Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Τι αλλαγές έρχονται το 2019 με τον οικογενειακό γιατρό! Νέες διευκρινίσεις από τον υπ.Υγείας


Προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ότι θα έχει κανονικά υπηρεσίες υγείας και το 2019 παρά την επίσημη έναρξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, φαίνεται ότι θα κάνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά από 15 μήνες, ο “οικογενειακός γιατρός” που αποτελεί τη σημαία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζει τον υπουργό Ξανθό να δώσει συνέντευξη Τύπου πράγμα που το αποφεύγει συστηματικά από τότε που ανέλαβα εδώ και 4 χρόνια.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, ο υπουργός Υγείας θα δώσει λεπτομερείς οδηγίες για το πως θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει καμία πρόθεση να μην εφαρμοσθεί το σύστημα των παραπομπών (gatekeeping) έστω και αν έχει λάβει παράταση μέχρι να βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός των οικογενειακών γιατρών για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός.


Πάντως οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν ζητήσει να μη εφαρμοσθεί υποχρεωτικά ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού ώστε να μπορούν να επιλέξουν οι ασθενείς όποιον γιατρό εκείνοι επιθυμούν.

Αντίστοιχη πρόταση έκαναν και οι Γενικοί Γιατροί στον υπουργό Υγείας στη συνάντηση που είχαν μαζί του την Τρίτη προκειμένου να ζητήσουν να ανοίξει η συνταγογράφηση δεδομένου ότι έχουν μπλοκαριστεί πολλά παραπεμπτικά με τον νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ). Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής στον υπουργό Υγείας: «Τέλος τα παραπεμπτικά εξετάσεων για καρκινοπαθείς από τους Γενικούς Γιατρούς! Σε έκτακτη συνάντηση ο κλάδος με το υπ.Υγείας»

Πάντως οι Γενικοί Γιατροί πρότειναν στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κάθε ασφαλισμένος να συνεχίζει να επισκέπτεται κανονικά τον οικογενειακό γιατρό της αρεσκείας του (Παθολόγο, Γενικό Γιατρό, Παιδίατρο), ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Κάτι όμως που σημαίνει ότι ο ασθενής θα συνεχίζει να πληρώνει από την τσέπη του τις επισκέψεις. Γι’ αυτό και δε φαίνεται να γίνεται δεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

8 σχόλια:

  1. Ξανθοκηφηνας: μηοως ξερω και εγω τι μου γινεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρις 31/12/2018 μένουν 5 εργάσιμες ημέρες και ακόμη δεν ξεκαθάρισαν τι θα γίνει με τους Ο.Ι. Συγκεκριμμένα . Μετά τη 1/1/2019 θα συνεχίζονται οι εγγραφές στις λίστες?Ο γιατρός πως θα αμοίβεται? Με τα 1801 ευρώ ή ανάλογα με τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του? Οι συμβάσεις με τους ειδικούς γιατρούς θα συνεχίσουν να ισχύουν? Με το σύστημα των παραπομπών τι θα γίνει? Και τέλος με το δεδομένο, και ακόμη σε περιοχές που έχουν διαθέσιμους Ο.Ι. υπάρχει άρνηση και αδιαφορία απ'τους πολίτες εγγραφής στις λίστες Ο.Ι. θα υπάρξει παράταση στις εγγραφές? Επιτέλους κάποιος από τους εμπνευστές αυτού του Σταλινικού μορφώματος να βγεί δημόσια και να πάρει θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατροι και ασφαλισμενοι γυρισανε την πλατη σ'αυτο το σταλινικο μόρφωμα! Εξαιρεση οι αναλφάβητοι καυκάσιοι αξιολύπητοι γέροντες οικογενειακοι γιατροι του Memorial Hospital. Α ρε γέροντες, α ρε γέροντες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν συνεχίζει τα σέρνεται έτσι ο θεσμός δεν θα γίνει τίποτα. Χρειάζονται μέτρα σοκ! Άμεση λειτουργία με πλήρη ισχύ των διατάξεων από 1/1/19. Διακοπή όλων των υφισταμένων συμβάσεων με τις ειδικότητες και σύναψη νέων εντός δεκαημέρου. Όλοι οι κρατικοί γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα λειτουργήσουν ως Ο.Ι. Όλοι οι ασφαλισμένοι θα πηγαίνουν μόνο στους Ο.Ι. που θα πρέπει να τους βρουν μέσα σε λίγες ώρες αλλιώς δεν θα πηγαίνουν πουθενά. Θα γίνει ένας ψιλοχαμός στην αρχή αλλά σε ένα μήνα το πολύ, όλα θα δουλεύουν ρολόι κι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοησίες λες... Υπερτιμάς το χρεοκωπημένο δημόσιο. Κανένας δεν το έχει σε υπόληψη, κανένας δεν το έχει πλέον ανάγκη... Απόδειξη είναι το ελάχιστο ενδιαφέρον του κόσμου για εγγραφή στους ΟΙ... Σιγά μην κάνουν ουρά για να τους βλέπουν 10 λεπτά στα ΤΟΜΥ οι... ανειδείκευτοι... Είσαι σοβαρός μωρέ; Τι όνειρα βλέπεις...; Για τους ιδιώτες γιατρούς η μόνη χρησιμότητα του ΕΟΠΥΥ είναι η ευκαιρία που δίνει στη μονοπωλιακή διαχείριση των ασφαλισμένων του... Εάν δεν υπήρχε το μονοπώλιο θα σου 'λεγα... Δεν κόβεις όλες τις συμβάσεις...; Χάρη θα τους κάνεις... Πάρτε το χαμπάρι. Ελάχιστοι συμφωνούν μαζί σας, ελάχιστοι σας θέλουν! Βασίζεστε μόνο στην τρομοκρατία και την φτώχεια... Όπως όλοι οι αποτυχημένοι...!

      Διαγραφή
    2. Ρε φτωχαδακι 3.22, με αυτα που λες θα σε πλακωσουν στο ξυλο οι ασθενεις, τι να λειτουργησει ρε φτωχαδακι χωρις την αποδοχη των γιατρων??? Οι γιατροι ρε φτωχαδακι ειναι οτι καλυτερο εχει να επιδειξει μια κοινωνια και οι ασφαλισμενοι ειναι με το μερος των γιατρων , οχι με σενα φτωχαδακι. Με αυτα που εγραψες κανενας γιατρος δεν θα σε προσλαβει να καθαριζεις την τουαλεττα του.

      Διαγραφή
    3. και εσυ θα παρεις την θεση του συμβουλου επικοινωνιας που προκηρυχθηκε.Αξιος .

      Διαγραφή
  5. Τι παρακρουση εχεις παθει βρε σύνδρομο DOWN, 3.22????

    ΑπάντησηΔιαγραφή