kathimerini.gr
Σε ελέγχους για να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρούνται τα διεθνώς προβλεπόμενα πρωτόκολλα που τεκμηριώνουν την προσφυγή στην καισαρική τομή, προχωρά το Υπουργείο Υγείας όπως προκύπτει από απάντηση του Ανδρέα Ξανθού σε ερώτηση βουλευτή, με αφορμή τα ποσοστά - ρεκόρ που καταγράφει η Ελλάδα στην καισαρική μέθοδο τοκετού.
Στην επίκαιρή του ερώτηση για τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιός επεσήμανε ότι το 2017, το ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα ανήλθε στο 56,8%, όταν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 15%.
Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά, στο Αγρίνιο φθάνει στο 83% ενώ στη Σύρο στο 69%.
«Όντως η εικόνα αυτή με τα πολλαπλάσια αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το ανώτατο όριο των 15% που ισχύει, δεν περιποιεί τιμή, ούτε για το σύστημα υγείας ούτε για τους επιστήμονες, και προφανώς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο και τις εγκύους αλλά επιβαρύνουν και οικονομικά τη λειτουργία του ΕΣΥ», αναγνώρισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
«Προφανώς υπάρχουν και τα οικονομικά κίνητρα, και τα κίνητρα ευκολίας στους γυναικολόγους για την οργάνωση του χρόνου τους, αλλά και η αίσθηση στις γυναίκες ότι είναι πιο φιλική, πιο εύκολη και λιγότερη οδυνηρή η καισαρική τομή», επεσήμανε.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει δέσμη παρεμβάσεων για να αναστραφεί η εικόνα αυτή με τη συμβολή και των μαιών, ο ρόλος των οποίων έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.
«Δώσαμε ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν αν τηρούν το διεθνές πρωτόκολλο, αλλά και να ζητούν από τους γιατρούς να τεκμηριώνουν την προσφυγή στη καισαρική», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
«Οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει, όχι απλώς να ελέγχουν αν τηρείται το πρωτόκολλο, αλλά να ελέγχουν και τα οικονομικά κριτήρια. Δεν μπορεί σε ένα μόνο δημόσιο νοσοκομείο, να έχουν γίνει 12 γέννες σε μια μέρα και οι 11 να γεννάνε με καισαρική τομή και να εκδίδεται τιμολόγιο με επιπλοκές. Βρέθηκαν κλινικές να κάνουν 80% καισαρικές και το 100% να έχουν επιπλοκές. Αυτό σημαίνει ανεξέλεγκτη διασπάθιση του ΕΟΠΥΥ», επέμεινε ο κ. Μανιός.
«Δόθηκε οδηγία στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχονται οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές. Η απάντηση λοιπόν στο φαινόμενο αυτό, είναι ο έλεγχος για την πιστή εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη πάρει εντολή από το υπουργείο Υγείας να ελέγχει τις πλασματικές επιπλοκές που καταγράφονται στις καισαρικές τομές για να αυξάνεται το κόστος», ανταπάντησε ο υπουργός Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Εδώ τώρα συνάδελφοι οσο και να κατηγορώ τον Ξανθοκηφηνα η τον Βαρδάρομπας,έχουμε την φωλιά μας εμφανώς λερωμένα!Έτσι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα με τις καισαρικές έιναι να γίνει η πρώτη. Μετά ελάχιστοι θα αναλάβουν vbac.Και έιναι εύκολο να βρεις μια δικαιολογία για καισαρική, δεν είναι και ακατόρθωτο, αλλωστε ποιος θα ελέγξει το γιατρό για την απόφασή του να κάνει καισαρική; Ο υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ; Ελεος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για τους ελέγχους, οι έλεγχοι έχουν αξία εφόσον κατά την διαπίστωση παρατυπιών επισύρονται κυρώσεις. Στο δημόσιο καμία κύρωση δεν υπάρχει. Δηλαδή άντε και βρήκαμε ότι μια κλινική όλοι οι γιατροί κάνουν μόνο καισαρικές, τι έγινε. Τίποτα. Αντίθετα αν βρεθεί κάτι ανάλογο σε ιδιωτική κλινική θα κοπεί η δαπάνη στον έλεγχο και θα ζημιωθεί ο επιχειρηματίας σε πρώτη φάση, ίσως και ο γιατρός σε δέυτερη, αν ο επιχειρηματίας πει "κάντε κάτι για αυτό".
Το πρόβλημα των καισαρικών δεν λύνεται,είναι τόσο απλό. Στην Ελλάδα η κύηση είναι στη συνείδηση του κόσμου περίπου ως ασθένεια και ο ΦΤ επέμβαση υψηλού ρίσκου...Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή άπό ότι πραγματικά ισχύει. Επίσης οι γιατροί μας καλοί και χρυσοί, αλλά δεν έχουν πια εμπειρία σε ΦΤ και οι νέοι θα έχουν όλο και λιγότερη με το χαμηλότατο ποσοστό ΦΤ στα νοσοκομεία μας. Μόνη παρηγοριά ότι φεύγουν εξωτερικό για ειδικότητα οπότε όσοι επιστρέφουν εδώ θα έχουν εμπειρία καλή από φτ και ίσως να μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον τα πράγματα.Χρειάζεται όμως και μια εκστρατεία ενημέρωσης των γυναικών και των ζευγαριών γενικότερα. Πώς άλλαξε η οπτική της κοινωνίας για το θηλασμό; Πήρε χρόνια, πολλά, αλλά άλλαξε. Ε καιρός να αλλάξει και για τον ΦΤ και την καισαρική.