Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας

Παναττική στάση εργασίας, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 11 το πρωί με 3 μετά το μεσημέρι και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Οnmed.gr

Τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο στις 11.30 και οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 12.

Αιχμή των κινητοποιήσεων είναι οι επικείμενες απολύσεις χιλιάδων επικουρικών γιατρών, και άλλων εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με την Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) «ενώ καλούνται να καλύψουν διαρκείς κι επιτακτικές ανάγκες στους χώρους Υγείας και Πρόνοιας, υποχρεώνονται σε συμβάσεις με υποτυπώδεις μισθούς, με λειψά ωράρια και σε συνθήκες ομηρίας».

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, «οι συμβάσεις αυτές δεν καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες ενώ ταυτόχρονα εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων», αναφέρουν τα σωματεία, που ζητούν μονιμοποίηση των συμβασιούχων «με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Σε ό,τι αφορά τους επικουρικούς γιατρούς, 1.100 αναμένεται να αποχωρήσουν τους επόμενους δύο μήνες από το ΕΣΥ, και η Ομοσπονδία, τονίζει οτι με τις αποχωρήσεις αυτές, τμήματα και κλινικές θα απειληθούν ακόμη και με λουκέτο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν τη μονιμοποίηση των επικουρικών.

Η Πανελλήνια Ομοσποδνία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συντάσσεται με τα ιατρικά σωματεία, στη διαμαρτυρία για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι υγειονομικοί συνταξιοδοτούνται κατά χιλιάδες και στη θέση τους προσλαμβάνεται ελάχιστο προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης και με μισθοδοσία που επιβαρύνει τους ήδη ελλειμματικούς κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, «οι 3.500 υπάλληλοι που υπηρετούν μέσω του ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία και τις άλλες μονάδες Υγείας βρίσκονται σε ομηρία για τρίτη συνεχή χρονιά με αβέβαιο το εργασιακό μέλλον». Οι ίδιοι μιλούν για «μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας των συμβασιούχων», «με 4ωρη ημερήσια απασχόληση χωρίς δικαίωμα ένταξης στα βαρεά - ανθυγιεινά και με σπαστά ωράρια εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου