Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ανακοίνωση επίσχεσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή 20/10/2017

Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας και τις σχετικές κινητοποιήσεις μας για το ακανθώδες ζήτημα της έγκαιρης πληρωμής των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός διαμέσου του Προέδρου του παρέχει συνεχείς υποσχέσεις για την εξάλειψη του νοσηρού αυτού φαινομένου, οι οποίες όμως ουδέποτε τηρούνται.

cropped-enieoppy.jpgΚαι πάλι βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να διαμαρτυρηθούμε για το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί αμοιβές ιατρών των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαϊου και Ιουνίου 2017, οι οποίες έχουν προ πολλού καταστεί ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με την σύμβαση μας.

Επίσης, ενώ παρατάθηκε η εξόφληση των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών (από το 2010) μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, η διαδικασία εκκαθάρισης τους, ενώ αποτελεί υποχρέωσή του εκ του νόμου και υπηρεσιακό του καθήκον, ακόμη παραμένει στα αζήτητα!

Οι καθυστερήσεις αυτές καθίστανται ακόμα πιο επαχθείς για τους ιατρούς την παρούσα χρονική στιγμή, κατά την οποία ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εγείρει συνεχώς, μονομερώς, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς νόμιμο δικαίωμα, νέες απαιτήσεις από τους ιατρούς, χωρίς από την μεριά του να τιμά ταυτόχρονα τη μία και μοναδική (αλλά και αυτονόητη) υποχρέωσή σας να πληρώνει για όσα απαιτεί. Ο ορισμός χρονικού ορίου της ιατρικής επίσκεψης/εξέτασης στα 15’ με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια και ουρανοκατέβατους κανόνες «ορθής ιατρικής πρακτικής» που εμπνεύστηκε ένας στατιστικολόγος, είναι το ελάχιστο παράδειγμα του παραλογισμού των αποφάσεων του ΕΟΠΥΥ.

Kατόπιν απόφασης του Δ.Σ. της Ένωσής μας, προκηρύσσουμε επίσχεση για την Παρασκευή 20η Οκτωβρίου 2017. Την ημέρα αυτή οι ιατροί/μέλη μας θα απέχουν από την διενέργεια ιατρικών πράξεων και εξετάσεων στους ασφαλισμένους μέσω ΕΟΠΥΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απαιτώντας την ανταπόκριση του ΕΟΠΥΥ στα φλέγοντα αναφερθέντα θέματα. 

Ζητούμε, τέλος, την κατανόηση των ασφαλισμένων, οι οποίοι επίσης θίγονται από τους παράλογους «κανόνες» που τίθενται στην άσκηση της ιατρικής επιστήμης.

Η επίσχεση κοινοποίηθηκε εξωδίκως στην έδρα του Οργανισμού.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος                Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου       Χρήστος Παπασιδέρης

4 σχόλια:

  1. Σε ποια χωρα του κοσμου ισχυει το.....15'?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία Μαστοράκου, γράφω τακτικά στο blog σας (μάλιστα προτείνω να ξεκινήσετε και κάποιας μορφής forum σε κάποια διεύθυνση ώστε να μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα σχόλια και διάλογο, κι όχι μόνο τις απλές παρατηρήσεις κάτω από μια είδηση) κι έχω να πω ότι η τοποθέτησή σας είναι ΑΡΙΣΤΗ.

    Είναι μια στροφή σε πιο ουσιαστικούς τρόπους αντιμετώπισης από τις απλές "ανακοινώσεις" διαμαρτυρίας και είμαι σίγουρος ότι εκφράζει εκτός από εμένα και την πλειοψηφία των συναδέλφων μας.

    Πρέπει όμως τέτοιες κινήσεις να εντατικοποιηθούν. Ήθελα να αποφύγω να συγκρίνω την περίπτωση των Ιατρών με άλλες επαγγελματικές ομάδες, αλλά σας θυμίζω στο παρελθόν περιπτώσεις όπως π.χ. των εργαζομένων της ΔΕΗ όπου τα δίκαια αιτήματά τους δικαιώθηκαν και εισακούστικαν μόνο όταν "κατέβασαν τους διακόπτες" ή έλαβαν άλλα δραστικότερα μέτρα. Και το ηλεκτρικό ρεύμα και οι συγκοινωνίες για παράδειγμα, είναι θεμελιώδη αγαθά σε βαθμό σχεδόν τόσο σημαντικό όσο και η υγεία. Τέτοιες κινήσεις μπορεί να δυσκόλεψαν κάπως και προσωρινά τη ζωή των πολιτών, αλλά βοήθησαν και στο να βρουν συμμάχους στο ευρύ κοινό και να έρθουν στην επιφάνεια τα προβλήματα των κλάδων τους.

    Οι διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείο Υγείας λειτουργούν τα τελευταία χρόνια με τρόπο απόλυτα απαξιωτικό και προσβλητικό ενάντια στους Ιατρούς και την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. Πατώντας σε κάποια ελάχιστα και μεμονωμένα περιστατικά παραβατικότητας, (αλλά συχνά και χωρίς καθόλου αφορμή) επινόησαν με βιασύνη και σπασμωδικότητα "μέτρα" όπως ελεγκτικές εταιρείες, συστήματα σκαναρίσματος και ελέγχων υπογραφών και σφραγίδων στον Ασπρόπυργο με σκοπό την ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ με αναγωγή στο σύνολο των επισκέψεων (ήτοι δεν βγήκε καλά η σφραγίδα σε 10 χαρτιά, σου κόβουμε και τις 200 επισκέψεις σου), χρονικά όρια καταχώρησης των εκτελεσμένων επισκέψεων μέχρι τα μεσάνυχτα (γι' αυτό γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας??), επιβολή δηλωμένων ωραρίων, μίνιμουμ διάρκεια επίσκεψης, φίλτρα, clawback, rebate και ότι άλλη ανωμαλία, βασισμένη συχνά στα συστήματα πληροφορικής, μπορούν να σκεφτούν με ένα μόνο στόχο: Να ΜΗΝ δώσουν στους αγωνιζόμενους μάχιμους Ιατρούς όυτε ένα κλάσμα των ήδη άδικα πενιχρών αποζημιώσεων που δικαιούνται.

    Και φυσικά τα κτυπήματα κατά των Ιατρών συνεχίζονται και σε άλλα επίπεδα όπως π.χ. τα Ιατρικά συνέδρια και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση ..... αλλά ήδη αυτό μου το σχόλιο είναι αρκετά μεγάλο για να συνεχίσω...αυτά...που ήδη όλη ξέρουμε, και δυστυχώς ΑΝΕΧΤΗΚΑΜΕ.

    Ν.

    Υ.Γ. Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση και εσάς και τον ΙΣΑ για το χτεσινό μου σχόλιο σχετικά με τη καταχώρηση των επισκέψεων μετά την Αιφνιδιαστική και σε καμία περίπτωση "προγραμματισμένη" διακοπή της Παρασκευής.
    Τυχαίνει να είμαι εκτός από Ιατρός και προγραμματιστής και βαθύς γνώστης των Η/Υ από δεκαετίες και δυστυχώς τώρα που κοίταζα των κώδικα της ΗΔΙΚΑ ...τα χειρότερα έρχονται και θα υπάρξουν και νέες κακές αλλαγές ενάντια σε γιατρούς και ασθενείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ(ΗΔΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το επικοινωνιακό είναι το μόνο που πονάει ...... Μπράβο στην ΕΝΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή