Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Κάθε μήνα και λιγότεροι οι γιατροί στο ΕΣΥ



1500 γιατροί θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ το επόμενο τρίμηνο, αφήνοντας σημαντικά κενά στα νοσοκομεία, ακόμη και σε κρίσιμα τμήματα, όπως αυτά των μεταμοσχεύσεων ή επειγόντων περιστατικών

Οnmed.gr

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομειακών ενώσεων, μέχρι το τέλος του χρόνου 365 γιατροί θα βγουν στη σύνταξη ενώ 1.135 επικουρικοί θα απολυθούν σε δύο "δόσεις", στις 31 Δεκεμβρίου και στις 31 Ιανουαρίου του 2019. Απολύονται διότι βάσει της σχετικής νομοθεσίας, οι επικουρικοί υπηρετούν μέχρι δύο χρόνια.

"Οι αριθμοί δείχνουν καθαρά πως το πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων θα επιδεινωθεί τους επόμενους τρείς μήνες, ενώ οι προσλήψεις για την αναπλήρωση των κενών θέσεων γίνονται με το σταγονόμετρο", αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ηλίας Σιώρας.

Στον Ευαγγελισμό, όπου εργάζεται ο ίδιος, οι αποχωρήσεις θα φτάσουν τις 100. Έχουν ζητηθεί 50 προσλήψεις, αλλά εγκρίθηκαν μόλις 5...

Όπως εξηγεί ο κ.Σιώρας "από το υπουργείο Υγείας υποστηρίζουν οτι την τελευταία διετία έχουν προκηρυθχεί 2000 θέσεις γιατρών και αναμένονται άλλες 700. Όμως, ελάχιστοι γιατροί έχουν τοποθετηθεί αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία, ενώ η καθημερινή λειτουργία συνεχίζεται με σοβαρές ελλείψεις". Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι πως από τη στιγμή που θα προκηρυχθεί μια ιατρική θέση μέχρι να πιάσει δουλειά ο γιατρός περνά ένας χρόνος τουλάχιστον.

Το αποτέλεσμα είναι η "ασφυκτική" λειτουργία των περισσότερων κλινικών του ΕΣΥ, ακόμη και σε κρίσιμους τομείς όπως τα επείγοντα και οι μεταμοσχεύσεις.

Έλλείψεις παρατηρούνται πλέον και σε ειδικευόμενους, αφού όλο και περισσότεροι νέοι γιατροί μεταναστεύουν για να κάνουν ειδικότητα.

Μαζική αποχώρηση υγειονομικών

Ως το τέλος Φεβρουαρίου 2019 θα αποχωρήσουν από τα νοσοκομεία όλης της χώρας και 4000 υγειονομικοί διαφόρων κλάδων (τραυματιοφορείς, βοηθητικό προσωπικό κλπ) οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες λήγουν.

Έτσι, θα προκύψουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου