Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Σε κίνδυνο η σύμβαση με τους φαρμακοποιούς για τα αναλώσιμα!


Αποτέλεσμα εικόνας για αναλώσιμαΠροβληματική παραμένει η χορήγηση των αναλώσιμων υλικών και των υπολοίπων ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τα φαρμακεία, δέκα μήνες μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Από τη μία οι συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμών και οι περικοπές στις γνωματεύσεις και από την άλλη οι επαναλαμβανόμενες διακοπές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχουν φέρει τους φαρμακοποιούς στα “όρια” τους.

«Η εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ καταστρατήγηση των όρων σύμβασης, καθώς και η ασυνέπεια των υπηρεσιών σας, σε συνδυασμό με τις προσωπικές σας υπαναχωρήσεις, καθιστούν εντελώς προβληματική τη συνεργασία μας» αναφέρει σε επιστολή του προς το Διοικητή του Οργανισμού, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας (ΦΣΑ).


Υπενθυμίζεται πως, ενόψει αναβάθμισης, από 1ης Οκτωβρίου το ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρισης των προαναφερόμενων προϊόντων έχει ουσιαστικά αδρανοποιηθεί, με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει η εκτέλεση γνωματεύσεων. Σε μια προσπάθεια να δώσει λύση, ο Οργανισμός επέτρεψε προσωρινά την χειρόγραφη εκτέλεσή τους, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί σε λάθη.

«Το φαρμακείο δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο ασφαλισμένος έχει λάβει ιατροτεχνολογικά προϊόντα ή αναλώσιμα μέσα στον ίδιο μήνα. Ως εκ τούτου αδυνατεί να εκτελέσει τις συνταγές. Ουδείς μας εγγυάται ότι οι συνταγές που εκτελούμε σήμερα χειρόγραφα, θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρηθούν στο σύστημα χωρίς προβλήματα» αναφέρει ο ΦΣΑ, εκφράζοντας φόβους για σωρεία περικοπών εκ των υστέρων, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Σ. Μπερσίμη ότι αυτό δεν θα συμβεί.

“Αγκάθι” στις σχέσεις ΕΟΠΥΥ φαρμακοποιών παραμένει εξάλλου η τήρηση της διαδικασίας πληρωμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα υπάρχουν φαρμακεία που έχουν πληρωθεί 4 μήνες, ενώ άλλα έχουν πληρωθεί μόνο 1αν. Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, το πρόβλημα δεν είναι απλά οι καθυστερήσεις, αλλά το γεγονός πως τα φαρμακεία πληρώνονται κατ’ επιλογήν.

«Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε από ποιο άρθρο της σύμβασης προβλέπεται κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον όταν για τις περικοπές των εν λόγω γνωματεύσεων τηρείτε θρησκευτική ευλάβεια και συνέπεια. Επίσης, απλήρωτοι παραμένουν πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση για την τύχη των ενστάσεων τους που αφορούν παράλογες περικοπές και οι οποίες εκκρεμούν από τον Ιανουάριο και εντεύθεν, κατά παράβαση των συμφωνημένων για ταχύτατες διαδικασίες εκκαθάρισης (εντός τριών ημερών)» σημειώνεται στην επιστολή. Ο Σύλλογος καταγγέλλει, ακόμη, ότι με ευθύνη του Οργανισμού ολόκληροι φάκελοι μελών του αγνοούνται ή δεν έχουν ακόμα ψηφιοποιηθεί.

Ο ΦΣΑ προειδοποιεί, τέλος, ότι το προσεχές συμβούλιο θα εξετάσει κατά πόσο συμφέρει τα μέλη του να παραμείνουν σε μία «αμφοτεροβαρή σύμβαση αποκλειστικά προς όφελος» του ΕΟΠΥΥ «και εις βάρος των φαρμακοποιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου