Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Αυξάνονται οι Υ.ΠΕ.!


Αποτέλεσμα εικόνας για υγειονομικες περιφερειες


Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αυξηθεί ο αριθμός των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Όπως αποκάλυψε στο 3ο Medtech Conference, ο Συντονιστής ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Τρικάλων, Σάκης Παπαδόπουλος, προωθείται ρύθμιση η οποία θα ανεβάσει τον αριθμό των Υ.ΠΕ. το πιθανότερο στις 9.

«Τα ζητήματα προμηθειών είναι κεντρικά στο ρόλο που θα έχουν Υ.ΠΕ. και νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος κατά το πρώτο πάνελ του MTC17. Όπως εξήγησε, στο τραπέζι τίθεται η μετάβαση από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες σε 9 ή 13, αλλά και η συμμόρφωση τους με το μοντέλο διοικητικής αποκέντρωσης που προωθεί η κυβέρνηση. «Τι καθήκοντα θα έχουν, τι ρόλους θα αναλάβουν και ποια θα είναι σχέση τους με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, αλλά και αν θα έχουν αυτοτέλεια για να λαμβάνουν εγκαίρως αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Επικρατείας και Υπεύθυνος Τομέα Υγείας της ΝΔ, Β. Οικονόμου, περιέγραψε την πρόταση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στις Υ.ΠΕ. «Προτείνουμε οι 13 Υ.ΠΕ., σαν 13 μικροί υπουργοί, να έχουν την ευθύνη διαχείρισης του προσωπικού, των προϋπολογισμών και των διαγωνισμών των νοσοκομείων, με διοικητή, υποδιοικητή πρωτοβάθμιας και αναπλ. Διοικητή ψυχικής υγείας», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Να φύγουμε από το μοντέλο των νοσοκομείων και να πάμε στις περιφέρειες και το υπουργείο να έχει μόνο επιτελικό ρόλο. Αποκεντρωμένο περιφερειακά σχήμα με πολύ μεγάλη αυτοτέλεια των Υ.ΠΕ.

Προμήθειες ΕΣΥ

Ειδικότερα, στο θέμα των προμηθειών ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως οι χώρες της Ε.Ε. με καλά πρότυπα πρέπει να αποτελούν πρότυπο για την Ελλάδα.

«Οι ψηφιακές αρχές στην υγεία είναι κάτι εξαιρετικά κρίσιμο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η χώρα δεν έχει καταρτίσει ακόμα τον υγειονομικό της χάρτη», προσέθεσε, ενώ υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να νοικοκυρέψει τους πόρους και να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Είμαστε και στην τελική φάση του Άτλαντα Υγείας που θα έχει μια συνολική εικόνα του συστήματος και των αναγκών που υπάρχουν», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Π. Αρναούτης εκτίμησε πως ο νέος νόμος θα έπρεπε να είχε πρώτα εφαρμοστεί πιλοτικά, σε μια περιφέρεια και «αν δούμε ότι περπατάει να προχωρήσουμε ευρύτερα».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν περάσει 5 μήνες από την ψήφιση και δεν έχει γίνει τίποτα», προσέθεσε.

Κατά τον κ. Αρναούτη οι διαγωνισμοί χρειάζεται να είναι ευέλικτοι και να γίνονται κεντρικά αλλά όχι από την ΕΚΑΠΥ. «Η ΕΚΑΠΥ θα πρέπει να έχει μόνο επιτελικό ρόλο», διευκρίνισε.

«Δεν υπάρχουν πλέον οι καθυστερήσεις των 3-4 ετών», σημείωσε και προσέθεσε ότι «δεν είναι τόσο η έλλειψη των χρημάτων. Το πρόβλημα είναι οι υποβολές των προμηθειών».

«Θέλουμε ευέλικτους διαγωνισμούς όχι κεντρικοποιημένους. Να γίνεται αξιολόγηση των προϊόντων. Να γίνεται η αμοιβή με βάση την πλέον συμφέρουσα προσφορά, όχι τη φθηνότερη», κατέληξε.

Ο Βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κ. Μπαργιώτης περιέγραψε τις επιφυλάξεις του για το νέο νόμο, αναφερόμενος στο αντίστοιχο παράδειγμα του παρελθόντος.

«Μέχρι το 2007 οι επιμέρους διαγωνισμού όπου γίνονταν υπολειτουργούσαν. Το 2008 η συγκέντρωση όλων των διαγωνισμών σε μία ενιαία αρχή κατέρρευσε εν μία νυκτί. Αυτός είναι και ο φόβος τώρα, ότι θα χαθεί δηλαδή η μπάλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που κάνει το Υπ. Υγείας είναι η ψηφιοποίηση μιας γραφειοκρατίας. Άλλο η διοικητική οργάνωση των περιφερειών και άλλο οι προμήθειες», σημείωσε.

Όπως εκτίμησε «η ανυπαρξία δημόσιας διοίκησης είναι το μεγάλο πρόβλημα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Άρα ότι και να κάνουμε από πάνω δεν θα δουλέψει αν δεν αλλάξει αυτό».

«Είναι μια μνημονιακή υποχρέωση και μόνο αυτήν κάλυψε η κυβέρνηση ψηφίζοντας το νόμο για τις προμήθειες. Έγινε τυπικά, δεν λειτουργεί τίποτα», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου.

«Η κεντρικοποίηση δεν εξασφαλίζει διαφάνεια. Όσες προσπάθειες έγιναν επ’ αυτού απέτυχαν», προσέθεσε. Πρότεινε, δε, μια Δημοσίου Δικαίου υπηρεσία για την αξιολόγηση των προμηθειών.

Κατά τον κ. Οικονόμου, η υποχρηματοδότηση είναι εντυπωσιακή. «Υπάρχει πλήρης υπολειτουργία. Για να είμαστε τίμιοι έχουν κατέβει τα μολύβια κάτω και απλά πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις».

«Να δούμε τον υγειονομικό χάρτη αναγκών. Αυτό είναι δύσκολο», σημείωσε και εκτίμησε πως θα τεθούν μεγάλα και δύσκολα διλήμματα για το πολιτικό σύστημα και οι υπόλοιποι θα ξεβολευτούν.

«2,5 χρόνια χάθηκαν», εκτίμησε.

1 σχόλιο:

  1. Ποιά επιπλοποιία αναλαμβάνει τις παραγγελίες για γραφεία και καρέκλες;
    Έγινε διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση λόγω του επείγοντος; Οι θεσμοί
    ερωτήθηκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή