Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Μίνι οικονομικός απολογισμός Πολάκη


Πληρώνουν Δημόσια Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά την κοινωνική οικονομία. Ο Παύλος Πολάκης παρουσίασε μια εικόνα τακτοποίησης των οικονομικών, την ίδια ώρα, όμως, που ενώσεις εργαζομένων συνεχίζουν να καταγράφουν προβλήματα και ελλείψεις απ’ άκρη σ’ άκρη της δημοσιας υγείας (εδώ).

Κατά τον κ. Πολάκη, όμως, από πλευράς τακτοποίησης οικονομικών εκκρεμοτήτων, ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Τα νοσοκομεία έχουν πληρώσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ για σε ληξιπρόθεσμα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. «603.000.000 φρέσκο χρήμα έχει πέσει στην αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (559.577.797 ευρώ) να έχει καταβληθεί από τα τέλη Ιουλίου από την πρώτη και δεύτερη δόση.

Ο ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά του, έχει καταβάλει πάνω από 300 εκατ. ευρώ προς διάφορους παρόχους από τις πρώτες δόσεις των ληξιπρόθεσμων, με τον κ. Πολάκη να ανακοινώνει τροπολογία που θα αφορά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ μετά το 2012.

Βέβαια, στο νομοσχέδιο “Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις”, που έχει κατατεθεί περιλαμβάνεται ρύθμιση (άρθρο 53) με την οποία “ανοίγει ο δρόμος” για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς φαρμακεία, ασθενείς, γιατρούς και λοιπούς παρόχους, τις οποίες κληρονόμησε ο ΕΟΠΥΥ από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που απορρόφησε. Τα χρέη φέρεται να φθάνουν έως και το 2006, με το συνολικο ποσό να εκτιμάται γύρω στα 450 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Πολάκη, «φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ο ΕΟΠΥΥ, δεν συσσωρεύει χρέος και ότι μέχρι στιγμής, έχει εκκαθαρίσει 4 μήνες και τώρα εκκαθαρίζει και τον 5ο μήνα και γίνεται εκκαθάριση στο 100% της υποβολής».

Στο πλαίσιο τακτοποίησης, ο ΕΟΠΥΥ θα κληθεί, με άλλη τροπολογία, να καταβάλει στο ΕΚΑΒ τις δαπάνες μεταφοράς των βαρέως ασθενών και δικαιούχων περίθαλψη,ς που μεταφέρονται με αεροπορικό ή πλωτό μέσο. Το ποσό ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Οφείλεται από τις αρχές του 2012 στην Πολεμική Αεροπορία.

Με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση, κατατίθεται και η τροπολογία, που θα αφορά όλο το δημόσιο, με την οποία θα επιτρέπει τη σύναψη συμβάσεων εργασίας για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση. Όπως υποστήριξε ο κ. Πολάκης “μόνο από 5 νοσοκομεία έχουμε κάνει εξοικονόμηση 1.200.000 ευρώ παρά το ότι αυτά τα νοσοκομεία φέτος αγόρασαν και τον πάγιο εξοπλισμό”.

Ειδικότερα, όλες οι υπηρεσίες Υπουργείων, καθώς και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται από τα Υπουργεία, θα μπορούν να προχωρούν σε συμβάσεις εργασίας με εργαζόμενους στους παραπάνω τομείς. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αμοιβές θα είναι ανάλογες με δημόσιου υπαλλήλου, αλλά οι συμβάσεις θα είναι 12μηνες και θα μπορούν να επεκταθούν το πολύ έως 24 μήνες.

Ο εν λόγω σχεδιασμός έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους υγειονομικούς, καθώς η λήξη του 24μηνου σημαίνει και απόλυση, όπως είχε γράψει και το Virus (εδώ). Σε κάθε περίπτωση, αίτηση μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος, αν και όσοι δούλευαν στην καθαριότητα σε ιδιωτικά συνεργεία θα έχουν ενισχυτική μοριοδότηση.

Ο κ. Πολάκης δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στο νοσοκομείο Σαντορίνης, λέγοντας πως τον πρώτο μήνα λειτουργίας του περιέθαλψε 6.200 άτομα.

2 σχόλια:

  1. Ο ......στοκος παρουσιαζει ως......θριαμβο οτι τον ......10ο μηνα Οκτωβριο εκκαθαριζεται ο......5ος Μαιος!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ 4 ΜΗΝΕΣ (ΤΟ 100% ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ )ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΠΟΙΝΩΝ ΕΠΙ ΔΙΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΝ ΝΑ ΑΝΑΜΑΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΤΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ Ο ΠΟΛΑΚΟΜΠΕΡΣΙΜΗΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ!!!!ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ 2 1/2 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ ...ΙΣΩΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ¨!!!!! ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ;ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή