Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Ασφαλιστικό "χαράτσι'' 850 ευρώ το χρόνο κατ' άτομο σε 200.000 αυτοαπασχολούμενους



Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Επιβαρύνσεις συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) για 200.000 αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους το 2019, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Το ποσό αυτό προβλέπεται από το ΕΤΕΑΕΠ να εισπραχθεί από τις νέες εισφορές υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ, οι οποίες αναμένεται να επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Συγκεκριμένα, για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης αναμένονται έσοδα ύψους 130 εκατ. ευρώ, ενώ από τον κλάδο του εφάπαξ προβλέπονται 40 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, κατά μέσο όρο για κάθε ένα από τους παραπάνω αυτοαπασχολούμενους, προκύπτει ένα φορτίο, σε ετήσια βάση, ύψους 850 ευρώ.

Στην επιβάρυνση αυτή περιλαμβάνονται όχι μόνο οι τρέχουσες, αλλά και εκείνες οι οποίες πρέπει να εισπραχθούν, αναδρομικά για την 2ετία 2017 -2018.Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές επικουρικού –εφάπαξ επί του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων ισχύουν από την 1η/1/2017, αλλά δεν είχαν επιβληθεί.

Βάσει νομοσχεδίου το οποίο πέρασε τον περασμένο μήνα, οι εν λόγω υποχρεωτικές ελάχιστες εισφορές, από το 2019, θα υπολογίζονται με βάση το ελάχιστο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα, δηλαδή τα 586 ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία συνοδεύει την σχετική ρύθμιση, το ΕΤΕΑΕΠ θα χάσει έσοδα 36 εκατ. ευρώ, καθώς με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, οι εισφορές επικουρικού – εφάπαξ υπολογιζόταν βάσει του πραγματικού εισοδήματος (εφόσον αυτό ξεπερνούσε τα 586 ευρώ/μήνα), ενώ όποιος θα πλήρωνε με βάση το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα μηνιαίως (σ.σ. 586 ευρώ), θα δημιουργούσε οφειλή ίση με τη διαφορά μεταξύ εισφορών βάσει του πραγματικού και του ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος. με βάση το νέο πλαίσιο, υποχρεωτικές είναι μόνο οι ελάχιστες εισφορές, ενώ οι εισφορές βάσει του εισοδήματος (εφόσον αυτό ξεπερνά μηνιαίως τα 586 ευρώ/μήνα) θα είναι προαιρετικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι ελάχιστες υποχρεωτικές μηνιαίες εισφορές για το επικουρικό θα ανέλθουν στα 41 ευρώ (7% Χ 586 ευρώ/μήνα), ενώ οι ελάχιστες μηνιαίες εισφορές για το εφάπαξ φτάνουν τα 23,4 ευρώ (4% Χ586 ευρώ/μήνα).

Μ΄ άλλα λόγια, όσοι αυτοαπασχολούμενοι (πχ δικηγόροι) είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορές, τόσο για το επικουρικό, όσο και για το εφάπαξ, από τις αρχές του επόμενου έτους, θα πρέπει να καταβάλλουν κατ΄ ελάχιστον 64,5 ευρώ κάθε μήνα. Βάσει, όμως, της ίδιας νέας διάταξης, όποιος αυτασφαλισμένος, έχει εισόδημα πάνω από 586 ευρώ/μήνα , το επιθυμεί και μπορεί οικονομικά, έχει τη δυνατότητα (προαιρετικά) να καταβάλλει υψηλότερες εισφορές μέχρι και του ποσού εκείνου που αντιστοιχεί στο εισόδημα.

Για παράδειγμα, αν ένας αυτοαπασχολούμενος μηχανικός έχει μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ, πρέπει κατ΄ ελάχιστον να καταβάλλει εισφορές επικουρικού –εφάπαξ 64,5 ευρώ (11% Χ 586 ευρώ). Ωστόσο αν θέλει και μπορεί, έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει έως 77 ευρώ (11% Χ700 ευρώ).

Λόγω, όμως, της αναδρομικής ισχύος των εν λόγω εισφορών, θα πρέπει να καταβάλλουν και τις εισφορές της περασμένης 2ετίας.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο εξετάζεται στο Υπ. Εργασίας, οι αναδρομικές εισφορές επικουρικού –εφάπαξ για το 2017-2018, οι οποίες σωρευτικά ανέρχονται σε 1548 ευρώ (64,5 ευρώ/μήνα Χ 12 μήνες Χ 2 έτη) θα πρέπει να καταβληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από την 1η /1/2019, παράλληλα με τις τρέχουσες.

2 σχόλια:

  1. Υπομονή λίγος καιρός απομένει στα καθάρματα να πάνε στον αγύριστο και αυτό είναι σίγουρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κυβερνηση μειωσε τις πολυ υψηλες καταβολες του επικουρικου και του εφ απαξ,7% και 4% επι του καθαρου εισοδηματος σε ΜΟΝΟ 64,5 Ε,ανεξαρτητως εισοδηματος.ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΤΕ εντελως την πραγματικοτητα.FAKE NEWS.Αιδως αργειοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή