Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Τι μερίδιο θα πάρει η Υγεία από τα 14,3 δισ. αύξησης του ΑΕΠ στη διετία - Τι αναφέρεται στο Μνημόνιο

Συμφωνήθηκε η σταδιακή αναμόρφωση των ορίων των κλειστών προϋπολογισμών, με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Κρίσιμη θα είναι η επόμενη διετία στην αποσυμπίεση των δαπανών για την Υγεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα αυξηθεί από 182,9 δισ. ευρώ κατά το τρέχον έτος σε 197,2 δισ. το 2020.

Πρόκειται για μία διαφορά 14,3 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί στον τομέα της Υγείας, όπως προβλέπεται στο πρόσφατα αναθεωρηθέν μνημόνιο.

Μιλώντας στο συνέδριο HealthWorld 2018, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε πως συμφωνήθηκε η σταδιακή αναμόρφωση των ορίων των κλειστών προϋπολογισμών του 2018 με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ.

Εκτίμησε, δε, πως η αύξηση υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ για το 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η Υγεία αποτελεί μία κρίσιμη παράμετρο για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Έχει αποδειχθεί – είπε – πως ο περιορισμός των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας έχει θετική επίδραση στο ΑΕΠ μιας χώρας, μειώνοντας κατά 1% τις ανισότητες και συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,15%.

Η διασύνδεση της δαπάνης με το εγχώριο προϊόν της χώρας είχε ξεκινήσει από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, με την τότε “τρόικα” να πιέζει για φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ.

Τα τελευταία χρόνια, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων επισημαίνουν πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας στα χρόνια της κρίσης έχει οδηγήσει την κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη σε χαμηλότερα ποσοστά από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους.

Τονίζουν, δε, πως η ανάγκη αναπροσαρμογής των “κλειστών” προϋπολογισμών είναι αναγκαία όσο ποτέ, προκειμένου να γίνει το σύστημα βιώσιμο και για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Μηχανισμός

Για τη φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός Υγείας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη αξιόπιστου μηχανισμού αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας, σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα ακριβά φάρμακα.

Το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί αντικείμενο συστηματικού διαλόγου, στο πλαίσιο επιτροπής από εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας και της φαρμακευτικής αγοράς.

Η Αριστοτέλους επιχειρεί να το αναβαθμίσει περαιτέρω, ξεκινώντας μία διακομματική επιτροπή για το Φάρμακο, η οποία συνεδρίασε την πρώτη φορά στο υπουργείο Υγείας και αναμένεται να εξελιχθεί σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου