαΐτειο”, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα παραμένουν απλήρωτοι.

Το θέμα θα συζητηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και θεωρείται πιθανό να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.

Απλήρωτοι

Το καθεστώς με τους εργολαβικούς εργάτες δεν περιποιεί τιμή για το σύστημα Υγείας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν κατά καιρούς απλήρωτοι επί μήνες.

Οι μισθοί τους είναι ελάχιστοι και κυμαίνονται από 400 έως 600 ευρώ, την ώρα που οι εργολάβοι εισπράττουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από τα νοσοκομεία, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που εργαζόμενοι πληρώνονταν με 300 ευρώ τον μήνα και με αρκετούς μήνες καθυστέρηση, την ώρα που ο εργολάβος πληρωνόταν στην ώρα του από το νοσοκομείο με πολύ μεγάλα ποσά.

ΔΗΜ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου