Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Χάος με την αγορά οπτικών, μπάχαλο με το voucher



Μπορεί το νέο σύστημα χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών και γυαλιών οράσεως, με το οποίο καταργείται η προπληρωμή από τους ασφαλισμένους του ποσού που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, να ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, στην πράξη όμως η ισχύς του voucher αποζημίωσης φαίνεται πως έχει μείνει στα χαρτιά. 

Τόσο οι ασφαλισμένοι, όσο και οπτικοί κάνουν λόγο για απίστευτο χάος με την πληρωμή και το νέο σύστημα αποζημίωσης. Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών υποστηρίζει ότι η νέα διαδικασία οδηγεί σε δεινή οικονομική κατάσταση τα οπτικά καταστήματα, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να τελούν σε "σύγχυση και να ταλαιπωρούν επαγγελματίες και καταναλωτές".

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λένε πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε εκβιασμούς, ζητώντας την παρέμβασή του για την επίλυση του ζητήματος. "Δεν μπορούμε να δεχόμαστε "χαρτιά" αντί χρημάτων, αλλά την ίδια στιγμή να είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους, τους φόρους μας κλπ. Ταυτοχρόνως "αδιόρατος" παραμένει ο χρόνος πληρωμής μας, ενώ την εξόφλησή μας, μας την υπόσχονται" τονίζουν.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης πετάει το "μπαλάκι" των ευθυνών στα καταστήματα οπτικών, σημειώνοντας σε πρόσφατη ανακοίνωση, πως αρνούνται να παραλάβουν τις γνωματεύσεις με το επισυναπτόμενο voucher αποζημίωσης για τη χορήγηση οπτικών ειδών. "Οι οπτικοί από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν τη συμμετοχή στη νέα διαδικασία με τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Η υπογραφή αυτών των συμβάσεων με τα καταστήματα οπτικών, θα επέτρεπε στους πολίτες να επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις, αλλά οι οπτικοί, έχουν με κάθε τρόπο εναντιωθεί στη νέα διαδικασία" ανέφερε. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η δαπάνη για τα οπτικά είδη αγγίζει τα 50 εκατ. ετησίως. 

"Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας κυριολεκτικώς σε ακατανόητο "παραλήρημα" διχάζει την ελληνική κοινωνία κατά τρόπο απρόκλητο και συκοφαντικό. Επιχειρεί απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά να φέρει τους επαγγελματίες του κλάδου μας "απέναντι" στον πολίτη.

Όλως προσχηματικώς προβάλλεται δήθεν η εξυπηρέτηση του πολίτη και η "μείωση" της γραφειοκρατίας. Δηλώσαμε επανειλημμένως ότι οι οπτικοί αναλαμβάνουμε την γραφειοκρατία για να μην στέκεται ο ασφαλισμένος σε "ουρές". Αδιαφορεί φυσικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σε βάρος τόσο του οπτικού όσο και του ασφαλισμένου" απαντά η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών.

Με το προηγούμενο σύστημα απαιτούνταν προπληρωμή από τους ασφαλισμένους των ειδών που έπαιρναν με τη συνταγή από οφθαλμίατρο του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια υποβολή της δαπάνης στα κατά τόπους σημεία εξυπηρέτησης του ΕΟΠΥΥ για απόδοση αυτής της δαπάνης.

Πλέον ο δικαιούχος επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο, ο οποίος εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνει τη βεβαίωση πληρωμής. Στη συνέχεια προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογής του και πληρώνει, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

16 σχόλια:

  1. Η εποχη της κακης......Δεξιας και του ακροδεξιου Αδωνι με τα τζαμπα γυαλια τελειωσε ανοητοι ασφαλισμενοι/ψηφοφοροι! Τωρα θα τα πληρωνετε και βεβαια βαλτε το voucher.......! Αν επισης βρειτε ΟΙ......σφυριξτε κλεφτικα! Η Ελπιδα Ερχεται και διψαει για......πενηνταρικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοησίες λες.
      Και πριν επί Άδωνι/Βορίδη, πλήρωνες τον οπτικό, μετά πήγαινες και κατέθετες τα χαρτιά στην Αχαρνών με ατελείωτες ουρές και τελικά δεν έπαιρνες μία.

      Διαγραφή
    2. Καθυστερηση ειχε συριζικαραγκιοζο αλλα επαιρνες λεφτα! Αρπα και 60 σεντσια!

      Διαγραφή
  2. Η κινηση στα οπτικα καταστηματα εχει πεσει σχεδον κατα 70%.Προκειται για μια κλασικα κρατικοδιαιτη δραστηριοτητα.Το κρατος πρεπει να προστατευσει τα χρηματα των φορολογουμενων.Εξαλλου ολοι οι γιατροι και κυριως οι εργαστηριακοι εχουν και rebate και clow back.Αυτοι δεν εχουν μαγαζια?Οι κλειστοι προυπολογισμοι ανα ομαδα παροχων εξορθολογιζουν τις δαπανες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ονειρα γλυκα με την πτωση της κινησης συριζοκαθυστερημενο! Και οι γιατροι σας γραφουν στα φρυδια τους και οι Οπτικοι και τα αρρωστημενα ονειρα σας καταρρεουν! Να δουμε πως θα σωθειτε απο τους ασφαλισμενους που θα σας αρχισουν στο ξυλο!

      Διαγραφή
    2. Βρε δεν πα να......σκουζετε συριζοεμεσμα 12.32? Γυαλια μονο επι πληρωμη με ζεστο χρημα θα δινονται και σε οποιον δεν του αρεσει ας βαλει το voucher .......οσο μπορει βαθυτερα!

      Διαγραφή
    3. ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΦΟΡΟΥΣ/ ΕΙΣΦΟΡΕΣ/ΡΕΥΜΑ/ ΤΗΛΕΦΩΝΑ/ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ/ ΤΡΟΦΗ/ΡΟΥΧΑ/ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ VOUCHER ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΑ ΜΕ VOUCHER! ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟ .

      Διαγραφή
    4. Σιγά που έπεσε.
      Οποιος χρειάζεται γυαλιά πάει και τα παίρνει.
      Σιγά μην τα 100€ ανά ...4 χρόνια που έδινε η ψωροκώσταινα είναι το ...70% (!!) του τζίρου των Οπτικών.
      Fake News.

      Διαγραφή
    5. Ρε μεγάλε, πολύ αξία δίνεις στο κράτος... Τίποτα δεν πληρώνει... Οι κλειστοί προϋπολογισμοί πληρώνονται από τον κόσμο, ιδιωτικά... Η πραγματικότητα είναι, όσο κι αν δεν σου αρέσει, ότι το κράτος κατήργησε την ΠΦΥ... Παίρνει τα ωραία λεφτουδάκια της ασφάλισης και τα μοιράζει σε ημέτερους που παράγουν λειψό έργο... Μας τρώει τα λεφτά δηλαδή... Και θα'πρεπε να ντρέπεσαι που εκφράζεις τέτοιες απόψεις εις βάρος των συμπολιτών σου...!

      Διαγραφή
  3. Δεν υπαρχει κανενα χαος και κανενα μπαχαλο. Οι οπτικοι δεν δεχονται τα γελοια voucher. Απλα πραγματα. ασ πανε στο σπιτι του Πολακη να τα αγορασουν απο εκεινον. Ξερετε ομως ποιο ειναι το πραγματικο προβλημα; οτι ο κοσμος θα τα βαλει απο την τσεπη του και παλι!!!! ο Πολακης θα φυγει και θα παει σπιτι του παίρνοντας θεση διευθυντη στο νοσοκομειο που ηταν και θα περναει ζωαρα σαν δημοσιος υπαλληλος. Αλλωστε ΕΦΚΑ δεν π[λπηρωσε ποτε για να ξερει τι σημαινει. Τα εξοδα ομως που προκαλεσε στον ελληνα πολυ-φορολογουμενο θα μεινουν για παντα. Τα λεφτα θα χαθουν. Απλα πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι οπτικοί εφόσον έχουν εμπόρευμα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να προσαρμοστούν στις διατάξεις του ΕΟΠΥΥ, όπως τα φαρμακεία, τα εργαστήρια κλπ. Διαφορετικά ας έχουν τα μαγαζιά τους για τα γυαλιά ηλίου και για κάποιον που θα αγοράσει χωρίς ΕΟΠΥΥ. Αλλά είχαν κακομάθει. Να έχουν πελάτες ασφαλιστικού οργανισμού,και να πληρώνονται αμέσως από τον ασφαλισμένο.
    Ο ΕΟΠΥΥ έχει υποχρέωση να διευκολύνει τον ασφαλισμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για αυτο συριζογκιουφτο 1.14 και τους διευκολυνατε! Παιρνουν αμεσα τα γυαλια πλεον αφου......μας τα ακουμπησουν γερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΕΡΟΝΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΒΟΛΕΥΟΥΝ
    ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΓΙΑΛΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ Η ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΙΑΛΙΑ ΚΑΘΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥΣ
    ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΓΙΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ NEW LOOK SOFISTIKE, H PERIMENOYN ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ
    ΜΕ ΑΔΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΓΙΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ. ΕΤΣΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ CLAWBAK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχως τα τρολ της Δεξιας δεν αντεχουν καμμια σοβαρη συζητηση.Οσο για τους οπτικους να δουν ποσο καλα θα περασουν με τον καθε Αδωνι,και την επικειμενη απο την Ν.Δ ενισχυση των αλυσιδων πωλησης οπτικων.Αν παρατηρησετε μιλα για μπαχαλο αλλα δεν λεει οτι δεν θα υπαρχει clow back.Εξαλλου οι κλειστοι λογαρισμοι εφαρμοστηκαν το 2013.Για τα μικρα μαγαζια των οπτικων με την Ν.Δ μαλλον θα ερθουν πιο δυσκολες μερες.Μη σας ταιζουν σανο τα τρολ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επί δεξιάς ......χρήμα! Επί συριζορομά αρκουδόγυφτων.......voucher!

      Διαγραφή
    2. ΣΩΣΤΟΣ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ.

      Διαγραφή