Οι σημαντικές ελλείψεις προκαλούν ταλαιπωρία στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, ενώ εγκυμονούν και κίνδυνοι για την υγεία τους
Μάρθα Καϊτανίδη | TA NEA |
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμικοί), οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ομηρείας εξαιτίας των ελλείψεων αίματος στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Οπως κατήγγειλε το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου λειτουργούν οι δύο μεγαλύτερες μονάδες μεσογειακής αναιμίας (μία πανεπιστημιακή και μία δημόσια) στην Αττική.
Σε αυτές μειώνεται επικίνδυνα η στάθμη δεξαμενής αίματος, με αποτέλεσμα οι 800 που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι παρακολουθούνται τακτικά, να υπομεταγγίζονται.
ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ. Ειδικότερα, και υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι ασθενείς έχουν προγραμματισμένες, τακτικές μεταγγίσεις κάθε δύο - τρεις εβδομάδες με δύο μονάδες αίματος (συμπυκνωμένα ερυθρά), ενώ κάποιοι, ανάλογα με τον σωματότυπό τους, χρειάζονται τρεις.
Ομως, από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η τακτική εξοικονόμησης των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λαμβάνουν μόνο μία μονάδα αίματος.
Οπως διευκρινίζεται στην ίδια καταγγελία, «μία μονάδα έλαβαν 52 άτομα την προηγούμενη Πέμπτη, 54 άτομα την επόμενη μέρα, 31 άτομα τη Δευτέρα, ενώ το ίδιο συνεχίζεται καθημερινά και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες». Μοιραία, λόγω της μειωμένης ποσότητας αίματος που έλαβαν οι προαναφερόμενοι ασθενείς, θα πρέπει να κλείσουν εκ νέου ραντεβού σε μία εβδομάδα. «Αυτό, όμως, είναι αδύνατο διότι δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού συμπίπτουν με τις υπόλοιπες προγραμματισμένες μεταγγίσεις» σημειώνει ο Σύλλογος Πασχόντων.
Μάλιστα, και σύμφωνα πάντα με την ίδια καταγγελία, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, στο «Αγία Σοφία» οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία υπομεταγγίζονται σε ποσοστό που ανέρχεται από 12% έως 50%, ενώ υπάρχουν και σποραδικές αναβολές των μεταγγίσεων για λίγες μέρες.
ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Η κατάσταση αυτή, όμως, έχει παρενέργειες στην υγεία και τη ζωή των ασθενών: «Τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης προ και μετά τη μετάγγιση είναι ελαττωμένα, γεγονός που δεν συνάδει με τη θεραπευτική αντιμετώπιση των θαλασσαιμικών ασθενών, ενώ έχει αποδιοργανωθεί τελείως η προσωπική μας ζωή (εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια)».
Σημειώνεται δε ότι ελλείψεις αίματος παρατηρούνται και στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, καθώς επίσης και στο Κρατικό Νίκαιας. Αντίστοιχο πρόβλημα εντοπίζεται και στο Λαϊκό, με τους ασθενείς ωστόσο να κάνουν λόγο για «μόνιμη κατάσταση».
Οι αρρυθμίες οφείλονται (και) στην αδυναμία του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας μας: είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο μήνα έστειλε 1.000 μονάδες αίματος λιγότερες από τον Ιανουάριο του 2017.
Παράλληλα, ωστόσο, αναδεικνύεται και η χαμηλή ευαισθητοποίηση των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την εθελοντική αιμοδοσία. Είναι ενδεικτικό ότι νοσοκομείο ζήτησε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να του καλύψει τις 600 μονάδες, εντούτοις έλαβε μόλις 190.
ΧΩΡΙΣ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΟΙ ΜΕΘ. Το «θολό» τοπίο των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φέρνουν στο προσκήνιο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καταγγέλλοντας ότι 150 πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια δεν λειτουργούν εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι να γιγαντώνεται η σχετική λίστα αναμονής που τηρεί το ΕΚΑΒ, αριθμώντας κάποιες μέρες ακόμη και 50 βαριά πάσχοντες που χρειάζονται ειδική θεραπεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου