Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ήταν το θέμα της σημερινής συνάντησης, του προέδρου Γ. Πατούλη μελών του Δ.Σ. του ΙΣΑ και εκπροσώπων ασθενών, με τον Υπουργό Υγείας Α.Ξανθό

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γ.γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρό, είχαν σήμερα 31 Οκτωβρίου 2018, ο πρόεδρος κ.Γ.Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ κ.κ Φ.Πατσουράκος και Ε.Μπιλιράκης, συνοδευμένοι από τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών, που συμμετέχουν στη Διαρκή Κοινή Επιτροπή, που έχει συγκροτήσει ο ΙΣΑ, με στόχο την επεξεργασία του νέου συστήματος, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ζητημάτων της Δημόσιας Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, τόνισε ότι κοινή θέση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών, αποτελεί το αίτημα για ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση, όλων των ασθενών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

«Ζητούμε ελεύθερη επιλογή γιατρού και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους ασθενέστερα οικονομικά ασθενείς, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο με το νέο σύστημα καθώς αποκόπτονται από τον εξειδικευμένο ιατρό που έχουν ανάγκη. Ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ο Υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι το νέο σύστημα πρόκειται να εφαρμοστεί σταδιακά όταν θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό.

Σχετικά με το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς, ο κ. Ξανθός, τόνισε ότι θα εξαιρεθούν τα έκτακτα περιστατικά καθώς και τα χρόνια περιστατικά που εμπίπτουν στα σχετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα .

Aναφορικά με το αίτημα για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας των συνεργαζόμενων ιατρών, το οποίο έθεσαν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ , ο κ.Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα επαναξιολογηθεί το πλαίσιο, μέσα όμως στα όρια των κλειστού προϋπολογισμού ενώ υπό συζήτηση είναι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων για τους γιατρούς που θα συνεργαστούν.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης, παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας, υπόμνημα με τις θέσεις της Διαρκούς Κοινής Επιτροπής, για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, με βάση τις αποφάσεις, που ελήφθησαν ομόφωνα, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Α) Ελεύθερη επιλογή γιατρού, όλων των ασθενών και ελεύθερη πρόσβαση, στον ειδικό γιατρό που έχουν ανάγκη.

Β) Τα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών, στον εξειδικευμένο γιατρό, έχουν αρνητικό αντίκτυπο, στην υγεία των ασθενών και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία.

Γ) Είμαστε υπέρ του οικογενειακού ιατρού, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση.

Δ) Ευθύνη του οικογενειακού ιατρού είναι η τήρηση του ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, του ασθενή, στον οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό του.

Ε) Πάταξη της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών, στις υπηρεσίες υγείας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι στη Κοινή Επιτροπή που συγκάλεσε το Δ.Σ του ΙΣΑ, υπό την προεδρία του Γ.Πατούλη, συμμετέχουν οι εξής σύλλογοι ασθενών:

1.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»

2.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΛΛΟΚ

3.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΙΑΤΡΩΝ «Κ.Ε.Φ.Ι»

4.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

5.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

6.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ»

7.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΠΑΣΠΑΜΑ

8.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΑΙΜΙΑΣ

9.«ΣΥΝΕΧΙΖΩ» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

10.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

11.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

12.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

13.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

14..ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ

15.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

16.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ»

17.ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ

18.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALTHEIMER KAI ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

19.ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ




7 σχόλια:

  1. Βαρδατρομπας: οτι......φαμε, ετσι και αλλιως ποσοι μηνες μας εμειναν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ συνάδελφε τους φτύνουν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές τους!

      Διαγραφή
  2. Η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Υγείας, απεφάσισε την δημιουργία πρωτοβάθμιας Υγείας με την επιβολή του οικογενειακού Ιατρού.Δηλαδή στο παλαιό ΙΚΑ δεν ήταν το ίδιο και καλύτερα; Δήλωνες Ιατρό ως οικογενειακό και είχες ωράριο επισκεπτηρίου 6 ωρών δωρεάν. Τώρα θα έχεις δωρεάν 4ωρο και φυσικά χωρίς Ιατρό, διότι οι νυν οικογενειακοί δεν καλύπτουν ούτε το 30% των ασφαλισμένων. Κοινώς σκέτη κοροιδία! Δ Υ Σ Τ Υ Χ Ω Σ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά αναφέρεις οτι στο παλιό ΙΚΑ υπήρχε ο οικογενειακός γιατρός με ωράριο και μάλιστα διακεκομένο σε πρωινό και απογευματινό για συνολικά 6 ώρες ημερησίως. Ο μισθός δεν ήταν παχυλός. Η διαφορά τότε ήταν οτι όλοι οι γιατροί του ΙΚΑ είχαν και ιδιωτικό ιατρείο. Τώρα αυτό ισχύει μόνο για τους ιδιώτες συμβεβλημένους οικογενειακούς .Και ενώ το ωράριο είναι μόνο 4 ώρες και συνεχόμενο δεν θέλουν να συμβληθούν.
      Δύο οι λόγοι.
      Πρώτον,οτι τώρα με τον ΕΟΠΥΥ όλοι οι γιατροί έχουν το δικαίωμα της συνταγογράφησης. Αυτό δεν ίσχυε πρό ΕΟΠΥΥ για όλα τα ταμεία.
      Δεύτερον ,οτι είχαν καλομάθει με τις απαράδεκτες συμβάσεις των 200 επισκέψεων,που δεν πραγματοποιούσαν και αμοίβονταν με 2000 €. Ισως ελπίζουν οτι αν αλλάξει η κυβέρνηση,θα μπορέσουν να τις επαναφέρουν. Αν και είναι απίθανο.

      Διαγραφή
  3. Ηρθε η αναπτυξη και στην Υγεία! Πρωτοβαθμια περιθαλψη υγειας στηριζομενη σε αναλφαβητα καυκασια γεροντια και απανταχου επαιτες στα ορια της εξαθλίωσης...Ευγε Αριστερά της συμφορας και της κατάντιας...της τριτοκοσμικης Ζιμπαμπουε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια η σκοπιμοτητα του διαλογου με την κυβερνηση ?Ειναι λαθος που εχει στοιχισει ακριβα στους γιατρους .Μονο μονομερεις ενεργειες εχουν νοημα πλεον .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξανθοκηφήνας : σιγά τους συλλόγους! Εμάς μας ενδιαφέρει η άποψη μόνο του......Ρουβικώνα, των καθαριστριών, των αναρχοάπλυτων, του Κουφοντίνα, του καημένου Σάββα Ξηρού κλπ κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή