Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Στους γιατρούς ξαναστέλνουν το «λογαριασμό» των νέων εξετάσεων

Συντάκτης: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus
 
Άλλη μία εξέταση κοστολόγησε ο ΕΟΠΥΥ, αποστέλλοντας το «λογαριασμό» στους παρόχους υγείας μέσω της αύξησης του clawback.

«Θηλιά στο λαιμό» των κλινικοεργαστηριακών γιατρών συνιστά η προσθήκη νέων εξετάσεων στον κατάλογο των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς παράλληλη ενίσχυση του προϋπολογισμού του.

Σχετική εικόναΠλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η κοστολόγηση της κυτταρολογικής ούρων, στην τιμή των 6,66 ευρώ. Όπως διευκρινίζεται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (επισυνάπτεται), η δαπάνη που θα προκληθεί από την εφαρμογή της θα καλυφθεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Οργανισμού. Καθώς, όμως, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός, αυτό σημαίνει ότι τη «νύφη» θα πληρώσουν για μία ακόμη φορά οι ιδιώτες πάροχοι υγείας, δηλαδή οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα πολυιατρεία, μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback).

Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι το ύψος της εν λόγω επιβάρυνσης δε δύναται να υπολογιστεί. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ο λόγος είναι ότι «εξαρτάται από τον αριθμό των περιστατικών».

«Τα εργαστήρια είναι στο όριο!» προειδοποιεί μιλώντας στο Virus, ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, Φώτης Πατσουράκος, ο οποίος καλεί για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει κοινωνική πολιτική με ξένα κόλλυβα.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΚΕ, η κοστολόγηση νέων εξετάσεων είναι απαραίτητη. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνοδεύεται από αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ή πληρωμή τους από ανεξάρτητο νέο κωδικό στον οποίο θα μεταφερθούν αδιάθετα χρήματα του ΕΟΠΥΥ, εκτός των ήδη υπαρχόντων κωδικών για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

«Η δαπάνη μόνο για τις απεικονιστικές εξετάσεις φαίνεται ότι θα έχει clawback 40-45%» επισημαίνει ο κος Πατσουράκος, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Υγείας την αναδιανομή από άλλους κωδικούς. «Προφορικά συμφώνησε, αλλά γραπτώς δεν έχει δεσμευτεί» αναφέρει, μην κρύβοντας την έντονη ανησυχία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου