Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Προϋπολογισμό με μια ντουζίνα νέα μέτρα λιτότητας καταθέτει στη Βουλή ο Τσακαλώτος

Αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται

Κωστής Πλάντζος - ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ

«Κόβουν» άλλο ένα 1,8 δισ. ευρώ αλλά υπόσχονται «μποναμά» χωρίς να ξέρουν ακόμα τι έχουν εισπράξει έως τον Σεπτέμβριο και τι θα πουν οι Θεσμοί όταν επιστρέψουν - Ποιες εκπτώσεις φόρων καταργούνται και ποια επιδόματα - Ποιες εισφορές αυξάνονται

Νέα μέτρα λιτότητας 1,8 δισ. ευρώ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αλλά και... πλεόνασμα αισιοδοξίας για διανομή μερίσματος σε ευπαθείς ομάδες (όχι 13η σύνταξη) πριν καν φανεί αν εισπράχθηκαν την περασμένη Παρασκευή φόροι τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ -για να καλυφθεί κάπως και η «μαύρη τρύπα» 1 δισ. που είχε ανοίξει ως τον Αύγουστο στα κρατικά έσοδα- προβλέπει το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Καθώς πολλά μπορεί να αλλάξουν ακόμη έως τον Νοέμβριο, αφού έρθουν στην Αθήνα οι Θεσμοί και πριν κατατεθεί το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο, «σίγουρα» για το 2018 θεωρούνται μόνον τα νέα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2018. 

Τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ θα είναι:

- Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% για τις ιατρικές δαπάνες που ισχύει ήδη αλλά θα φανεί στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα γίνει το 2018 για τα φετινά εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι –και ειδικά οι συνταξιούχοι που δαπανούν περισσότερα σε γιατρούς και φάρμακα- θα επιβαρυνθούν περί τα 121 εκατ. ευρώ, από το μέτρο αυτό και μόνον.

- Κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου που θα γίνεται από 1.1.2018 σε μισθούς και συντάξεις. Ουσιαστικά θα βλέπουν κάθε μήνα περίπου 5 ευρώ λιγότερα στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

- Κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που συγχωνεύονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Μόνον τέσσερα εξ αυτών, θα φέρουν εξοικονόμηση 12 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία (3 εκατ. το επίδομα απροστάτευτων τέκνων, 5 εκατ. το επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και 4 εκατομμύρια τα επιδόματα φτώχειας και κοινωνικών καταστροφών).

- Αύξηση 53 εκατ. ευρώ στις εισφορές ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς από 1.1.2018 θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και... για τις ασφαλιστικές εισφορές που ήδη πλήρωσαν –καθώς δεν θα αφαιρούνται όπως φέτος από το φορολογητέο εισόδημα που αποτελεί βάση υπολογισμού των εισφορών.

- Αύξηση του ΦΠΑ για τα 32 νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που είχαν ως τώρα εξαιρεθεί. Ουσιαστικά ο ΦΠΑ θα αυξηθεί για τους καταναλωτές στα νησιά αυτά κατά 50% -και ενώ δεν δόθηκε κανένα αντισταθμιστικό μέτρο από όσα εξαγγέλλονταν ως τώρα στους κατοίκους των νησιών που ήδη επιβαρύνθηκαν από το 2015 και μετά.

- Θα επιβληθεί φόρος διαμονής 0,5 - 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

- Θα επιβληθεί φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (AirBNB κλπ)

- Ξεκινά η εφαρμογή του φόρου Υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων (15% για τον πωλητή) καθώς το μέτρο είχε ανασταλεί έως 31.12.2017.

- Μείωση 50% στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ

- Αυστηρότερη εφαρμογή του rebate και claw back για φάρμακα και για ιατρικές υπηρεσίες με στόχο εξοικονόμηση 188 εκατ. ευρώ από δαπάνες Υγείας.

- Επέκταση για 1 χρόνια της εισφοράς στην Ναυτιλία με στόχο την είσπραξη 107 εκατ. ευρώ

- Κατάργηση της φοροαπαλλαγές για βουλευτές και δικαστικούς, με στόχο την είσπραξη 44 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου