Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ένας παρ' ολίγον βιασμός, αναδεικνύει δραματικά την ένδεια της Ψυχικής Υγείας της χώρας



Η αλήθεια είναι ότι έχουν μαζευτεί πολλά και οδυνηρά περιστατικά γύρω από την Ψυχική Υγεία, ωστόσο το περιστατικό της Κυριακής στην Ψυχιατρική Κλινική του Σισμανόγλειου – όπου ασθενής επιχείρησε να βιάσει νοσηλευόμενη και νοσηλεύτρια- αποτελεί το πικρό κερασάκι σε μία «τούρτα» που κανείς δεν θέλει να γευτεί. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση βρίσκεται σε διαβούλευση (εκτιμάται ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες), γύρω από αυτό όμως, η κούραση και ο προβληματισμός των εμπλεκομένων φορέων, είναι μεγάλος και εύλογος. Γιατί τον τελευταίο ένα με ενάμισυ χρόνο, έχουν καταγραφεί πολλά και δυσάρεστα περιστατικά (από πυρκαγιές μέχρι απόπειρες βιασμού) στον τομέα της Ψυχικής Υγείας στο Δαφνί κυρίως (στην ναυαρχίδα της Ψυχικής Υγείας) και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα, είναι γιατί καθυστερεί η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί;

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να αλλάξει αρκετά πράγματα στο θέμα της τομεοποίησης που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Να θυμίσουμε, ότι η τομεοποίηση, αφορούσε την ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, με στόχο σταδιακά να κλείσουν τα Ψυχιατρικά νοσοκομεία και να ξεκινήσει ουσιαστικά η αποασυλοποίηση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος επισκέφθηκε στις αρχές Απριλίου την Τρίπολη και ειδικότερα το νοσηλευτήριο της πόλης, «σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη, γίνεται στοχευμένη ενίσχυση του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου της Τρίπολης με 14 άτομα (μεταξύ αυτών 3 ψυχίατροι), αποδεικνύοντας την πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ο μετασχηματισμός του ασύλου και η ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα». 

Χθες εξάλλου, ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση στον τομέα ψυχικής υγείας, μίλησε με σκληρή γλώσσα για την επόμενη ημέρα της Ψυχικής Υγείας, τονίζοντας πως «Η ψυχική υγεία δεν μπορεί να είναι έρμαιο ερασιτεχνικών πειραματισμών και ιδεοληπτικών επιλογών».

Η δήλωσή του αναλυτικά, έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο για τη δήθεν μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μετά από 16 μήνες εγκληματικής αδιαφορίας για τους ασθενείς και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας τους αποτελεί το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής “Δαφνί”, το οποίο δυστυχώς έζησε τραγικές καταστάσεις το τελευταίο διάστημα με σοβαρό κόστος για την υγεία, αλλά και τη ζωή πολλών ασθενών του. Τα στοιχεία δεν μπορούν να μείνουν κρυφά όσο και αν προσπαθούν η διοίκηση του Νοσοκομείου και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η δυσλειτουργία είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα και τα οργανωμένα συνδικαλιστικά συμφέροντα με τις ευλογίες του κ. Ξανθού έχουν φέρει το Νοσοκομείο στο χείλος του γκρεμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που το Ψ.Ν.Α. ανακοίνωσε, το 2015, η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 8,52%, η μέση διάρκεια νοσηλείας αυξήθηκε σημαντικά και το τραγικότερο όλων αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των θανάτων κατά 30%. Η ψυχική υγεία δεν μπορεί να είναι έρμαιο ερασιτεχνικών πειραματισμών και ιδεοληπτικών επιλογών».

Το ίδιο σκληρά αντέδρασε και η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, με αφορμή το περιστατικό του βιασμού στο Σισμανόγλειο την Κυριακή από 49χρονο ασθενή. Η Ομοσπονδία, κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αδιαφορία με την οποία διαχειρίζεται τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καλώντας την «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της». Το μόνο που κάνει μέχρι τώρα, τονίζει η Ομοσπονδία, είναι να τις εγκαταλείπει στη μοίρα τους, ματαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την πολυθρύλητη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και εκθέτοντας ασθενείς και προσωπικό σε σοβαρό κίνδυνο.

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση πρέπει να υλοποιηθεί πρωτίστως όμως, πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς οι ασθενείς, οι νοσηλευτές και οι γιατροί, οι οποίοι κινδυνεύουν σφόδρα την ώρα της νοσηλείας τους ή της εργασίας τους και αυτήν την ασφάλεια, οφείλει να την προσφέρει η Πολιτεία, όπως πρέπει να κάνει κάθε συντεταγμένη Πολιτεία για τους πολίτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου