Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

ΙΣΠατρών: Βιογραφικό 3 αστέρων για μία ζημιογόνο σύμβαση οικογενειακού ιατρού με ΕΟΠΥΥ

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη χθες στα γραφεία του ΙΣΠ με τους οικογενειακούς ιατρούς της πόλης με θέμα την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ. 

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας
Σε μία εποχή που 18.000 ιατροί έχουν εγκαταλείψει μαζικά τη χώρα προς αναζήτηση αξιοπρεπών όρων άσκησης ιατρικού έργου, ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού εγκαινιάζεται μέσω προκήρυξης σύμβασης ΕΟΠΥΥ με απαιτήσεις βιογραφικού «υψηλών προδιαγραφών» και αμοιβή με το καταπληκτικό ποσό των 0,72 ευρώ ανά ασθενή το μήνα !! Τόσο αξιολογείται το βαρυσήμαντο ιατρικό έργο ΠΦΥ, για την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού ευθύνης και για υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας, πρόληψης, προαγωγής υγείας, δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, έκδοσης πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, χειρισμού και ρύθμισης χρονίως πασχόντων ασθενών κλπ. 

Ο θεσμός εισάγει προβληματική ιατρική κάλυψη για μεγάλο πληθυσμό ευθύνης (2250 ενήλικες /1500 παιδιά), με εξευτελιστική αποζημίωση για τους ιατρούς. 

Η υποχρεωτική εγγραφή του πολίτη στον οικογενειακό ιατρό της περιοχής όπου κατοικεί και η αποστέρηση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης στον ιατρό επιλογή του, θα δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια στην ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ.

Εκ των προδιαγραφών του νόμου και τα πληθυσμιακά κριτήρια που θέτει, προκύπτει ανάγκη για πάνω από 500 ραντεβού το μήνα ανά συμβεβλημένο ιατρείο, με υποχρεωτική γραμματειακή/νοσηλευτική υποστήριξη, εκτυπωτικά έξοδα, τηλεφωνική κάλυψη, Internet, καθαριότητα χώρου, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, κλπ, δηλ με κόστος λειτουργίας του ιατρείου που προφανώς υπερβαίνει την προβλεπόμενη αμοιβή της σύμβασης, μετά φόρων και ΕΦΚΑ. 

Διαπιστώνεται επίσης αιφνιδιαστικός αποκλεισμός από τη σύμβαση ιατρών άνω των 65 ετών και ιατρών που εξυπηρετούσαν ασθενείς σε ευρύτερες περιοχές του Νομού Αχαίας όπως η Κάτω Αχαία και το Ρίο. 

Αναλύοντας τα αριθμητικά δεδομένα της προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ και της διαπιστωτικής πράξης της 6ης ΥΠΕ για τους τομείς Π.Φ.Υ. (το.Π.Φ.Υ) και κάνοντας αντιπαραβολή με τον πληθυσμό υπό κάλυψη και τον αριθμό των υπηρετούντων ιατρών, προκύπτουν σημαντικές αναντιστοιχίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά κενά στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη δημόσια υγεία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παρισταμένων συμβεβλημένων/πιστοποιημένων οικογενειακών ιατρών εκδήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο πλαίσιο και πρόθεση άρνησης συμμετοχής στη νέα σύμβαση. 

Την ίδια άποψη εξέφρασαν οι νέοι ιατροί (πιστοποιημένοι), οι οποίοι εναντιώνονται στην απαξίωσή τους, παραμένοντας σθεναρά εκτός σύμβασης. 

Ποιο είναι το μέλλον μίας μεταρρύθμισης ΠΦΥ που δημιουργεί εξαθλιωμένους επαγγελματικά ιατρούς και ταλαίπωρους ασφαλισμένους;

Η Πρόεδρος          Ο Αντιπρόεδρος         Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής  Γεώργιος Πατριαρχέας

16 σχόλια:

  1. Και ομως οι γελοια Ενωση των ΓΙατρων βλεπει προοδο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πω μια ακομη διασταση συναδελφοι; Εχω ασθενεις απο την αλλη ακρη της πολης και την επαρχια.Με ποιο δικαιωμα θα τους υποχρεωσουν να πανε σε αλλον γιατρο; Με ποιο δικαιωμα θα διαρρηξουν μια πολυχρονη σχεση εμπιστοσυνης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρχικα πιστευα οτι απλα ηθελαν να διχασουν και να ποδηγετησουν το Ιατρικο Σωμα ! Τελικα καταλαβα οτι απλα ειναι ......ηλιθιοι !!! Με τους εξωφρενικους ορους που θετουν δικην δουλοπαροικιας , απλα τιναζουν την ΠΦΥ στον αερα! Αρα η θα πληρωσουν δυσβσστακτο πολιτικο κοστος η θα υποχωρησουν ατιμωτικα που ειναι το πιο πιθανο ! Η Τροικα ομως θελει ΠΦΥ και η αποτυχια θα στοιχισει ! Ξανθοκηφηνας/Βαρδαρομπας/Μπαταχτσιμης/Μπασκοζονουμερο δεν βγαζουν το 2018 !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Olo to kavkasio katsaplia fonazi Ksanto......ksanto......ksanto.....
    Ksanto.....imis exetazi zoa elina ke gia piato fasolada! Ksanto.....ksanto.....ksanto.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι απλή η λογική.Δεν ζητούν Ιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης.Ζητούν οικογενειακούς Ιατρούς που στο ωράριο τους θα εξετάζουν με εξευτελιστικές αμοιβές αλλά μετά το ωράριο τους θα εξετάζουν για συμπληρωματικό εισόδημα ποιούς;Τους ασφαλισμενους που εχουν οικογενειακό ιατρό κάποιον άλλο;Απλά το κράτος μεταβιβάζει άλλη μια φορά το κόστος στους ασθενείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανεις δεν θα πηγαινει μετα το ωραριο τους!Ξυπνηστε!

      Διαγραφή
    2. Το 2020 θα μεταβιβαστει κι επισημα. Το 2018-2020 θα ειναι περιοδος προσαρμογής για ασθενεις & γιατρους. Ξερετε ποσα ιατρεια εξειδικευμενων θα παραμεινουν λειτουργικα το 2020 σύμφωνα με τους θεσμούς? Καλυτερα μην το μαθετε απο τωρα γιατι θα ψαχνεται για λουκετα...

      Διαγραφή
    3. Άς αρχίσουμε μαθαίνοντας ορθογραφία!Ιατρεία που να πληρώνει το σύστημα υγείας λίγα.Τα υπόλοιπα θα παραμείνουν ιδιωτικά ...ξέρεις ...εκεί που θα πηγαίνουν όλοι αυτοί οι ασθενείς για ή να γλιτώσουν από το μπαχαλο του Δημοσίου .Άκου και το καλύτερο,θα πληρώνουν ! Το φαντάζεσαι; Ο γιατρός θα δουλεύει με επίπεδο και ο ασθενής θα πληρώνει .Εσυ που θα πας δημοσιουπαλληλακο?

      Διαγραφή
  6. Δεν θέλετε σύμβαση με τους όρους αυτούς και πολύ καλά κάνετε γιατί είναι εξευτελιστικοί. Όμως γράφετε όλοι σας τη γενική ούρων στον ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς σας, προφανώς κρίνοντας την αποζημίωση του συναδέλφου μικροβιολόγου ικανοποιητική. Νομίζατε ότι ο οδοστρωτήρας που λέγεται ΕΟΠΥΥ θα ισοπεδώσει μόνο τους εργαστηριακούς. Αυτά χωρίς καμία δόση χαιρεκακίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ελληνικό παρτυ τελείωσε αγαπητοι μου γιατροι, καθε κατεργαρης στον παγκο του και οι νοσοκομειακες ειδικοτητες στα νοσοκομεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ τρολάκι, το πάρτυ τελείωσε και μαζί της η δωρεάν Υγεία με τα λεφτά των .....γιατρών ! Πάτε τώρα να εξηγήσετε στα......βόδια που σας ψηφίζουν ότι από εδώ και πέρα θα πληρώνουν από την τσέπη τους τον γιατρό και ......περαστικά!
      ΥΓ φιλήστεβ μου τον Καρανίκα !

      Διαγραφή
    2. Για τους Καρανίκες σας το πάρτυ συνεχίζεται

      Διαγραφή
    3. 0,6 euro το κάθε σχόλιό σου, συνέχισε...

      Διαγραφή
    4. Αγαπητό τρολακι, για ποιο πράγμα πανυγηρίζεις;Εσύ και τα παιδιά σου θα πρέπει να έχετε χρήματα ή ιδιωτική ασφάλιση για να δείτε ειδικό . Γιατί στα άλλα συστήματα τουλάχιστον λειτουργεί η πρωτοβάθμια ( που εδώ δεν ...ακόμα δεν άρχισε ) .Όσον αφορά τους ειδικούς , ναι υπάρχουν λιγότεροι ειδικοί υπό το ΚΡΑΤΟΣ, οι λοιποί είναι ιδιώτες και πολύ παχυλά αμοιβομενοι.Αρα ποιος την πατάει; Οι μη έχοντες και οι ανασφαλιστοι που δεν θα έχουν να πληρώσουν , θα πρέπει να περιμένουν 3-4 μήνες για ειδικό .Αυτο είναι Αριστερά .Το πάρτυ τελείωσε για όσους δεν έχουν.

      Διαγραφή