Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Αλαλούμ με την καταγραφή των εξετάσεων στα νοσοκομεία


«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες η αυθαιρεσία που φαίνεται να επικρατεί σε ό,τι αφορά την καταγραφή των πραγματοποιηθέντων εξετάσεων στα νοσοκομεία και η οποία ενδεχομένως να υποκρύπτει σκανδαλώδεις συμπεριφορές.

Η Α΄ Υγειονομική Περιφέρεια «θορυβήθηκε» μετά από σχετικό ρεπορτάζ του Virus, και άρχισε να «ξεψαχνίζει» τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία. Διαπίστωσε, έτσι ότι εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο στις εξετάσεις που διενεργούνται στα παθολογοανατομικά εργαστήρια. Χαρακτηριστικά, δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας με παρόμοια κίνηση ασθενών δήλωσαν για την ίδια χρονική περίοδο στο BI-Health (πρώην ΕΣΥ-net), το ένα περίπου 38.000 βιοψίες και το άλλο σχεδόν 1 εκατομμύριο!

Μία πιθανή εξήγηση είναι να ακολουθείται διαφορετικός τρόπος μεθοδολογίας για την καταγραφή των εξετάσεων αυτών. Στη μία περίπτωση, δηλαδή, να καταγράφεται ο αριθμός των ασθενών που έκαναν βιοψία και στην άλλη περίπτωση ο αριθμός των ιστολογικών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν. Εκεί τώρα, ενδέχεται σε έναν ασθενή να έχουν γίνει περισσότερες από μία τομές.

Προκύπτει εδώ ένα ερώτημα αναφορικά με την αξιοπιστία των στοιχείων και των συμπερασμάτων, αφού μη συγκρίσιμα δεδομένα δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε εσφαλμένες εκτιμήσεις. Επισημαίνεται ότι τα προαναφερόμενα νοσοκομεία διαθέτουν σύστημα μηχανοργάνωσης (εσωτερικής ηλεκτρονικής καταγραφής). Αναρωτιέται όμως κανείς, εάν αυτό χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, με ποιο τρόπο υπολογίζονται τελικά οι ανάγκες για αντιδραστήρια ώστε να υπάρξουν και οι αντίστοιχες πιστώσεις; Επίσης, είναι σε θέση οι υπάλληλοι των προϊστάμενων οικονομικών υπηρεσιών να κατανοήσουν αυτά που διαβάζουν στο BI-Health; Διότι εάν αυτό συνέβαινε, δεν μπορεί παρά να είχαν γνώση του «λάκκου στη φάβα». Οπότε;

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί σε σύσκεψη με τους διοικητές των νοσοκομείων που έχει διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν τις προαναφερόμενες αποκλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας θα ζητήσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και θα δώσει αυστηρές κατευθύνσεις προκειμένου να υπάρχει ενιαίος τρόπος καταγραφής απ’ εδώ και στο εξής.

Δύο ηλεκτρονικά συστήματα, δύο καταγραφές

Τι γίνεται, όμως, όταν διαπιστώνεται αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εξετάσεων στο ίδιο νοσοκομείο; Ίσως εκεί τα πράγματα να μην είναι τόσο απλά.

Η περίπτωση του Ελπίς είναι ενδεικτική. Το νοσηλευτικό ίδρυμα το 2016 δήλωσε στο BI-Health 10πλάσιο (μηνιαίως) αριθμό βιοψιών σε σχέση με εκείνες που διενεργήθηκαν στο παθολογοανατομικό εργαστήριο και είναι καταγεγραμμένες ηλεκτρονικά στο σύστημα διαχείρισης πληροφοριών του νοσοκομείου. Το ίδιο και το 2017.

Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2016 δήλωσε στο Υπουργείο 3.075 εξετάσεις (2.481 εξετάσεις εσωτερικών ασθενών και 594 εξετάσεις εξωτερικών ασθενών), ενώ η εσωτερική ηλεκτρονική καταγραφή παρουσιάζει 243 εξετάσεις (4.392 σε επίπεδο έτους). Αντίστοιχα συμβαίνει για κάθε μήνα. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι ο αριθμός των εξετάσεων που αποστέλλονται στο BI-Health δεν θα μπορούσε να αντιστοιχεί στα κρεβάτια του νοσοκομείου, αλλά ούτε και στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο και χρήζουν βιοψίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή (3.089 για το 2016).

Η κατάσταση, όμως, περιπλέκεται παραπέρα, αφού επίσημο έγγραφο προς το Διοικητή (με ημερομηνία 11-05-16) αναφέρει ότι στο Υπουργείο αποστέλλονται τα χειρόγραφα στατιστικά στοιχεία του παθολογοανατομικού εργαστηρίου. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα του νοσοκομείου δεν καταγράφονται όλες οι βιοψίες που πραγματοποιούνται. Πράγμα το οποίο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, αφού έτσι δεν μπορεί να ελέγξει κανείς πόσες βιοψίες έχουν πράγματι γίνει, ποιες αφορούν σε εσωτερικούς και ποιες σε εξωτερικούς ασθενείς και κατά συνέπεια ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου σε εργαστήρια και χρηματοδότηση.

Είναι σαφές ότι η αδιαφάνεια που προκύπτει από την απουσία ολοκληρωμένης μηχανοργάνωσης στα νοσοκομεία και συγκεκριμένου πρωτοκόλλου καταγραφής των στατιστικών στοιχείων, αποτελεί το «έδαφος» όχι απλά για λανθασμένες εκτιμήσεις των αναγκών αλλά και για τυχόν έκνομες συμπεριφορές. Συνάμα, η ύπαρξη ικανού αριθμού κατάλληλα εκπαιδευμένων υπαλλήλων, τόσο για την καταγραφή των στοιχείων (νοσοκομεία) όσο και για την ερμηνεία τους (προϊστάμενες υπηρεσίες), είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου