Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Αδειάζουν τα νοσοκομεία – Αποχωρούν 1.500 γιατροί



Σημαντικά προβλήματα στη δημόσια υγεία θα προκαλέσει η αποχώρηση 1.500 γιατρών από το το ΕΣΥ το επόμενο τρίμηνο. Κρίσιμα τμήματα, όπως αυτά των μεταμοσχεύσεων και επειγόντων περιστατικών θα μείνουν χωρίς επαρκές προσωπικό, τη στιγμή που η κατάσταση είναι οριακή για ασθενείς και εργαζόμενους. 

Reader.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομειακών ενώσεων, μέχρι το τέλος του χρόνου 365 γιατροί θα βγουν στη σύνταξη ενώ 1.135 επικουρικοί θα απολυθούν σε δύο δόσεις, η πρώτη στις 31 Δεκεμβρίου και η δεύτερη στις 31 Ιανουαρίου του 2019. Απολύονται διότι βάσει της σχετικής νομοθεσίας, οι επικουρικοί υπηρετούν μέχρι δύο χρόνια.

«Οι αριθμοί δείχνουν καθαρά πως το πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων θα επιδεινωθεί τους επόμενους τρείς μήνες, ενώ οι προσλήψεις για την αναπλήρωση των κενών θέσεων γίνονται με το σταγονόμετρο», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ηλίας Σιώρας. Στον Ευαγγελισμό, όπου εργάζεται ο ίδιος, οι αποχωρήσεις θα φτάσουν τις 100. Έχουν ζητηθεί 50 προσλήψεις, αλλά μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόλις 5.

Όπως εξηγεί ο κ.Σιώρας «από το υπουργείο Υγείας υποστηρίζουν ότι την τελευταία διετία έχουν προκηρυχθεί 2.000 θέσεις γιατρών και αναμένονται ακόμη 700. Όμως, ελάχιστοι γιατροί έχουν τοποθετηθεί αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία, ενώ η καθημερινή λειτουργία συνεχίζεται με σοβαρές ελλείψεις». Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι πως από τη στιγμή που θα προκηρυχθεί μια ιατρική θέση μέχρι να πιάσει δουλειά ο γιατρός περνά τουλάχιστον ένας χρόνος.

Το αποτέλεσμα είναι η ασφυκτική λειτουργία των περισσότερων κλινικών του ΕΣΥ, ακόμη και σε κρίσιμους τομείς όπως τα επείγοντα και οι μεταμοσχεύσεις.

Ελλείψεις παρατηρούνται πλέον και σε ειδικευόμενους, αφού όλο και περισσότεροι νέοι γιατροί μεταναστεύουν για να κάνουν ειδικότητα.

Μαζική αποχώρηση 4.000 υγειονομικών

Ως το τέλος Φεβρουαρίου 2019 θα αποχωρήσουν από τα νοσοκομεία όλης της χώρας και 4.000 υγειονομικοί διαφόρων κλάδων (τραυματιοφορείς, βοηθητικό προσωπικό κ.λπ), οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες λήγουν.

Έτσι, θα προκύψουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του ΕΣΥ.

1 σχόλιο: