Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Με ρυθμούς…χελώνας οι διαπραγματεύσεις στον ΕΟΠΥΥ! Στον «αέρα» οι συμβάσεις των γιατρών



Παρασκευή 27 Μάιος 2016

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Στον αέρα φαίνεται πως κινδυνεύουν να μείνουν για άλλη μια φορά οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι διαπραγματεύσεις με όλους τους κλάδους (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, κλπ) για τη δημιουργία νέων συμβάσεων συνεχίζονται, αλλά μερυθμούς.. χελώνας.

Αποτέλεσμα είναι να οδηγούμαστε για άλλη μια φορά στην παράταση των συμβάσεων ειδικά με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, συμβάσεις οι οποίες λήγουν στο τέλος Ιουνίου (30.6.2016).


Βέβαια ο κλάδος δεν επιθυμεί άλλη μία παράταση, δεδομένου ότι έχουν δοθεί ήδη πολλές και οι όροι αποζημίωσης των γιατρών θεωρούνται εξαιρετικά κακοί. Άλλωστε μία επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό κοστολογείται κοντά στα …6,5 ευρώ καθαρά, τα οποία μάλιστα ο γιατρός θα τα λάβει με καθυστέρηση μηνών.


Ωστόσο στην συνέχεια φαίνεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη προς την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, όπως κατήγγειλε η ίδια, να μην ξεκινήσει η επίσχεση.


Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ


Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ενώ εδώ και αρκετές εβδομάδες γίνονται συναντήσεις στον ΕΟΠΥΥ μεταξύ των δύο πλευρών, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο τεχνικό. Εξάλλου οι συζητήσεις προς ώρας γίνονται με τις Υποεπιτροπές και παρουσία τεχνικών κλιμακίων του Οργανισμού.

Έπονται οι πιο… «υψηλές» συναντήσεις όπου και θα τεθούν οι όροι αποζημίωσης κ.λ.π.
Το ζήτημα βέβαια είναι από την πλευρά της Διοίκησης του Οργανισμού πως θα κουρευτούν κονδύλια, ενώ από την πλευρά των γιατρών τίθεται θέμα αξιοπρεπούς αποζημίωσης.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος επισημαίνει στο HealthReport.gr ότι απαιτούνται επιπλέον κονδύλια για τις επισκέψεις των γιατρών, αλλά και επιπλέον συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλοι οι ασφαλισμένοι.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος

«Σήμερα χρειάζονται 40 εκατ. επισκέψεις γιατί στατιστικά προκύπτει ότι ανά κάτοικο θέλουμε 4 επισκέψεις σε όλες τις ειδικότητες γιατρών. Είμαστε περίπου 10 εκατ. Έτσι αντιστοιχούν περίπου 40 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς» σημειώνει ο κ.Βλασταράκος και συμπληρώνει: «Τα 30 εκατ. των επισκέψεων πρέπει να γίνουν μέσω ΕΟΠΥΥ και περίπου 10 εκατ. μπορούν να γίνουν στο δημόσιο ΠΕΔΥδεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Άρα για 30 εκατ. επισκέψεις με 10 ευρώ την κάθε μία, και με το ανώτατο όριο των200 δωρεάν επισκέψεων ανά γιατρό, ο ΕΟΠΥΥ θα χρειαστεί 15.000 γιατρούς ενώ διαθέτει μόνο 5.000 συμβεβλημένους. Όσο για τον προϋπολογισμό χρειάζονται 300 εκατ. ενώ υπάρχουν μόνο 102 εκατ. ευρώ» καταλήγει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου