Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Και πάλι –σήμερα- οι κλινικάρχες στον ΕΟΠΥΥ

‘’Στον αέρα’’ ακόμη οι συμβάσεις. Ποια είναι η πρώτη δέσμευση που πήρε ο ΕΟΠΥΥ απέναντι στα διαγνωστικά κέντρα.



Πάνε και έρχονται οι ιδιώτες πάροχοι υγείας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, μήπως και υπογράψουν τις περιβόητες συμβάσεις συνεργασίας με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Οργανισμού, αλλά ακόμη δεν έχουν δει φως στο τούνελ.

Υπήρχε μία πληροφορία ότι πιθανότατα χθες θα υπέγραφαν οι φυσιοθεραπευτές, αλλά τελικά, όπως μάθαμε, μολονότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και έχουν γίνει αρκετά ζητήματα του κλάδου δεκτά από τον Οργανισμό, δεν έπεσαν τελικώς οι υπογραφές.

Το χρονικό των συναντήσεων

Ξεκινώντας λοιπόν από τους κλινικάρχες, σήμερα στις 12.00 έχουν ραντεβού με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης –την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση- προκειμένου να συζητήσουν τους όρους της σύμβασης που αφορά τη νοσηλεία (δευτεροβάθμια περίθαλψη).

Διαγνωστικά

Την ίδια στιγμή, κορυφαίο στέλεχος του κλάδου, μας αποκάλυψε ότι πριν μερικές ημέρες έλαβαν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης το προσχέδιο σύμβασης για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η πρώτη εντύπωσή τους ήταν αρνητική, τονίζοντας ότι το προσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του Οργανισμού, αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των αντισυμβαλλομένων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχουν στα χέρια τους, ότι κάθε νέα διάταξη, απόφαση, νόμος, θα υπερισχύει της σύμβασης. Όρος που από τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα δεν πρόκειται να γίνει δεκτός, τονίζοντας ότι θέλουν ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας διετούς διάρκειας, όπου οι όροι δεν θα τροποποιούνται και τη συγκεκριμένη περίοδο δεν θα αυξομειωθούν οι τιμές των διαγνωστικών.

Η πρώτη δέσμευση

Το μόνο θετικό, κατά τους ίδιους, που περιλαμβάνεται σε αυτό το σχέδιο σύμβασης, είναι η δέσμευση που πήρε ο ΕΟΠΥΥ είναι ότι θα αποπληρώνει τις διαγνωστικές εξετάσεις εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των παραπεπτικών, αν και, όπως λένε, κρατούν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν ο συγκεκριμένος όρος τηρηθεί στο ακέραιο.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει από τους παρόχους των διαγνωστικών κέντρων μέχρι αυτή την Παρασκευή να αποστείλουν τις προτάσεις, αντιρρήσεις που έχουν επί του προσχεδίου, έτσι ώστε στις 15 Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί η μεταξύ τους διαπραγμάτευση.

Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν οι συμβάσεις με τα κέντρα αποκατάστασης αλλά και με τα κέντρα αιμοκαθάρσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου