Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Εξελίξεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο καρτέλ με τα φίλτρα τεχνητού νεφρού

Έπειτα από συνεννοήσεις, οι εμπλεκόμενοι “κλείδωναν” τις τιμές των φίλτρων τεχνητού νεφρού σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου στο Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας να μην υπάρχουν χαμηλές τιμές.

ΙΑΤRONET.GR

Εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση με το καρτέλ, το οποίο χειραγωγούσε διαγωνισμούς του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού.

Οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνουν ότι με τη νόθευση των διαγωνισμών, οι εταιρείες κατάφερναν όχι απλώς να μοιράζουν τις δουλειές μεταξύ τους, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό, αλλά υπερτιμολογούσαν τα προϊόντα με συνέπεια ζημία για το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η υπόθεση διερευνάται εδώ και αρκετά χρόνια, όπως και για άλλα είδη (για παράδειγμα τα ιατρικά αέρια), ενώ μάλιστα το 2012 είχε προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), με τη δεύτερη να καταγγέλλει αδράνεια εκ μέρους της πρώτης.

Καταγγελίες τις οποίες τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε αντικρούσει, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε αυθημερόν ανταπόκριση και απευθείας επικοινωνία με την πρόεδρο της ΕΠΥ, τόσο για συγκεκριμένο διαγωνισμό φίλτρων τεχνητού νεφρού όσο και διαγωνισμούς για άλλης κατηγορίας ιατρικά είδη.

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται να συνεδριάσει για την υπόθεση στις 5 Δεκεμβρίου. Με ανακοίνωσή της, δε, επισημαίνει τα εξής:

“Οι πρακτικές που εντοπίστηκαν, σε συνάρτηση με τη διενέργεια διαγωνισμών προμήθειας φίλτρων τεχνητού νεφρού, εκτιμήθηκε ότι συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού, κατά παράβαση των άρθρων 1 του νόμου 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ (αντι – ανταγωνιστική σύμπραξη με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών και τον περιορισμό της διάθεσης προϊόντος)”...

Συνεννόηση

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Επιτροπής, οι εμπλεκόμενοι – έπειτα από συνεννοήσεις - “κλείδωναν” τις τιμές των φίλτρων τεχνητού νεφρού σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου στο Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας να μην υπάρχουν χαμηλές τιμές.

Σε περίπτωση που εντόπιζαν χαμηλή τιμή, δεν διέθεταν τα προϊόντα τους στα νοσοκομεία.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξεκίνησε το 2011, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας αναφορικά με τις τιμές των φίλτρων και αφορά τα έτη 2010 και 2012.

Το 2012 και ενώ η Επιτροπή είχε ήδη ξεκινήσει την έρευνά της, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) είχε καταγγείλει ότι την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αδράνεια, αλλά στη συνέχεια οι δύο αρχές συνεργάστηκαν στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου