Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Κρυφό έλλειμμα: Από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία το 42% των ληξιπρόθεσμων κρατικών οφειλών

Η συμπίεση των πληρωμών δεν έχει οδηγήσει σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία αναμένεται να ξεφύγει φέτος κατά 446 εκατομμύρια ευρώ.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Παραμένει κακοπληρωτής ο δημόσιος τομέας της Υγείας. Το 42% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού κράτους προέρχεται από νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ.

Όπως προκύπτει από την έκθεση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον περασμένο Αύγουστο όφειλαν 1,667 δισ. ευρώ, όταν οι συνολικές οφειλές του κράτους ήταν 3,912 δισεκατομμύρια.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 1,109 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία 558 εκατομμύρια. Σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουλίου, η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένηστον ΕΟΠΥΥ (όφειλε 1,124 δισ.) και ελαφρώς χειρότερη στα νοσοκομεία (όφειλαν 554 εκατομμύρια ευρώ).

Μία σταθερή βελτίωση προκύπτει από την αρχή του έτους. Τον Ιανουάριο, ο τομέας της Υγείας κατείχε το 48% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσοστό που τον Ιούνιο έπεσε στο 46%.

Σε αυτό, συνέτειναν οι αυξημένες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και η ομαλοποίηση του ρυθμού εξόφλησης προς τους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του υπουργείου Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων εμφανίζουν τα μικτά ποσά και υφίσταται απαίτηση για εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές υπέρβασης (clawback) που δεν έχουν συμψηφιστεί ακόμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραπάνω επιβαρύνσεις (clawback – rebate) καθιστούν τον ιδιωτικό τομέα βασικό εταίρο του κράτους στις δαπάνες Υγείας.

Ενδεικτικό είναι πως από τα 2,5 δισ. ευρώ που διαθέτουν νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ για φάρμακο, το 1 δισεκατομμύριο ζητείται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ως clawback.

Ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Αυξομείωση

Η συμπίεση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ δεν έχει οδηγήσει σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία αναμένεται να ξεφύγει φέτος κατά 446 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, σε μηνιαία βάση εκδίδονται 5,7 εκατομμύρια συνταγές, έναντι 5 εκατομμυρίων το 2011.

Έχει οδηγήσει, ωστόσο, σε περιορισμό του κόστους των συνταγών, σε σχέση με το παρελθόν, καθώς η μέση αξία ανά συνταγή εκτιμάται στα 31,5 ευρώ, έναντι 44 ευρώ το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου