Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

ΠΟΥ: Οι πληρωμές στην Υγεία κάνουν τους πολίτες φτωχούς, ακόμη και στις πλούσιες χώρες

Οι ιδωτικές πληρωμές καλύπτουν το 26% των συνολικών δαπανών Υγείας, με μεγάλη διακύμανση μεταξύ των χωρών, η οποία κινείται από το 5% έως το 72%!

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Οι πληρωμές από τα νοικοκυριά για φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες είναι δυσβάσταχτες και προκαλούν σημαντικά οικονομικά προβλήματα ακόμη και στις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες.

Μελέτη στοιχείων από 25 χώρες δείχνουν πως το 8% των νοικοκυριών δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για βασικές τους ανάγκες, όπως τροφή, ενοίκιο και λογαριασμοί, εξαιτίας πληρωμών που έχουν κάνει στην Υγεία.

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον “Χάρτη του Ταλίν”, ο οποίος έχει υιοθετηθεί το 2008 από τις 53 χώρες – μέλη του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στην εν λόγω συμφωνία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως “είναι απαράδεκτο να γίνονται οι άνθρωποι πιο φτωχοί εξαιτίας προβλημάτων στην υγεία τους”.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση υψηλού επιπέδου του ΠΟΥ, η οποία έγινε στο Ταλίν της Εσθονίας, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την υπογραφή του "Χάρτη του Ταλίν".

Έχει, δε, μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, η οποία είναι η χώρα με τις υψηλότερες πληρωμές των νοικοκυριών για την περίθαλψή τους.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Ευρώπης Zsuzsanna Jakab τόνισε πως στα χρόνια της κρίσης οι ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών έχουν ενταθεί και οι επενδύσεις από τα κράτη στην Υγεία δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.

Η κ. Jakab ανέφερε πως ο ΠΟΥ πιέζει τις χώρες να κάνουν βήματα ώστε να διατηρήσουν τις ιδιωτικές πληρωμές κάτω από το 15% (στην Ελλάδα είναι 35%).

Κατά την υπογραφή του “Χάρτη του Ταλίν” - το 2008 - οι ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας των πολιτών βρίσκονταν σε πτωτική τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κρίση ανέτρεψε αυτή την πρόοδο και από το 2008 έως το 2014 οι ανάγκες αυτές αυξάνονται, κυρίως στις φτωχότερες χώρες.

Πληρωμές

Πολλές χώρες με μεσαίο και υψηλό εισόδημα έχουν υψηλές πληρωμές για την υγεία από τα νοικοκυριά.

Οι πληρωμές αυτές καλύπτουν το 26% των συνολικών δαπανών Υγείας, με μεγάλη διακύμανση μεταξύ των χωρών, η οποία κινείται από το 5% έως το 72%!

Νεότερα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν πως έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στα πιο φτωχά νοικοκυριά, σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και στους ηλικιωμένους. Σχετίζεται, δε, περισσότερο με τις πληρωμές για φάρμακα.

Οι ειδικοί του Οργανισμού σημειώνουν πως το βάρος αυτό μπορεί να περιοριστεί με τη μείωση των συμμετοχών και τη βελτίωση της πρόσβασης των πιο φτωχών στο σύστημα Υγείας.

1 σχόλιο:

  1. Αυτό γίνεται γιατί οι χαρτογιακάδες και οι οικονομολάγνοι κάθε χώρας απαξιώνουν τους γιατρούς (τους οποίους, όπως αποδεικνύεται ζηλεύουν και μισούν) και αδειάζουν τα συστήματα από τους μόνους που εργάζονται, ασχολούμενοι με όσους δεν εργάζονται για το σύστημα. Ποιος ο λόγος να σπαταλάς τα τριπλάσια χρόνια για εκπάιδευση, εάν το σύστημα θελει να σε απαξιώσει; Προχθές διάβαζα στο ίδιο σάιτ για κάτι εγκέφαλους ασφαλιστικών που λένε ότι υπάρχουν διαφυγές ιδιωτικών εξόδων στην υγεία λόγω των ιατρικών χρεώσεων... Σώπα ρε μάγκα, που μυρίστηκες ψαχνό και θες να δουλεύει ο γιατρός τζάμπα για να κερδοφορείς εσύ; Έχει κι άλλους έξυπνους η μάνα σου..; Οι ειδικοί του ΠΟΥ είναι απλά άσχετοι με την περίθαλψη και το μόνο που πρέπει να μείνει στον καθένα είναι ότι χωρίς αξιοπρεπείς πληρωμές στους λειτουργούς υγείας υγεία δεν έχει... Το καταλάβατε χαρτογιακάδες...; Όσο και να προσπαθείτε να το ντύσετε με σύγχρονους ελέγχους συστημάτων και λοιπά κουραφέξαλα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή